Onze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer. Voor een optimale gebruikservaring raden wij aan Chrome of Firefox te gebruiken.
inloggen

Nieuwe klant? Begin hier

Terug naar Trends
Foodtrend 2018: de winterbarbecue
Zo organiseer je een geslaagde barbecue in de winter.

Zodra de zomer voorbij is, verdwijnt bij de meeste Nederlanders de barbecue onder de beschermhoes en gaat ie voor de wintermaanden de schuur in. Zonde! Want ook als de temperatuur richting het vriespunt daalt, is barbecueën de ideale manier om een verrukkelijke maaltijd te bereiden. Met deze tips organiseer jij een geslaagde winterbarbecue.

Door: Rianne, redactie van fonQ

 

Winterproof barbecue

In landen als Amerika en Australië is de winterbarbecue al een bekend fenomeen, maar ook in ons eigen koude kikkerlandje wordt barbecueën in de winter steeds populairder. Het belangrijkste ingrediënt voor een geslaagde winterbarbecue is natuurlijk de barbecue zelf. Waar je in de zomer misschien nog genoegen neemt met een iets minder geavanceerd model, is het in de winter echt van belang dat de barbecue van goede kwaliteit is. Goedkopere barbecues zijn vaak gemaakt zijn van dun materiaal, waardoor de temperatuur in de barbecue beïnvloed wordt door de buitentemperatuur.

 

Waar let je op?

Zorg in ieder geval voor een barbecue met een deksel, zodat de warmte zich in de barbecue goed kan opbouwen. Wil je verzekerd zijn van een winterproof barbecue? De modellen van Big Green Egg zijn dankzij de keramische wanden bij uitstek geschikt om ook in winterse weersomstandigheden te kunnen barbecueën, maar ook met een Kettle barbecue van Weber ben je verzekerd van een winterproof systeem. Ondanks dat deze barbecues winterproof zijn, is het wel aan te raden om ze op een plek uit de wind neer te zetten. 
 

Winterbarbecue recepten

De grote vraag is natuurlijk: wat staat er op het menu tijdens de winterbarbecue? De tijd dat op de barbecue alleen maar hamburgers en braadworsten werd bereid, is gelukkig al lang voorbij. Met de juiste accessoires kun je praktisch elk gerecht op de barbecue bereiden. Van kruidige curry tot hartige taart en van vegetarische pizza tot homemade wafels.

 

Seizoensgerechten

Om je barbecue een extra winters tintje te geven kun je kiezen voor vlees van het seizoen, zoals hert of eendenborst, of serveer een winters soepje vooraf, zoals erwtensoep of een kruidige pompoensoep. Houd er bij de bereiding van grotere stukken vlees of vis wel rekening mee dat het bij winterse kou extra lang duurt voor de barbecue op temperatuur is. Trek hier dus iets meer tijd voor uit. 
 

Er mag gerookt worden

Hou je van een subtiele rooksmaak aan je gerechten? Om gerechten te roken, heb je lang niet altijd een dure rookoven nodig. Bij een briketbarbecue met deksel kun je al heel eenvoudig een rookoven creëren door wat rooksnippers tussen je houtskool of briketten te leggen. Ook op de gasbarbecue of buitenkeuken is roken makkelijker dan je denkt. Dankzij een smokerbox of een speciaal rookplankje krijgen gerechten zo ook een subtiele rooksmaak.
 


De aankleding

Als de barbecue eenmaal op z’n plek staat en het menu is bepaald, kan de aankleding eromheen beginnen. Zorg voor sfeervolle verlichting, bijvoorbeeld in de vorm van sfeervolle lichtsnoeren, gezellige lampionnen of mooie waxinelichthouders. Voor extra sfeer en warmte mag een vuurkorf natuurlijk ook niet ontbreken. En – last but not least – denk vooral ook aan je eigen aankleding. Mutsen, sokken, sjaals en handschoenen kun je goed gebruiken als het kwik beneden het vriespunt daalt. 
 


Rainy days

Tja, dan nog één ding: op de weersomstandigheden heb je helaas geen invloed. Een flink pak sneeuw zou het tafereel voor jouw winterbarbecue natuurlijk helemaal afmaken, maar in Nederland is de kans op een flinke regenbui helaas nèt iets groter in de wintermaanden. Houd er rekening mee dat de barbecue misschien – letterlijk – in het water valt, dus zorg voor een veilige overkapping of eventueel een ander back-upplan. 
 

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

Wafels met appels en kaneel

Dat je ook heel goed zoete gerechten op de barbecue kunt bereiden, bewijzen deze heerlijke wafels met appels en kaneel wel. Yum!


Lees verder...

Quiche met asperge, tomaten en feta

Een quiche van de barbecue? Ja, dat kan heel gemakkelijk! Hier lees je hoe het maakt.


Lees verder...

Trend: begin met roken

Roken is gezond! Tenminste, wanneer we het over het roken als bereiding van je gerechten hebben. Vis, vlees, groente en zelfs kaas: je bereid het allemaal in de rookoven van Barbecook.


Lees verder...