fonQ maakt gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om onze site persoonlijker te maken en je te voorzien van relevante advertenties. Met deze cookies kunnen wij en derden jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen. Als je verder gaat accepteer je onze cookies. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina of opt-out.

Shop nu met korting tot 60% tijdens de Summer Sale! 

Shop de sale
Terug naar Tips & advies
5 tips voor slowcooken met de Crock-Pot slowcooker
Live fast, cook slow met deze handige keukenhulp!

Herkenbaar? We rennen en vliegen de hele week van hot naar her maar willen s’avonds  toch een heerlijke maaltijd op tafel zetten die óók nog voedzaam en gezond is. De slowcooker is dan jouw beste vriend voor in de keuken. Met deze tips en drie heerlijke recepten maak jij easy peasy een lekkere maaltijd en heb je ook nog wat extra tijd over voor andere dingen. Wij zijn fan!
 

Hoe werkt slowcooken?

De slowcooker, ook wel Crock-Pot genoemd, is een klein toverpotje met stekker waar een keramieken of dura ceramic binnenpan in zit. De Crock-Pot slowcooker biedt de mogelijkheid om op geleidelijk oplopende temperatuur voor een langere tijd een gerecht te bereiden, waardoor voedingswaarden intact blijven. Daarnaast heeft de Crock-Pot slowcooker een deksel, waardoor het vocht in de pot blijft en de smaken behouden blijven.

Maar het grootste gemak van de Crock-Pot slowcooker, is dat hij zo’n acht uur rustig kan pruttelen terwijl jij op je werk bent, zodat je bij thuiskomt een heerlijk gerecht hebt waar je niets meer aan hoeft te doen. Met deze vijf tips wordt slowcooking een peulenschil!
 


Tip 1: gebruik juiste hoeveelheid vocht

De ingrediënten in een Crock-Pot slowcooker garen langzaam en daarbij komen heerlijke aroma’s en vocht vrij. De Crock-Pot slowcooker is met een deksel afgesloten waardoor het vocht wat vrijkomt bij het bereiden van een gerecht niet verloren gaat. Integendeel, het maakt het gerecht juist extra smakelijk en belangrijke voedingsstoffen blijven behouden. Zorg er dus altijd voor dat je de juiste hoeveelheid water aan het gerecht toevoegt, of juist mindert. Goed om te weten: een Crock-Pot slowcooker moet altijd minimaal voor drie kwart gevuld zijn met inhoud.


Tip 2: vet is overbodig!

Het voornemen om gezonder te eten? De Crock-Pot slowcooker is dan jouw ideale keukenhulp. Het gebruik van olie of vet is bij het bereiden van een gerecht niet nodig, en wanneer je vlees gebruikt wat vet bevat, kun je dit zo veel mogelijk verwijderen. Dat is nog eens mooi meegenomen!
 

Tip 3: prep je gerechten

De Crock-Pot slowcooker heeft een bepaalde inhoud, die gelijk staat aan een aantal personen. Heb je een Crock-Pot slowcooker voor vier personen maar ben je thuis maar met z’n tweeën? Voorkom extra snij- en voorbereidingswerk en slowcook eenmalig een gerecht en bewaar de helft voor de volgende dag of vries het in voor een later moment. Zo heb je altijd een lekkere maaltijd in huis die je alleen nog even hoeft op te warmen.
 


Tip 4: time management

Voor extra gemak kies je een Crock-Pot slowcooker met timer. Deze kun je instellen van dertig minuten tot zelfs twintig uur! De hoogste temperatuur van de Crock-Pot slowcooker is 96 graden, waardoor je eten nooit zal overkoken. Schakel de slowcooker in voor je begint aan je werkdag en wanneer de ingestelde tijd is verstreken, schakelt hij automatisch de warmhoudstand in. Zo is je maaltijd nog warm als je thuis komt en kun je direct aan tafel.
 

Tip 5: je hoeft écht niets te doen

Kan ik dat wel alleen thuis aan laten staan, zo’n Crock-pot slowcooker? Dat is een vraag die vast in je op is gekomen! Het antwoord is ja, je hoeft je gerecht niet te checken, door de lage temperatuur kan je gerecht niet aanbranden en te lang koken is zelfs bijna niet mogelijk. Handig! Mocht je wel thuis zijn, laat de Crock-Pot slowcooker dan vooral zijn werk doen. Het openen van het deksel is niet nodig en daarbij zal alleen warmte en vocht verloren gaan wat het proces verstoort. 
 

Let's cook!

Dat de Crock-Pot slowcooker terug is van weggeweest is voor ons wel duidelijk, maar ben jij ook overtuigd wat deze keukentopper kan? Met deze drie heerlijke recepten kun je direct aan de slag. Grootmoeder, eat your heart out!
 

Ragout van paddenstoelen met pasta en salie
Pompoencrème met gnocchi, nagelkaas en kastanjes
Ossenstaart met zilvervliesrijst en sla

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

3x de mooiste servies trends

De tijd dat servies maar bijzaak was, is voorbij. Van natuurlijke materialen tot een retro uitstraling: dit zijn de drie mooiste servies trends van dit moment.


Lees verder...

Vieze pan schoonmaken? Deze handige tips helpen je!

Is je favoriete pan aangekoekt? Keramiek, plaatstaal, gietijzer of koper: zo maak je het schoon.


Lees verder...

Sous-vide koken is dé trend

De bereidingswijze sous-vide wordt steeds populairder. Wij zetten alles over deze bijzondere bereidingsmethode voor je op een rij.


Lees verder...