Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een bed?
Een nieuw bed uitzoeken, is niet iets wat je dagelijks doet. Heb je hulp nodig bij het kiezen van een lattenbodem? Weet je niet welk type matras bij je lichaam en slaaphouding past? In deze koopgids krijg je ultieme tips die je helpen bij het kiezen van een bed.
Wat voor soorten bedden zijn er?

Eenpersoons- of tweepersoonsbed

Een eenpersoons- of tweepersoonsbed wordt in tegenstelling tot een boxspring niet altijd compleet geleverd. Vaak schaf je alleen de constructie aan. Het bed kun je vervolgens compleet maken met de volgende onderdelen: 

1. Lattenbodem 
De lattenbodem ligt in het bedframe. De lattenbodem verdeelt je gewicht gelijkmatig en heeft als doel je lichaam te ondersteunen. De lattenbodem koop je in samenhang met je matras. Deze twee onderdelen hebben namelijk een wisselwerking met elkaar om jou zoveel mogelijk comfort en ventilatie te bieden.

2. Matras
Op de lattenbodem komt het matras te liggen. Het matras kies je op basis van je persoonlijke wensen, je slaaphouding, je lengte en gewicht en hoe warm of koud je het ’s nachts hebt. 

3. Hoofdbord
Een opvallend hoofdbord maakt een simpel bed nog mooier en completer. Bovendien krijgt de slaapkamer direct een flinke upgrade. Je hebt ze in verschillende kleuren, vormen en materialen. Daardoor vind je altijd wel een hoofdbord dat mooi staat boven jouw bed. 

Boxspring

Een boxspring is een luxe bed dat de aandacht trekt in je slaapkamer. Dit bedtype is er in eenpersoons of tweepersoons variant en bestaat uit verschillende elementen: 

1. Onderbox
De onderbox is de fundering van de boxspring. Dit gedeelte van het bed ondersteunt het matras dat erop ligt. De vulling van de onderbox wordt gemaakt van een vering of van hout. 

2. Hoofdbord
Het hoofdbord is het gedeelte van de boxspring dat zich aan de hoofdzijde bevindt en dat het bed een extra luxe uitstraling geeft. Ook dit onderdeel is omhuld met stof. 

3. Matras
In de onderbox komt het matras te liggen. Welk type matras dat is, is afhankelijk van jouw lichaamsgewicht en lengte, je slaaphouding en hoe warm of koud jij het ’s nachts hebt. 

4. Topper
Een topper bevindt zich bovenop het gewone matras. Dit is een dunner matras wat zorgt voor wat extra comfort en het zorgt voor een langere levensduur van het gewone matras. Een topper kan er ook voor zorgen dat je juist wat harder of zachter ligt. 

 

Kinderbedden, ruimtebesparende bedden en slaapbanken

Naast de boxspring en het ledikant zijn er ook nog andere bedden:

Kinderbedden
Kinderbedden zijn er in vele varianten. Wiegjes en ledikantjes zorgen ervoor dat een kindje rustig kan slapen zonder uit bed te vallen. Een meegroeibed is geschikt voor peuters en kleuters. Stapelbedden en hoogslapers zijn ideaal om ruimte in de kinderkamer te besparen. Voor kinderen zijn er speciale kindermatrassen die ontworpen zijn om een kinderlichaam steun te bieden. 

Vouwbedden
Krijg je logees over de vloer? Dan is een vouwbed een handige oplossing om hen een fijne slaapplek te bieden. Een vouwbed is makkelijk op te bergen en ook snel weer open te klappen. Vaak zitten er wieltjes onder. Een vouwbed wordt meestal compleet geleverd met matras en bedbodem.

Slaapbanken
Slaapbanken zijn multifunctioneel en ideaal als de ruimte beperkt is en je toch wilt kunnen relaxen en slapen in één ruimte. Een slaapbank is ook erg handig als logeerbed. 

 

Alle factoren die bepalen of een bed bij jou past

De volgende factoren kunnen een rol spelen als je een bed gaat kopen:

1. Afgaan op smaak en ervaring van jezelf of anderen

De eerste stap in het koopproces van een bed is het lastigst. Je merkt dat er heel veel verschillende bedden zijn met allemaal weer andere eigenschappen en specificaties. 

Je vraagt eens rond bij vrienden of familie wat voor bed zij hebben en hoe blij ze daarmee zijn. Je kijkt naar een gelijksoortig bed als je nu hebt. Neem de minpunten ook mee in je keuze. 

Heb je bijvoorbeeld pijn in je nek of rug op je huidige matras? Dan is het tijd voor verandering. Denk ook eens na wat voor punten voor jou nu echt belangrijk zijn bij de aanschaf van een nieuw bed.

2. Lengte en gewicht

Wat het beste bed voor jou is, hangt voor een groot deel samen met je lengte en gewicht en op welk punt van het matras het gewicht zich concentreert. 

