Onze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer. Voor een optimale gebruikservaring raden wij aan Chrome of Firefox te gebruiken.
Terug naar Tips & advies
Zaaien en kweken: alle mogelijkheden op een rijtje
Van kweken op de vensterbank tot heuse tuinkas.

Steeds meer mensen verbouwen zelf groente, fruit en kruiden. Het oubollige imago van een moestuintje is verleden tijd: zelf zaaien en kweken is populairder dan ooit! En wist je dat een moestuin ook prima op de vensterbank of het balkon kan? Wij laten je verschillende mogelijkheden zien om zelf te zaaien en kweken.
 

Verse kruiden op de vensterbank

Verse kruiden zijn gezond en geven gerechten extra smaak. Leuk dus om in de keuken zelf kruiden te kweken! Zo heb je jouw favoriete kruiden altijd binnen handbereik. In een (kruiden)pot, kistje of kleine kweekkas is het voor iedereen mogelijk om keukenkruiden te kweken. Tip: groente en fruit, zoals tomaten, bessen en bonen kunnen ook op de vensterbank groeien. En laat het zonnetje op zich wachten? Dan zijn daar altijd nog de Flowerlight bloempotten van Elho, die door de speciale LED lampen jouw plantjes laten groeien als kool.
 


Kweken op het balkon of dakterras

Zelf kruiden kweken, kan ook prima op een balkon of dakterras. Het is helemaal in om de hoogte in te gaan met op elkaar gestapelde bakken of vrolijke hangbloempotten. Als je iets meer ruimte hebt, kun je daarnaast een kleine kas of kweektafel tegen de muur of op een tafeltje zetten. Het voordeel van een kas is dat de planten beschermd zijn tegen nachtvorst, regen, hagel, wind en ongedierte. Een aardbeienplant, maar ook sperziebonen en druiven kun je makkelijk op een kleine buitenruimte laten groeien en oogsten. Tip: een pot kruidige citroenmelisse of marjolein zijn niet alleen lekker voor het bereiden van eten, ze verspreiden ook nog eens een heerlijke geur!
 


Een tuin om op te eten

De perfecte locatie om zelf te kweken en zaaien is natuurlijk de tuin. In een tuin kun je alle kanten op: van muurkas tot een kweektafel waarin je de zaadjes laat uitkomen. Met het juiste tuingereedschap en diverse kasaccessoires wordt het kweken en verbouwen echt een feestje! Niets smaakt immers lekkerder dan zongerijpte paprika’s of verse pesto uit eigen tuin. Zet een stoeltje in je muurkas en met een beetje geluk kun je zelfs al eerder in het jaar genieten van een winter- of voorjaarszonnetje!
 


Wat dacht je van een tuinkamer?

Voor wie over een flinke tuin beschikt, is de mooiste optie misschien wel de hobbykas, die je zo groot kunt maken als je zelf wilt. Hobbykassen bestaan in verschillende materialen: tuindersglas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Waar tuindersglas gepaard gaat met een iets zachter prijsje, is veiligheidsglas wat sterker en zal het bij breuk volledig verbrijzelen in botte deeltjes. Een goed alternatief wanneer er kinderen in de buurt zijn! Polycarbonaat verschilt tot slot van de andere twee in transparantie. De lichtdoorlaatbaarheid is beperkt, waardoor verbranding van gewassen wordt tegengegaan. Dankzij de goede isolatiewaarde van het materiaal wordt het kweekseizoen in de kas bovendien vervroegd én verlengd.

 

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

Shop de look: tropische jungle tuin

Ook in de tuin kunnen we er niet meer omheen: planten, planten en nog meer planten. De buitenboel verandert langzaam in een tropisch paradijs.


Lees verder...

8x mooie moestuin musthaves

Beginnen jouw groene vingers ook alweer te kriebelen? Zet ze aan het werk! Met deze handige hulpjes zet je de eerste stappen naar een eigen moestuintje.


Lees verder...

Urban gardening blijft de trend

Urban gardening haalt de natuur dichterbij huis, ook al woon je midden in de stad. Creëer een groene oase op balkon, dakterras of stadstuin!


Lees verder...