Producten Ruimtes Inspiratie & advies Nieuw Outlet
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van raamdecoratie?
Op zoek naar de juiste raamdecoratie? En heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste raamdecoratie voor de juiste ruimte? Wij vertellen je waar je rekening mee kunt houden en welke raamdecoratie het beste bij je interieur past!
Uit welke raamdecoratie kan ik kiezen?

Raamdecoratie is tegenwoordig een essentieel onderdeel van je interieur. Haal sfeer in huis door iedere ruimte van passende raamdecoratie te voorzien. Maar uit welke soorten raamdecoratie kun je kiezen? Moet het de ruimte verduisteren, wil je juist wat daglicht filteren, wil je vooral privacy of heb je te maken met een vochtige ruimte? Afhankelijk van de ruimte en het type raam is er volop keuze uit gordijnen, rolgordijnen, jaloezieën, en plisségordijnen, maar ook raamfolie en horren.

Gordijnen

Gordijnen zijn eigenlijk net als vloerkleden. Het geeft je huis sfeer, comfort en zorgt tevens voor isolatie en een verbeterde akoestiek. Je hebt verduisterende en niet-verduisterende gordijnen. Met verduisterende gordijnen creëer je een donkere ruimte. Heerlijk als je een ochtendje kunt uitslapen. Lichtdoorlatende gordijnen filteren het daglicht, waardoor je zelf de gewenste licht hoeveelheid bepaalt.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn er in allerlei kleuren en stofdiktes. Net als bij gordijnen heb je de keuze uit verduisterende en niet-verduisterende stoffen. Rolgordijnen geven je ruimte een minimalistische en tijdloze uitstraling. Daarnaast zijn ze ook nog eens makkelijk in gebruik. Je hoeft hem alleen maar tot een gewenste hoogte te laten zakken of op te halen. Binnen de categorie rolgordijnen heb je ook nog een aantal smaken, zo heb je rolgordijnen met een cassette-systeem voor meer verduistering, rolgordijnen die geschikt zijn voor dak- of kiepramen, maar ook duo rolgordijnen.

Duo rolgordijnen

Bij duo rolgordijnen heb je te maken met twee lagen die langs elkaar heen schuiven. Hiermee bepaal je de gewenste lichtinval. Net als bij rolgordijnen, kan er bij duo rolgordijnen ook gebruik gemaakt van een cassette-systeem.

Jaloezieën

Dankzij de moderne en ruimtelijke uitstraling, zijn jaloezieën een populaire raamdecoratie soort. Jaloezieën zijn er in aluminium, kunststof en houten varianten. Houten jaloezieën geven je ruimte een natuurlijke en warme sfeer, waar aluminium jaloezieën juist tijdloos en modern staan. Net als bij rolgordijnen zijn jaloezieën makkelijk in gebruik en bepaal je de zelf de gewenste lichtinval.

Plisségordijnen

Het Franse woord ‘plissé’ staat voor ‘geplooide’ en dat is precies het kenmerkende aan plisségordijnen. Plisséstof is gevouwen en net als bij gordijnen heb je keuze uit transparante, lichtdoorlatende en verduisterende stof. Met plisségordijnen in huis geef je de ruimte een trendy, maar tijdloze uitstraling. Ideaal bij plisségordijnen is de top-down & bottom-up uitvoering. Daarmee beweeg je het hele gordijnen naar boven en beneden, waardoor je nóg beter kunt bepalen hoeveel licht je door wilt laten schemeren.

Raamfolie

Het woord zegt het al een beetje, raamfolie is folie voor op een raam. De keuze bij raamfolie is oneindig. Zo heb je raamfolie in verschillende kleuren om een ruimte wat op te fleuren, maar ook in verschillende prints en structuren. Met raamfolie in melkglas kleur dek je eenvoudig een raam af, zonder dat er lichtinval verloren gaat. Je profiteert net van een stukje extra privacy, zonder daar veel moeite voor te hoeven doen. Raamfolie is vaak een voordelig optie ten opzichte van andere raamdecoratie.

Horren

Hoe heerlijk is het om bij lekker weer de ramen of deuren open te houden? Toch zit je niet te wachten op insecten die gezellig naar binnen komen. Afhankelijk van het type gaas houd je insecten, pluisjes en zelfs pollen eenvoudig buitenshuis. Ideaal voor mensen met allergieën. Horren zijn geschikt voor alle ramen en deuren, omdat ze op maat gemaakt kunnen worden. Daarnaast heb je keuze uit inzethorren en uitschuifbare horren.

