Bij het kopen van een nieuw dekbedovertrek is het materiaal misschien wel de belangrijkste eigenschap om rekening mee te houden. In de winter kan een ander materiaal prettiger zijn dan in de zomer. Katoen en linnen zijn fijne materialen wanneer het warm is en flanel is een slimme en cozy keuze voor de winter. Alle materialen zijn hieronder beschreven.
Katoen: kan het hele jaar door
Katoen wordt het meest gebruikt bij beddengoed. Niet zo gek, want dit materiaal heeft veel positieve eigenschappen. Het is ademend, vochtopnemend, zacht en van zichzelf een stevige stof. Katoen is een materiaal dat het goed doet in alle jaargetijden. Het is aangenaam warm in de winter en wat koeler in de zomer.
Bekijk alle katoenen dekbedovertrekken
Katoensatijn: luxe uitstraling in je slaapkamer
Houd jij wel van een beetje luxe in je slaapkamer? Katoensatijn is polyester met een satijnbinding. Dankzij deze speciale weving krijgt het katoen een mooie glans en dat geeft het dekbedovertrek een mooie glanzende en luxe uitstraling. Daarnaast is katoensatijn een lekkere zachte stof.
Bekijk alle katoensatijnen dekbedovertrekken
Flanel: soft en warm
Heb jij het snel koud in bed? Al eens aan een flanellen dekbedovertrek gedacht? Flanel is katoen dat aan twee kanten geruwd is en hierdoor super zacht is. De stof is niet alleen lekker donzig, maar ook nog eens heerlijk warm. Behaaglijk om warmte vast te houden in de koude wintermaanden en voor koukleumen het hele jaar door.
Bekijk alle flanellen dekbedovertrekken
Perkal katoen: zacht, soepel en vocht absorberend
Zacht, zachter, zachtst. Perkal is een vochtopnemend en ademend materiaal. Dat maakt het een ideale dekbedovertrekstof voor de warme maanden van het jaar. Het is gemaakt van 100% katoen en heeft een hoge draaddichtheid waardoor het nog zachter, gladder en soepeler is. En dat voelt superfijn!
Bekijk alle perkal katoenen dekbedovertrekken
Jersey: elastisch en zacht
Heb jij een hekel aan strijken, maar wil je wel dat je dekbedovertrek er piekfijn bijligt? Kies dan voor een jersey dekbedovertrek. Jersey is eigenlijk katoen dat op een speciale manier gebreid is. Door de manier van weven is strijken bij dit materiaal overbodig. Jersey is van zichzelf al elastisch en zacht.
Bekijk alle jersey dekbedovertrekken
Linnen: sterke, prettige kreukelstof
Ben jij allergisch en wil je een dekbedovertrek van een antiallergisch materiaal aanschaffen? Linnen is dan zeker aan te raden. Dit materiaal heeft ook nog als voordeel dat het warmte reguleert en daardoor warm is in de winter en luchtig in de zomer. Bijkomend voordeel: dit materiaal kan na het wassen en drogen meteen weer op je bed gelegd worden. Een strijkbeurt is niet nodig bij deze sterke, milieuvriendelijke en prettige kreukelstof.
Bekijk alle linnen dekbedovertrekken
Zoveel dekbedovertrek soorten, zoveel verschillende kleuren, dessins en sferen. Door een ander dekbedovertrek te kopen, kan je heel makkelijk de sfeer in je slaapkamer naar een ander level tillen. Wil je wat meer rust in je slaapkamer? Kies dan bijvoorbeeld voor een licht dekbedovertrek met een rustige print of voor een effen exemplaar. Kan je slaapkamer juist wel een boost gebruiken? Ga dan voor een opvallende kleur of een in het oog springende print.
Het is ook een goed idee om je slaapkamer met de seizoenen mee te veranderen. In de zomer houd je het luchtig en ga je voor een subtiele bloemenprint of een lichte of frisse kleur. In dit seizoen kies je voor een luchtige en/of warmteregulerende stof, zoals linnen of katoen.
In de winter mag je gerust voor een wat donkerdere variant kiezen en zet je een wat luxere sfeer neer. Ga voor warme en donkere kleuren, gebreide patronen of bijvoorbeeld een print van een wolf of een dessin met besneeuwd landschap.
Ben je iemand die van verandering houdt? Dan is een dekbed die je aan twee kanten kan gebruiken misschien wel de oplossing voor jou. Dit wordt ook wel een reversible dekbedovertrek genoemd. Zo wissel je snel van sfeer in je slaapkamer.
Wil je nog meer tips over hoe je de gewenste sfeer neerzet in je slaapkamer? Lees het hier!
Weet je welke maat je dekbedovertrek heeft? Dan is de keuze voor een maat dekbedovertrek eenvoudig. Meestal staat de maat van het dekbed in een label dat aan het dekbed vast zit.
Maar ga je tegelijkertijd een nieuw dekbed aanschaffen, dan zijn de volgende breedtematen voor je nieuwe overtrek aan te raden op basis van het type bed waar je in slaapt.
Eenpersoonsbed (80/90 cm breed)
Dekbedovertrek: 140 cm breed
Bekijk hier alle eenpersoons dekbedovertrekken
Twijfelaar (120 cm breed)
Dekbedovertrek: 200 cm breed
Klein tweepersoonsbed (140 cm breed)
Dekbedovertrek: 200 cm breed
Bekijk hier alle tweepersoons dekbedovertrekken
Standaard tweepersoonsbed (160 cm breed)
Dekbedovertrek: 240 of 260 cm breed
Groot tweepersoonsbed (180 cm breed)
Dekbedovertrek: 240 of 260 cm breed
Bekijk hier alle lits jumeaux dekbedovertrekken
Bekijk hier alle lits jumeaux XL dekbedovertrekken
En de lengte dan?
