Deurbeslag kopen, waar begin ik?
Uit onderzoek is gebleken dat een consument gemiddeld twee of drie keer in zijn of haar leven deurkrukken koopt. De momenten waarop dit gebeurt zijn vaak verhuizingen of grotere renovaties. We zien steeds vaker dat mensen graag verder willen kijken dan het 'standaard' aluminium deurbeslag. Wanneer je je gaat oriënteren op deurbeslag, zul je zien dat er een hele nieuwe wereld voor je open gaat!
Het belang van deurbeslag
Deurkrukken zijn echter niet het eerste waar je aan denkt wanneer je gaat nadenken over het inrichten van je huis en de stijl die je interieur moet krijgen. Raam-en deurkrukken zijn misschien vooral functioneel, ze kunnen - indien goed gekozen - ook een heel stijlvolle touch geven aan je woning. Het kan een prachtige aanvulling zijn op je interieur en het geheel echt afmaken. Deurkrukken hebben een soort onopvallende vanzelfsprekendheid in een huis. Ze lijken er gewoon 'te zijn', waardoor we vaak de neiging hebben ze over het hoofd te zien. Als je je erin verdiept en er wat extra aandacht aan geeft, zijn ze belangijker dan je dacht!
Waar let je op bij het kopen van deurbeslag?
Wist je dat je een deurkruk wel 10 tot 15 keer per dag in je hand hebt? Het is dus een belangrijker gebruiksvoorwerp in je huis dan we ons soms realiseren. Daarom hoort de deurklink goed te passen in de stijl van jouw interieur, de woning én de voordeur. Bij binnenkomst in een huis bepaalt de voordeur én de handgreep grotendeels al de uitstraling van je interieur. Het is dus zeker belangrijk om na te gaan of je de stijl van de deurkrukken door wil trekken in je eigen huis, óf natuurlijk andersom. Wanneer je die keuze gaat maken, zijn een aantal elementen handig om op te letten: de kleur, de vormgeving en het materiaal.
Stijl
Wat is jouw interieurstijl? Kijk eens naar de gehele stijl van je interieur. Is deze industrieel, Scandinavisch, modern, of misschien wel bohemian? Of betrek je een nieuw huis wat misschien nog wel helemaal leeg en kaal is, bedenk je dan wat voor sfeer en stijl je de woning wilt gaan geven. Dit bepaalt grotendeels ook de stijl van de deurkruk die daar het beste bij past.
Materiaal en kleur
Wanneer je hebt bepaald voor welke stijl je wilt gaan, kun je wat specifieker gaan kijken naar materiaal en kleur. Uiteraard zijn er geen 'regels' verbonden aan welke kleur of materiaal bij een specifieke stijl hoort, maar het kan je wel wat meer houvast geven. Hou je bijvoorbeeld van landelijk en klassiek? Hier past messing deurbeslag prachtig bij! Is jouw interieur strak en modern? Dit gaat heel goed samen met RVS deurbeslag, wat een frisse, strakke uitstraling geeft. Zwart deurbeslag is erg populair en past ook heel goed in een Scandinavisch of modern interieur.
Creëer één geheel
Probeer, bij het kiezen van het deurbeslag te gaan voor één geheel. Denk hierbij aan de kleuren en materialen van je meubels, deuraccessoires, de scharnieren, maar ook aan de kleur van de deur zelf. Om het geheel zo lang mogelijk mooi te houden, is het ook belangrijk om te denken aan deurstoppers om beschadigingen van de muur en de deurkruk te voorkomen.
Welk type binnendeurbeslag heb ik nodig en waar moet ik op letten?
Binnendeurbeslag is verkrijgbaar in diverse kleuren en designs. Het meest voorkomende binnendeurbeslag is een deurkruk op rozet. Hierin heb je de keuze uit een deurkruk op een vierkante of ronde rozet. Ook ovaal komt voor. Daarnaast kun je ook kiezen voor deurkrukken op schild. Deze hebben als groot voordeel dat ze vaak de gaten afdekken die voorheen in de deur zaten. Dus wil jij jouw deur een make-over geven? Dat kan heel eenvoudig met een deurkruk op schild.