Welke raamdecoratie past het beste per ruimte?

Geschikte raamdecoratie is er voor elke ruimte. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, leggen we je uit welke raamdecoratie het beste per ruimte past.

Woonkamer

Voor in de woonkamer is elke soort raamdecoratie geschikt. Het is vooral afhankelijk van je eigen smaak. Wil je een warme sfeer in je woonkamer creëren dan adviseren we te kiezen voor gordijnen of houten jaloezieën. Toch liever wat tijdlozer? Ga dan voor aluminium jaloezieën, rolgordijnen of plisségordijnen.

Slaapkamer

Goede raamdecoratie in de slaapkamer is voor iedereen persoonlijk. Waar de één het fijn vindt om in een hele donkere kamer te slapen, vindt de ander het prettig als er ’s ochtends wat zonlicht doorschemert. Eigenlijk is alle raamdecoratie hierdoor geschikt voor in de slaapkamer. Je kunt er ook voor kiezen om de raamdecoratie met elkaar te combineren. Kies dan vooral voor een verduisterende en lichtdoorlatende variant, bijvoorbeeld een transparant rolgordijn en een verduisterend gordijn.

Keuken

Tijdens een middagje kokkerellen is het natuurlijk wel prettig als je voldoende licht binnenkrijgt. Tegelijkertijd wil je voorkomen dat er tijdens het koken vlekken op je raamdecoratie terecht komen. Voor in de keuken is het dus prettig als je zelf de lichtinval kunt bepalen en de raamdecoratie makkelijk schoon te maken is. Hiervoor zijn aluminium en houten jaloezieën, plisségordijnen en rolgordijnen het meest geschikt. Natuurlijk zit er bij elke raamdecoratie een schoonmaakadvies inbegrepen.

Badkamer

In de badkamer wordt privacy gewaardeerd en met de juiste raamdecoratie is dit zo geregeld. De badkamer is ook een vochtige ruimte en daarom adviseren we vochtbestendige raamdecoratie te kiezen. De beste raamdecoratie voor in de badkamer zijn aluminium jaloezieën, plisségordijnen en rolgordijnen. Voor nét dat beetje extra privacy maak je gebruik van raamfolie.

4 handige tips om rekening mee te houden

De juiste afmetingen zijn toch wel het allerbelangrijkste bij raamdecoratie. Je wilt natuurlijk dat het perfect in de dag of op de dag past, oftewel in het kozijn of voor het kozijn. Daarnaast is het natuurlijk ook een must dat de raamdecoratie het gewenste lichteffect creëert en past bij het interieur. Afhankelijk van het type raamdecoratie zijn er een aantal dingen waar je alvast rekening mee kunt houden.

Gordijnen

Bij gordijnen is het handig om alvast te bedenken wat voor soort gordijnen je zou willen en welk ophangsysteem de gordijnen het beste tot z’n recht laat komen. Lange gordijnen staan vaak het mooist. Ze kunnen over de grond, op de grond of boven de grond opgehangen worden. Wanneer je gordijnen boven de grond wil hangen, zit daar meestal 1 à 2 cm ruimte tussen. Dit geldt hetzelfde voor gordijnen boven een vensterbank. Voor wat extra sfeer kun je de gordijnen combineren met andere raamverduistering. Dan is het handig om gebruik te maken showbanen, ook wel gordijnen die er voor de sier hangen en niet volledig dicht kunnen.

Rolgordijnen en duo rolgordijnen

Rolgordijnen zijn ideaal als raamdecoratie voor dakramen, draairamen en kiepramen. Het slanke, minimalistische ontwerp van rolgordijnen neemt weinig ruimte in. Hierdoor zijn ze uiterst geschikt voor kleine ruimtes. Rolgordijnen en duo rolgordijnen met een cassette-systeem zijn makkelijk op te hangen en kunnen de ramen 100% verduisteren. Rolgordijnen die je zonder koord kunt bedienen, beweeg je door zachtjes aan het gordijn zelf te trekken. Je kan ook kiezen voor een geveerd koordloos systeem, hier rolt het gordijn zich automatisch op wanneer je er zachtjes aan trekt.  Er zijn ook rolgordijnen die je met een koord kunt bedienen. Dit systeem wordt voornamelijk bij rolgordijnen gebruikt, om zo de perfecte lichtinval te bepalen Dit kan een losse ketting zijn of een vastgemaakte ketting. Door zachtjes aan de ketting te trekken rol je het gordijnen omlaag of omhoog.