De lengte van dekbedovertrekken varieert tussen 200 en 220 cm. Het is verstandig om een dekbedovertrek (en dekbed) te kiezen dat minimaal 20 cm langer is dan je zelf bent. Let ook op of het dekbedovertrek van je keuze wel of geen instopstrook heeft.
De instopstrook is de strook aan de onderkant van je dekbedovertrek waarmee je deze kan instoppen aan de achterzijde van je bed. Houd jij je voeten het liefst de hele nacht warm? Of vind je het juist lekker om je voeten buitenboord het dekbed te houden? Kies een dekbedovertrek uit met of zonder instopstrook afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren.
Er zijn dekbedovertrekken te koop met verschillende soorten instopstroken:
Dubbele doorlopende instopstrook
De dubbele doorlopende instopstrook is een extra lang stuk stof aan de onderkant van je dekbedovertrek. Een dekbedovertrek met doorlopende instopstrook kan je gemakkelijk instoppen. Ook als je een extra lang dekbed hebt of een hoog matras. Een ander voordeel is dat er dekbedden van verschillende maten in zo’n overtrek passen. Een overtrek met dubbele doorlopende instopstrook is een aanrader als je een boxspring of extra lang bed hebt en je deze goed wilt kunnen instoppen. Stop je je bed niet in aan de achterzijde en heb je toch een dekbedovertrek met dubbele doorlopende instopstrook gekocht, dan kan het dekbed eruit glijden.
Bekijk alle dekbedovertrekken met dubbele doorlopende instopstrook
Flessenhals instopstrook
Een flessenhals instopstrook doet zijn naam eer aan. Deze instopstrook lijkt namelijk op de hals van een fles. Hierdoor is het stukken moeilijker voor je dekbed om er aan de onderkant uit te glijden. Het is echter ook lastiger om je dekbed erin te krijgen. Dat is een afweging die je zelf moet maken. Er zit een lange dubbele flap in het midden van dit overtrek die je goed kan instoppen aan de achterkant van je bed. Die flap loopt dus niet over de gehele breedte zoals bij de dubbele doorlopende instopstrook.
Bekijk alle dekbedovertrekken met flessenhals instopstrook
Aangestikte instopstrook
Bij de aangestikte instopstrook is er een stuk stof aan de onderzijde van de lange kant van het overtrek vast gestikt. Dit zit aan de bovenkant van het dekbedovertrek. De opening aan de onderzijde van het dekbed waar het dekbed ingaat is bij dit type dekbedovertrek meestal ook wat smaller gemaakt. Fijn als je niet wilt dat je voeten koud worden of dat je dekbed er aan de onderkant uitglijdt.
Bekijk alle dekbedovertrekken met aangestikte instopstrook
Geen instopstrook: knoopjes of rits aan het uiteinde
Dan zijn er nog de dekbedovertrekken zonder instopstrook. Zo’n dekbedovertrek kan je instoppen aan de achterkant, maar dan verlies je wel aan de bovenkant een stukje dekbed. Meestal is zo’n overtrek wel aan de onderkant te sluiten, bijvoorbeeld met knoopjes of een rits. Ben jij iemand die zijn voeten het liefst een beetje vrij heeft aan de onderkant? Dan is een dekbedovertrek zonder instopstrook ideaal voor jou.
Bekijk alle dekbedovertrekken zonder instopstrook
Eerst even wassen voor het eerste gebruik
Het is aan te raden om je nieuwe dekbedovertrek eerst even te wassen voor je hem gebruikt. Dan neemt hij beter vocht op en voelt hij zachter aan. Koop je een kleurrijke dekbedovertrekset? Was hem de eerste keer even op hoge temperatuur (60 graden) om eventuele overtollige verfstof eruit te halen. Het is aan te raden om een vloeibaar wasmiddel te gebruiken, omdat waspoeder voor witte vlekken kan zorgen.
Houd kleuren langer mooi door te sorteren en binnenstebuiten te wassen
Sorteer je beddengoed op kleur en was wit en donker niet tegelijk. Doe je dekbedovertrek binnenstebuiten in de was om de kleuren langer mooi te houden en ervoor te zorgen dat het overtrek niet vaal wordt.
Kies de juiste temperatuur
In je dekbedovertrek zit een waslabel waarop staat hoe warm je deze het beste kan wassen. De temperatuur verschilt per stof en per kleur. Een wit dekbedovertrek of hele vieze was kan soms zelfs op 60 graden gewassen worden. Maar een zo laag mogelijke temperatuur is het beste voor de stof en een stuk milieuvriendelijker.
Doe de wasmachine niet te vol
Was je dekbedovertrek niet met teveel andere kledingstukken en zeker niet met kledingstukken met ritsen of spijkerstof. Doe de wasmachine niet te vol. Als de verschillende stoffen teveel tegen elkaar aan schuren in de wasmachine, dan kan de stof van je dekbedovertrek gaan pillen.
Laat je dekbedovertrek drogen in de lucht
Het is het beste om je overtrek aan de lucht te laten drogen. Dan komen er de minste kreukels in. Laat je je dekbedovertrek buiten drogen, hang ‘m dan binnenstebuiten op, zodat de kleuren niet verbleken in het zonlicht. Wil je het overtrek toch in de droger doen? Stel deze dan in op een lage temperatuur en een kort programma.