Voor 20:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Beste online winkel in Wonen 2024

Tips: zó kies je voor elke plant de juiste bloempot

Met deze 3 tips vind je de perfecte bloempot voor jouw planten.

Begeven jouw plantjes het gek genoeg altijd na een aantal weken, terwijl je ze wél voldoende water en liefde geeft? Misschien ligt het aan de keuze van de bloempot. Alle planten hebben namelijk hun eigen voorkeur als het gaat om bloempotten. Ga je voor een grote bloempot op het balkon of in de tuin of juist een verzameling aan kleine bloempotten in huis? Met deze tips weet jij voortaan precies waar je op moet letten om de juiste pot te vinden!


Tip 1: kies de juiste vorm en formaat bloempot

Planten hebben eigen voorkeuren als het gaat om het vinden van een match met een pot. Bij veel potten komt de diameter ongeveer overeen met de hoogte, maar dit werkt niet bij iedere plant. Sommige plantensoorten, zoals rozen, laten liever hun wortels in de diepte groeien. Kies in dit geval voor een hoge, smalle pot. Zorg er ook altijd voor dat de pot onderin een gaatje heeft: overtollig water kan dan gemakkelijk weglopen en voorkomt schimmel aan de wortels.
 


Tip 2: het juiste materiaal

De keuze van materiaal is een belangrijk onderdeel van de zoektocht naar een juiste bloempot. Kunststof is een praktisch materiaal: lichtgewicht, onderhoudsvrij en niet ademend. Een kunststof bloempot voorkomt uitdroging van je planten. Terracotta potten zuigen bijvoorbeeld zelf veel water op, waardoor je soms lastig kunt inschatten of je de plant voldoende water hebt gegeven. Wel een leuk voordeel van terracotta: je kunt dit materiaal verven, zo pas je hem altijd aan op je interieur!


Tip 3: potten & verpotten

Het is goed om een droge kluit eerst onder te dompelen in water. Vul de pot onderin voor één derde met grind of hydrokorrels. Reservewater blijft zo hangen en overtollig water wordt langzaam afgevoerd. Vul de pot vervolgens met een laagje potgrond en plaats de plant hier bovenop. Boven de kluit moet nog ongeveer twee centimeter pot zitten. Vul de rest van de pot tot slot helemaal met potgrond. Merk je na een tijdje dat de pot te klein wordt voor de plant? Kies dan een pot die zo'n drie tot vijf centimeter groter is in zowel de breedte als hoogte en voer dezelfde stappen uit.
 

695255
457569
349150
940732
249497
602618
695220
542299
508950
218572
228571
798974
Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

In 5 stappen de tuin klaar voor het voorjaar

De lente komt eraan! Wil jij de tuin daarom ook optimaal klaarmaken voor het voorjaar? Met deze tips is jouw tuin in een handomdraai helemaal voorjaarsklaar.


Lees verder...

Binnen naar buiten halen doe je met deze meubels en accessoires!

Producten met twee functies is duurzaam en zorgt ervoor dat je er optimaal van geniet.


Lees verder...

10x de leukste tuindecoratie onder de € 30

Kan jouw tuin of balkon wel wat gezelligheid gebruiken? Met deze tuinitems onder de € 30 geef je eenvoudig jouw buitenruimte een upgrade.


Lees verder...