Het kiezen van de juiste verlichting is belangrijk, maar tegelijk ook lastig. Ga je voor een staande lamp of is juist een hangend exemplaar veel praktischer voor in die ene ruimte in huis? We snappen heel goed dat je door de lampen het licht niet meer ziet. Het maken van een lichtplan kan je uit de brand helpen als je er echt niet uitkomt. Wij geven tips!
De eerste stap van het lichtplan is het in kaart brengen van de ruimte. Van meubels tot aan deuren en ramen: breng alle objecten in kaart en teken alles op schaal. Vergeet schilderijen en andere plekken die in de spotlight gezet mogen worden niet.
Als je plattegrond compleet is, ga je vervolgens nadenken over hoe je de ruimte gebruikt. Wil je er graag kunnen lezen, werken, koken of juist lekker relaxen? Stel dit voor jezelf vast, zodat je straks goed weet welke functie de verlichting moet hebben. Let hierbij op dat sommige plekken dezelfde functie kunnen hebben.
Zodra je de functies van de ruimte weet, ga je onderscheid maken in de soorten verlichting die je nodig hebt: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Geef de drie typen verlichting een andere kleur en verwerk dit in bovenstaande volgorde in de plattegrond.
Basisverlichting
Het licht dat je als eerste inschakelt als je een kamer binnenkomt, is de basisverlichting. Meestal zijn dat praktische spots, hanglampen of plafonnières. Deze lampen verspreiden diffuus – oftewel zacht en gelijkmatig – licht en geven meteen overzicht. Basisverlichting wordt veel gebruikt; ga dus voor energiezuinige en multifunctionele lampen.
Functionele verlichting
Plekken waar je wilt eten, werken of lezen vragen om extra licht. Denk aan een lamp op je bureau of een leeslamp in de zithoek. Ook een goede hanglamp in de eetkamer is onmisbaar nu we niet alleen meer eten, maar ook vaak borrelen of werken aan de eettafel.
Sfeerverlichting
Voor een flinke dosis gezelligheid in huis, mogen enkele sfeermakers met warm en zacht licht niet ontbreken. Plaats een sfeervolle tafellamp op een dressoir of een grote vloerlamp naast de bank. Zorg ook altijd dat bij de televisie een lamp staat, dit voorkomt vermoeidheid van de ogen. Sfeerverlichting mag tot slot gezien worden; ga dus voor een mooie blikvanger!
Nadat je plan compleet is, kan je gericht op zoek gaan naar de juiste verlichting. Maar hoe zorg je er met zoveel type verlichting voor dat alles mooi bij elkaar past? Dit doe je bijvoorbeeld door één kleur of materiaalsoort in alle lampen terug te laten komen. Combineer bijvoorbeeld verschillende lampen van messing of met een messing detail. Een andere optie is het kiezen van verlichting binnen een bepaalde woonstijl. Ga bijvoorbeeld alleen voor stoere, industriële verlichting of kies juist voor lampen met een bohemian tintje van natuurlijke materialen.
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*
Deel dit inspiratieartikel:
Benieuwd met welke kleuren, materialen en musthaves in je interieur je goed zit dit najaar? Dit zijn dé 3 woontrends van dit seizoen. Welke is jouw favoriet?
Van messing en bamboe tot witte bollampen en luchtige lampionnen: deze 8 verlichtingtrends zien we dit jaar terug in het interieur.
Van vloerlampen tot spotjes en van accentverlichting tot functionele. Met deze 5 tips kies jij moeiteloos de perfecte verlichting voor bij jou in huis.