Kies je voor een deurkruk op schild, dan is het goed om te kijken welke uitvoering je nodig hebt. Om te achterhalen welke maat jij nodig hebt, meet je het hart van het krukgat en het hart van het sleutelgat, profielcilinder of wc-sluiting. De meest gangbare maten in Nederland zijn: sleutelgat maat 56mm, profielcilindergat 55 of 72 mm en een wc-sluiting 63 mm.
Buiten-en veiligheidsbeslag
Welk type veiligheidsbeslag heb ik nodig en waar moet ik op letten?
Een veilig gevoel is één van de belangrijkste elementen om je thuis te voelen in een woning. Dit kun je creëren met veiligheidsbeslag. Hierin heb je onder andere de keuze uit achterdeurbeslag op schild of op rozet en voordeurbeslag op schild. Daarnaast kun je ook voordeurknoppen combineren met veiligheidsrozetten. Achterdeurbeslag op schild heeft altijd een kruk + kruk combinatie en voordeurbeslag op schild een greep + kruk combinatie.
Ben je op zoek naar veiligheidsbeslag? Dan is het goed om te kijken of het veiligheidsbeslag voorzien is van kerntrekbeveiliging. Dit zorgt ervoor dat de cilinder wordt beschermd tegen het uitboren en uittrekken van de cilinderkern. Daarnaast is het goed om te kijken of het veiligheidsbeslag voldoet aan het SKG keurmerk. Dit keurmerk geeft de mate van inbraakwerendheid weer en deze classificatie bestaat uit: SKG met vinkje, SKG*, SKG** en SKG***. Heeft het veiligheidsbeslag een SKG keurmerk met drie sterren? Dan gaat het om extra zwaar inbraakwerend deurbeslag.
Bij de keuze in veiligheidsbeslag is het goed om te letten op de maatvoering. De veelvoorkomende profielcilindergat maten voor voor- en achterdeurbeslag op schild zijn: 55 mm, 72 mm en 92 mm. Je kunt dit eenvoudig opmeten door de afstand van het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder te meten. Daarnaast is het opmeten van de deurdikte ook van belang voor het maken van de juiste keuze.
Hoe maak ik van een zelf uitgekozen deur een schuifdeur?
Een ruim opgezet huis willen we natuurlijk allemaal, mét het liefst ook nog afsluitbare kamers. Met een schuifdeursysteem is dat mogelijk! Dankzij deurbeslag merk Intersteel is dit voor iedereen binnen handbereik. Je maakt namelijk van een zelf uitgekozen deur een eenvoudig een schuifdeur die past in elk interieur.
Hoe maak ik van een zelf uitgekozen deur een schuifdeur?
- Kies een model en kleur schuifdeursysteem die het beste past bij je interieur.
- Voor het eenvoudig openen en sluiten van een schuifdeur, kies een bijpassende deurgreep of een schuifdeurkom.
- Voor een soepele geleiding van de deur en om beschadigingen te voorkomen, kun je het beste gebruikmaken van een sluitvertrager ofwel softclose.
- Heb je vloerverwarming? Dan kun je het beste gebruik maken van de verstelbare deurgeleider. Deze zorgt voor de geleiding van een schuifdeur en kun je aan de wand monteren.
Het is ook mogelijk om het schuifdeursysteem te verlengen. Dit kan eenvoudig door het gebruik van een tussenrail. Deze zijn verkrijgbaar in de afmeting 45 cm en 90 cm.
Deurbeslag is er in diverse soorten en maten. Van zwart, tot messing en binnen deurbeslag tot deurbeslag speciaal voor buiten: er is voor ieder wat wilt. Deurbeslag is een belangrijk onderdeel van het interieur en exterieur. Zorg daarom voor één lijn. Ben je er na het bekijken van deze koopgids tóch nog niet helemaal uit? In de categorie deurbeslag vind je een duidelijk overzicht van ons gehele assortiment deurbeslag bij elkaar. Op deze manier kun je ze eenvoudig met elkaar vergelijken. Prijs, kleur, materiaal: bekijk wat het beste bij jou en jouw interieur past.
Heeft deze informatie jou geholpen?