Onze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer. Voor een optimale gebruikservaring raden wij aan Chrome of Firefox te gebruiken.

Nu € 10 korting bij minimale besteding van €100* met de kortingscode: HERFST10

Actievoorwaarden
inloggen

Nieuwe klant? Begin hier

Terug naar Tips & advies
Eerste hulp bij een lichtplan
Zo vind je de perfecte lamp.

Het kiezen van de juiste verlichting is belangrijk, maar tegelijk ook lastig. Ga je voor een staande lamp of is juist een hangend exemplaar veel praktischer voor in die ene ruimte in huis? We snappen heel goed dat je door de lampen het licht niet meer ziet. Het maken van een lichtplan kan je uit de brand helpen als je er echt niet uitkomt. Wij geven tips!

 

Vind in 4 stappen de perfecte lamp

Moeite met het kiezen van verlichting? Maak een lichtplan!

Stap 1 – Maak een plattegrond van de ruimte. Van meubels tot deuren en ramen: breng alle objecten in kaart en teken alles op schaal. Vergeet schilderijen en andere plekken die in de spotlight gezet mogen worden niet.

Stap 2 – Denk na over de functies in een ruimte. Wil je graag kunnen lezen, koken, werken of juist lekker relaxen? Let op: sommige plekken kunnen meerdere functies hebben.

Stap 3 – Vertaal de functies naar het type verlichting: basisverlichting, functionele verlichting of sfeerverlichting. Geef de drie typen verlichting een andere kleur en verwerk dit in bovenstaande volgorde in de plattegrond.

Stap 4 – Je kunt nu gericht op zoek naar de juiste lamp.
 

Verschil moet er zijn
 

Basisverlichting 
Het licht dat je aandoet als je een kamer binnenkomt, is de basisverlichting. Meestal zijn dat spots, hanglampen of plafonnières. Deze lampen verspreiden diffuus – oftewel zacht en gelijkmatig – licht en geven meteen overzicht. Basisverlichting wordt veel gebruikt; ga dus voor energiezuinige en multifunctionele lampen. Het fijne van opbouwspotjes is dat je ze vaak zelf naar de gewenste richting kunt draaien. Ideaal voor in de keuken, hal of toilet!
 

Functionele verlichting

Plekken waar je wilt eten, werken of lezen vragen om extra licht. Denk aan een bureaulamp op een werkplek, een leeslamp in de zithoek en spots boven het keukenblad. De eettafel heeft tegenwoordig allerlei functies, zoals dé plek voor een goed gesprek en het lezen van een tijdschrift. Zorg ervoor dat je aan beide kanten van de tafel nog ongeveer 30-50 cm overhoudt. Boven een tafel van 200-220 cm zijn bijvoorbeeld twee exemplaren van de Riva hanglamp van Lucide perfect!


Sfeerverlichting

Wil je een flinke dosis gezelligheid in huis halen, dan mogen enkele sfeermakers met warm en zacht licht niet ontbreken. Plaats een sfeervolle tafellamp op een dressoir of een grote vloerlamp naast de bank. Zorg ook altijd dat bij de televisie een lamp staat, dit voorkomt vermoeidheid van de ogen. Sfeerverlichting mag tot slot gezien worden; ga dus voor een mooie blikvanger!
 

Tip: Gebruik dimmers om één lamp voor meerdere functies te gebruiken, zoals sfeer- en leeslicht. Dat scheelt weer een lamp!

Meer tips voor het kopen van de juiste lamp? Kijk dan eens hier.
 

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

8x lichtpuntjes: dé verlichtingtrends van dit moment

Van zwevende lampen tot gekleurde glazen lichtbronnen en van hout tot draadstaal: deze 8 verlichtingtrends zien we dit jaar terug in het interieur.


Lees verder...

10x hanglampen die jouw interieur laten stralen

Zelfs wanneer je het licht niet gebruikt, zijn deze hanglampen stuk voor stuk prachtige toevoegingen aan jouw interieur.


Lees verder...