Producten Ruimtes Hulp bij inrichten Inspiratie Nieuw Outlet
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Shopping Awards: Beste Webwinkel 2021
Inklappen
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Shopping Awards: Beste Webwinkel 2021
fonQ is de grote winnaar van de Shopping Awards 2021 in de categorie ‘Wonen’ én we zijn daarbij uitgeroepen tot ‘DHL Beste Webwinkel 2021’.

Tips & tricks om jouw Pikaplant mooi en gezond te houden

Ondanks dat de Coffea arabica (Koffieplant) een supersterke en veerkrachtige plant is, kan het voorkomen dat je hulp nodig hebt bij het verzorgen ervan. Gelukkig los je alle problemen die je misschien tegenkomt makkelijk op met de juiste tips. 

Om de plant een handje te helpen moet je soms de pot openmaken. Doe dit voorzichtig en laat de plant niet langer dan 15 minuten buiten de pot of met geopende pot staan. Volg bij het openen de volgende stappen:

  • Was je handen en leg een schone, droge doek klaar.
  • Maak de pot open door de metalen hendel naar beneden te drukken.
  • Verwijder de glazen bovenkant, raak de plant zelf niet of zo min mogelijk aan.
  • Verhelp het probleem met één van de onderstaande tips. 
  • Sluit daarna de pot weer door hem terug te plaatsen en de hendel omhoog te duwen.

Het glas is erg beslagen

Een beetje condens is een essentieel onderdeel van het ecosysteem van de Pikaplant. Maar, als de pot langer dan een week zo beslagen is dat je de plant niet meer goed ziet, kan dit duiden op een te warme omgeving of te veel licht. Verplaats de plant naar een betere locatie (uit de zon en minstens twee meter vanaf het raam) en controleer na een week of het probleem is opgelost. Zit er dan nog steeds te veel vocht in de pot, dan kun je de pot voorzichtig openen en het teveel aan water verwijderen. Dit doe je door de pot van de plant af te tillen en de binnenzijde van het glas schoon te vegen met een schone, droge doek. 
 

Ik zie schimmel in de pot

Allereerst: schimmel is niet erg. Dit hoort bij het natuurlijke ecosysteem en is zelfs nodig voor het juiste klimaat. Echter, als de schimmel de bladeren van de plant aantast en ze bruine vlekken geeft, dan is het verstandig om deze aangestaste bladeren te verwijderen. Knip ze dicht bij de stengel af, met een schone (het liefst een gedesïnfecteerde) en scherpe schaar.
 

Sommige bladeren zijn bruin

Een bruin blad is niet per definitie verkeerd. Ook dit hoort bij het natuurlijk verloop van de plant. Maar als een heel blad of meerdere bladeren bruin kleuren is het verstandig om deze te verwijderen. Knip ze dicht bij de stengel af, met een schone (het liefst een gedesïnfecteerde) en scherpe schaar.
 

De bladeren gaan hangen en de plant staat er treurig bij

De kans is groot dat de Pikaplant het te warm heeft gekregen, door een te warme plek of teveel (direct) zonlicht. Dit herken je aan een plas water op de bodem en droge aarde. Open de pot, laat de plas water weglopen en giet een klein beetje nieuw water op de aarde. Controleer of jouw Pikaplant op de juiste plek staat (niet direct in de zon).
 

Er zit aarde op het glas

Dit maakt de Pikaplant niets uit maar het staat natuurlijk minder mooi. Maak de pot voorzichtig open, haal hem van de plant af en stop de aarde terug bij de wortels. Maak de glazen pot schoon met een beetje water en een schone, droge doek. Controleer of het glas streeploos schoon is voor je hem terugplaatst.