Concentreert jouw gewicht zich tijdens het slapen vooral op één punt van het bed? Dan heb je een hard matras nodig. 

Verdeelt jouw gewicht en lengte zich over een groot gedeelte van het bed? Dan heb je een zachter matras nodig.

3. Kies een matras op basis van je slaaphouding

Slaap jij op je rug, op je buik of op je zij? Je slaaphouding is erg bepalend voor het type matras dat bij jou past. 

Je slaaphouding bepaalt namelijk welk deel van het matras het meest belast wordt door je lichaam.

Door het juiste matras te kiezen voorkom je nek- en rugklachten.

Buikslaper?

Op je buik slapen is niet zo goed voor je rug, omdat je rug zich dan hol maakt. Ook voor je nek is het niet altijd fijn om de hele nacht in een draai te liggen. Als je een buikslaper bent, past een stevig of hard matras het beste bij jou. Bijvoorbeeld een latex matras of een pocketveer matras. Een stevig matras voorkomt dat je bekken en buik teveel wegzakken in het matras en daardoor druk op je rug veroorzaakt. 

Zijslaper?

Veel mensen slapen op hun zij. Als je een zijslaper bent, past een drukverlagend en ondersteunend matras het beste bij jou. Je heupen en schouders kunnen dan licht in het matras wegzakken. Het is belangrijk dat je ruggengraat in een rechte lijn blijft liggen als je slaapt. Met het juiste, soepele matras is het slapen op je zij een fijne houding voor je lichaam.  

Rugslaper?

Als je op je rug slaapt wordt je gewicht over het hele matras verdeeld. Je hebt een matras nodig dat veel ondersteuning biedt. Het is belangrijk dat je onderrug en knieholtes voldoende ondersteuning krijgen en dat je ruggengraat een S-vorm in het matras kan maken. Zo kunnen je ruggenwervels hun natuurlijke vorm behouden. Als je een rugslaper bent, past een medium matras het beste bij jou. Daarmee bedoelen we een matras dat niet te hard en niet te zacht is. 

4. Hoe warm of koud heb jij het ’s nachts?

De mate waarin jij het warm of koud hebt ’s nachts kan de keuze voor een matras beïnvloeden. Er zijn matrassen die heel luchtig zijn en matrassen die jouw warmte goed vast kunnen houden gedurende de nacht. 

Koude slaper?

Ben jij zo’n persoon die altijd ligt te bibberen in bed? De volgende typen matrassen passen zich snel aan je lichaamstemperatuur aan en zijn daardoor relatief warm:

Warme slaper?

Heb je het snel warm en lig je regelmatig te zweten? De ventilatie en vochtregulatie van je matras is belangrijk. Kies voor een warmte afvoerend matras:

5. Verschillende prijscategorieën

Matrassen zijn er in veel verschillende prijscategorieën. Dit is onder andere afhankelijk van het materiaal en het type matras. 

Welke keuze je ook maakt, bedenk wel altijd dat je in bed gemiddeld zo’n 8 uur per nacht doorbrengt. En dat een bed daarom zeker een investering waard is.

Voor meer informatie over welk matras bij jou past, scroll dan even naar beneden. Of neem eens kijkje op de koopgids matrassen. Hier lees je bijvoorbeeld alles over de hardheid of welke soorten matrassen geschikt zijn als je te maken hebt met allergieën. 

Welke soorten bedbodems zijn er?

Niet alleen het matras, maar ook de bedbodem (en een combinatie van deze twee) zorgt ervoor of je wel of niet een goede nachtrust ervaart. Een bedbodem zorgt onder andere voor ventilatie. doordat transpiratievocht via de bodem wordt afgegeven aan de lucht. Combineer je de bedbodem met het juiste type matras, dan ervaar je voldoende ondersteuning van je lichaam. Hieronder lichten we de verschillende soorten bedbodems toe. 

Boxspring bodem

De boxspring bodem is in de boxpsring verwerkt. In de boxspring zitten metalen veren die zowel naar boven als naar beneden bewegen en veel ondersteuning geven aan je lichaam. 

Boxpsrings zijn geschikt voor de volgende typen matrassen:

 

Minder tot niet geschikt voor:

  • Polyethermatrassen

 

Lattenbodem

De lattenbodem bestaat uit in de breedte gespannen latten. Elke lat biedt je lichaam individuele ondersteuning. Hoe meer latten de lattenbodem heeft, hoe hoger de kwaliteit is. Een bodem met 42 latten verdeelt het gewicht een stuk beter dan een bodem met 24 latten. 

Lattenbodems zijn geschikt voor de volgende typen matrassen: 

 

Heeft de lattenbodem meer dan 24 latten, dan zijn de volgende matrassoorten ook geschikt:

  • Pocketveringmatrassen
  • Binnenveringmatrassen

Schotelbodem

De schotelbodem bestaat uit een oppervlak van opengewerkte schotels die in verbinding staan met het matras. Een schotelbodem biedt je lichaam veel ondersteuning omdat de hele bodem soepel en verend is. Ook de vochtregulatie is door de open structuur beter dan bij een lattenbodem. 

