Wil je jouw favoriete pan de rest van je leven houden? Behandel hem dan met liefde. Het kan natuurlijk gebeuren dat je iets laat aanbranden, waardoor hij heel vies wordt. Bekijk snel van welk materiaal hij is gemaakt en maak je pan in een handomdraai schoon!
Tegenwoordig zien we veel pannen met een antiaanbaklaag van keramiek. Voordeel hiervan is dat er bijna geen eten in aanbakt. Alleen vraagt dit wel de juiste verzorging. Schrob de pan na gebruik altijd goed uit in een lekker sopje. Heb je de pan niet goed schoongemaakt? Dan blijven ingrediënten een volgende keer plakken, waardoor je pan een bruine baklaag krijgt. Verwijder die bruine baklaag door azijn bijna aan de kook te brengen in de pan. Schrob hem vervolgens direct schoon met een spons en zachte doek. Gebruik liever geen schuurspons of staalborstel, omdat je hiermee de antiaanbaklaag na verloop van tijd aantast.
Een plaatstalen pan is gemaakt van honderd procent ijzer. Nu denk je natuurlijk meteen: 'maar dat roest toch?'. Dat klopt en daarom verdient deze pan extra liefde! Als het goed is, heb je jouw plaatstalen pan voor gebruik netjes ingebrand, zodat je er de sterren van de hemel mee kunt bakken. Na gebruik spoel je de pan simpelweg schoon met heet water. Vervolgens droog je hem af met keukenpapier. Vermijd bij een plaatstalen pan afwasmiddel, laat hem nooit weken en droog hem altijd goed af.
Is de pan echt heel vies? Poets de pan dan schoon met wat afwasmiddel en sponsje. Vergeet hem daarna niet opnieuw in te vetten met olie. Blijft er hierna nog vuil achter? Vul hem met grof zout en verwarm de pan ongeveer twee minuten op hoog vuur. Het zout neemt de laatste restjes en geuren van het voedsel op. Maak de pan daarna schoon met water en droog hem goed af.
Voordat we beginnen over het schoonmaken van een gietijzeren pan, stellen we even orde op zaken. Er zijn namelijk twee soorten gietijzeren pannen: een onbewerkt gietijzeren pan en een gietijzeren pan met emaille laag.
De onbewerkte gietijzeren pan maak je schoon met warm water en een zachte spons. Is de pan erg vuil? Gebruik een beetje afwasmiddel. Spoel en droog de pan goed af. Het vettige laagje dat in de pan achterblijft laat je zitten. Is het vettige laagje weg en voelt de pan wat droog? Druppel wat olie in de pan en wrijf het in met keukenpapier. De olie zorgt voor de beste bakresultaten en laat de pan minder snel roesten, omdat het in de poriën van het gietijzer trekt waardoor de pan niet uitdroogt. Een gietijzeren pan met emaille laag was je af met een klein beetje afwasmiddel.
Koper is een materiaal dat warmte perfect geleidt; dit maakt een koperen pan perfect om mee te koken. Hij mag dan wat prijzig zijn, maar behandel je een koperen pan met liefde, dan gaat hij een levenlang mee. Wil je niet dat de pan beschadigt? Roer er in met een houten lepel en niet met metalen tools.
Een koperen pan moet je goed schoon houden. Doe je dit niet, dan kan het koper worden aangetast. Reinig een koperen pan nooit in de vaatwasser, maar maak hem schoon met tafelzout, wittewijnazijn en een sponsje. Zo ga je aan de slag: giet het zout en de azijn over de pan en wrijf het voorzichtig schoon met een sponsje. Je ziet direct resultaat. Spoel de pan vervolgens zorgvuldig af met water en droog hem grondig, zodat de pan niet kan oxideren. Aangekoekte etensresten? Laat de pan dan een uurtje in een sopje staan om de resten los te weken.
Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*
Deel dit inspiratieartikel:
Het schoonmaken van je barbecuerooster hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze simpele tips is jouw barbecue in een handomdraai weer klaar voor de zomer.
De laatste tijd zijn de schadelijke PFAS pannen veel in het nieuws. Tijd voor een alternatief om gezond en duurzaam te koken met de pannen van Greenpan!
Overstappen op inductie? Dan wil je vast weten welke pannen je nodig hebt. Deze 4 adviezen voor het koken op inductie helpen je op weg.