Herkenbaar? We rennen en vliegen de hele week van hot naar her, maar willen 's avonds wel een heerlijke maaltijd op tafel zetten die óók voedzaam en gezond is. De slowcooker is dan jouw beste vriend voor in de keuken. Met deze vijf tips en drie heerlijke recepten maak jij easy peasy een lekkere maaltijd. Wij zijn fan!
De slowcooker - ook wel Crock-Pot genoemd - is een klein toverpotje met stekker, waar een aardewerken binnenpan (geschikt voor in de oven) of DuraCeramic binnenpan (geschikt voor alle warmtebronnen) in zit. Een slowcooker biedt de mogelijkheid om op geleidelijk oplopende temperatuur voor een langere tijd een gerecht te bereiden. Hierdoor blijven voedingswaarden intact. Daarnaast heeft hij een deksel, waardoor het vocht in de pot blijft en de smaken behouden blijven.
Het grootste gemak van de Crock-Pot is dat hij zo’n acht uur rustig kan pruttelen, terwijl jij op je werk bent. Zo heb jij bij thuiskomt een heerlijk gerecht, waar je niets meer aan hoeft te doen! Met deze vijf tips wordt slowcooking een peulenschil.
De ingrediënten in een Crock-Pot slowcooker garen langzaam en daarbij komen heerlijke aroma’s en vocht vrij. De slowcooker is met een deksel afgesloten, waardoor het vocht dat vrijkomt bij het bereiden van een gerecht niet verloren gaat. Integendeel, het maakt het gerecht juist extra smakelijk en belangrijke voedingsstoffen blijven behouden. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste hoeveelheid water aan het gerecht toevoegt, of juist mindert. Goed om te weten: een slowcooker moet altijd minimaal voor driekwart gevuld zijn met inhoud. Benieuwd welk formaat binnenpan bij jou past? Houd de vuistregel van zo'n 1 liter inhoud per persoon aan, zo zit je altijd goed!
Het voornemen om gezonder te eten? Dan is de Crock-Pot jouw ideale keukenhulp. Het gebruik van olie of vet is bij het bereiden van een gerecht niet nodig en wanneer je vlees gebruikt wat vet bevat, kun je dit zo veel mogelijk verwijderen. Dat is nog eens mooi meegenomen!
De Crock-Pot slowcooker heeft een bepaalde inhoud, die gelijk staat aan een aantal personen. Heb je een slowcooker voor vier personen, maar ben je thuis maar met z’n tweeën? Voorkom extra snij- en voorbereidingswerk. Slowcook eenmalig een gerecht en bewaar de helft voor de volgende dag of vries het in voor een later moment. Zo heb je altijd een lekkere maaltijd in huis, die je alleen nog even hoeft op te warmen.
Voor extra gemak kies je een Crock-Pot slowcooker met timer. Deze kun je handmatig of digitaal instellen van dertig minuten tot zelfs twintig uur! Schakel de slowcooker in voor je begint aan je werkdag en wanneer de ingestelde tijd is verstreken, schakelt hij automatisch de warmhoudstand in. Zo is je maaltijd nog warm als je thuiskomt en kun je direct aan tafel.
Kan ik dat wel alleen thuis aan laten staan, zo’n Crock-Pot slowcooker? Dat is een vraag die vast in je op is gekomen. Het antwoord is ja! Je hoeft je gerecht niet te checken. Door de lage temperatuur kan je gerecht niet aanbranden en te lang koken is bijna niet mogelijk. Mocht je wel thuis zijn, laat de Crock-Pot slowcooker dan vooral zijn werk doen. Het openen van het deksel is niet nodig en daarbij zal alleen warmte en vocht verloren gaan wat het proces verstoort.
Dat de Crock-Pot slowcooker terug is van weggeweest, is voor ons wel duidelijk. Ben jij ook overtuigd van deze keukentopper? Met deze drie heerlijke recepten kun je direct aan de slag. Grootmoeder, eat your heart out!
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig € 10 korting bij besteding van € 75!
Deel dit inspiratieartikel:
De tijd dat servies maar bijzaak was, is voorbij. Van natuurlijke materialen tot een retro uitstraling: dit zijn de drie mooiste servies trends van dit moment.
Is je favoriete pan aangekoekt? Keramiek, plaatstaal, gietijzer of koper: zo maak je het schoon.
De bereidingswijze sous-vide wordt steeds populairder. Wij zetten alles over deze bijzondere bereidingsmethode voor je op een rij.