Schotelbodems zijn geschikt voor de volgende typen matrassen:

 

Minder tot niet geschikt voor:

  • Pocketveringmatrassen
  • Binnenveringmatrassen
  • Polyetherschuimmatrassen

Elektrisch verstelbare bodem

Een elektrisch verstelbare bodem is te verstellen tot de gewenste stand. Ideaal als je graag in bed leest of nog even tv kijkt voor het slapen. Maar ook als je door lichamelijke klachten niet zo gemakkelijk uit bed stapt, dan is het fijn om de bedbodem in de gewenste stand te kunnen zetten als je het bed in- en uitstapt. 

Elektrisch verstelbare bodems zijn goed te combineren met de volgende typen matrassen:

Wat voor matras is geschikt voor jou?

De keuze voor een matras is misschien wel de lastigste keuze die je maakt als je een bed gaat kopen. Eigenlijk weet je pas na een tijdje of een matras echt goed bij je past. Daarom is het slim om je vooraf goed te verdiepen in de verschillende soorten matrassen die er zijn, zodat je op basis van hun eigenschappen kan bepalen welke keuze aansluit op jouw wensen en slaapgedrag. Lees hier welk matras geschikt is voor jou en waar je op moet letten. 

Matrassen zijn globaal onder te verdelen in twee typen. Je hebt matrassen met springveren en matrassen met een schuimvulling. De matrassen met een springvering hebben een open structuur en zijn dus erg ventilerend en geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed. De matrassen met een schuimvulling (met uitzondering van het koudschuimmatras) hebben een dichtere structuur en zorgen ervoor dat de warmte meer blijft hangen.  Dat maakt ze geschikt voor koukleumen. Hieronder vind je de belangrijkste eigenschappen per type matras. 

Pocketveringmatras

  • Open structuur, vochtregulerend en ventilerend
  • Ideaal voor wie het snel warm heeft of veel transpireert
  • Hoe meer veren per m², hoe comfortabeler en beter ondersteunend
  • Comfortzones voor ondersteuning op de plekken waar het nodig is
  • Minder geschikt voor mensen met lichamelijke klachten

> Bekijk alle pocketveermatrassen

 

Binnenveringmatras (Bonell)

  • Open structuur, vochtregulerend en ventilerend
  • Ideaal voor wie het snel warm heeft of snel transpireert
  • Hoe meer veren per m², hoe comfortabeler
  • Goede verdeling van het lichaamsgewicht, maar minder ondersteunend dan een pocketvering
  • Minder geschikt voor mensen met lichamelijke klachten

> Bekijk alle binnenveringsmatrassen

 

Koudschuimmatras (High Resilience)

  • Open structuur, vochtregulerend en ventilerend
  • Ideaal voor wie het snel warm heeft in bed
  • Blijvende veerkracht, vormt zich naar je lichaam en maakt draaien in bed comfortabeler
  • Ook geschikt voor mensen met een hoger lichaamsgewicht
  • Minder geschikt voor mensen die het snel koud hebben in bed

> Bekijk alle koudschuimmatrassen

 

Polyether schuimmatrassen

  • Gesloten structuur, houdt veel warmte en vocht vast
  • Warmte-absorberend, ideaal voor wie het snel koud heeft in bed
  • Betaalbaar en gaat lang mee
  • Synthetisch en anti-allergisch. Geschikt voor mensen met een wolallergie
  • Geeft een niet al te stevige ondersteuning

> Bekijk alle polyetherschuimmatrassen

(Visco-elastische) traagschuimmatrassen

  • Goed isolerend, houdt warmte vast
  • Ideaal voor wie het snel koud heeft in bed
  • Vormt zich naar het lichaam, kortom veel lichaamsondersteuning en optimale drukverlaging
  • Zeer geschikt tegen doorliggen of voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten
  • Minder geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed of voor mensen die veel draaien

> Bekijk alle traagschuimmatrassen

 

Latexmatrassen

  • Goed isolerend, houdt warmte vast
  • Ideaal voor wie het snel koud heeft in bed
  • Soepel en elastisch, vormt zich daardoor naar het lichaam en geeft ondersteuning
  • Blijvend veerkrachtig en van nature anti-allergisch
  • Minder geschikt voor mensen die het snel warm hebben in bed

> Bekijk alle latexmatrassen

 

Hoe lang gaat een matras mee?

Een matras gaat over het algemeen ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Als je een aantal jaar op een matras slaapt, kan er schimmelvorming ontstaan en kan deze slijtage gaan vertonen. Word je regelmatig ’s ochtends wakker met pijnklachten aan je rug of heb je continu een stijve nek? Weet je als je gaat slapen totaal je draai niet te vinden? Is er kuilvorming in je matras ontstaan? Allemaal tekenen dat je matras aan vervanging toe is. 

Heeft deze informatie jou geholpen?