Jaloezieën

Jaloezieën van hout, kunststof of aluminium. De keuze is aan jou. Jaloezieën geven je de mogelijkheid om de gewenste lichtinval te bepalen. Jaloezieën kun je op maat laten maken, waarbij je zelf de afstand tussen de latten en de breedte van de latten bepaalt. Ook is het mogelijk om de breedte en kleur van de ladderband te kiezen. Zo kan je met jaloezieën oneindig veel variëren en ze écht eigen maken!

Plisségordijnen

Plisségordijnen heb je in enkel geplooide stof en in dubbele geplooide stof. Bij dubbele geplooide stof, ook wel honingraat stof, wordt het licht meer verduisterd dan bij enkel geplooide stof. Plisségordijnen zijn net als rolgordijnen ideaal voor in draai- of kiepramen. Als je kiest voor de top-down & bottom-up uitvoering kun je het licht filteren door het plisségordijn naar beneden én boven te bewegen.

Welke maat (rol)gordijn heb ik nodig?

Gordijnen

Allereerst is het handig om te benoemen dat raamdecoratie ‘in de dag’ en ‘op de dag’ gemonteerd kan worden, dat wil zeggen ‘in het kozijn’ en ‘voor het kozijn’. Bij gordijnen heb je te maken met een gordijnroede. Deze hang je als eerste op. We adviseren een roede te nemen die ongeveer 20 cm aan beide kanten breder is. De gordijnen kunnen zo mooi langs je raam hangen. Vervolgens meet je de hoogte in het midden van de roede tot aan de vloer en aan de linker- en rechterkant van de roede tot aan de vloer. De kleinst gemeten afmeting is de maat die je gaat gebruiken. Wil je dat het gordijn net boven de vloer kom te hangen, dan haal je 2 cm van de gemeten hoogte af. Dit doe je hetzelfde bij een vensterbank. Zodra je gordijnen hangen, moeten ze nog even ‘uithangen’, zodat ze goed in de plooi gaan vallen.

Rolgordijnen, duo rolgordijnen, jaloezieën en plisségordijnen

Voor het opmeten van rolgordijnen, duo rolgordijnen, jaloezieën en plisségordijnen is het net als bij gordijnen belangrijk om in de dag of op de dag te meten. Voor het opmeten in de dag meet je de hoogte en breedte van het kozijn op. Bij het opmeten van het kozijn op de dag, meet je de hoogte en de breedte van het kozijn. Vervolgens bepaal je de overlap, dit kan bijvoorbeeld 10 cm extra zijn aan allebei de zijkanten. Heb je te maken met een vensterbank, dan adviseren wij de breedte van de vensterbank aan te houden als extra overlap.

Rolgordijnen, duo rolgordijnen, aluminium jaloezieën en plisségordijnen zijn in breedte aan te passen. Je haalt de klipjes van het ophangsysteem los, schuift het de nodige centimeters opzij en snijdt de overtallige stof er met een scherp mes vanaf.

Zorgt altijd dat je de juiste lengte maat kiest bij rolgordijnen, duo rolgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën. Liever wat langer, dan te kort. Je kunt deze raamdecoratie namelijk eenvoudig inkorten als het toch iets te lang is.

Hoe hang ik mijn gekochte raamdecoratie zelf op?

Gordijnen

Gordijnen hang je op aan een roede. Deze roede boor je in het kozijn, het plafond of de muur. Bij een kant-en-klaar gordijn met plooiband is het de bedoeling dat je de haakjes door de stof steekt. Je kiest dus zelf de breedte van de plooien. Bereken hoeveel runners en aan de roede hangen en bereken hoeveel ruimte er tussen de haakjes nodig is.

Een ringgordijn of een gordijn waarbij de plooien al bepaald zijn, zijn nog makkelijker op te hangen. Je bevestigt de roede in het kozijn, het plafond of aan de muur. Je steekt de roede door de ringen of je hangt de haakjes aan de runners en het gordijn hangt!

Rolgordijnen, duo rolgordijnen, jaloezieën en plisségordijnen

Bij deze raamdecoratie bevestig je het ophangsysteem in het kozijn, op het kozijn of aan de muur. Bij rolgordijnen en duo rolgordijnen kun je het ophangsysteem vaak eerst monteren, waarna je het gordijn er vervolgens in klikt.

Jaloezieën worden geleverd met zogeheten ‘brackets’. Dit zijn de houders met een soort deurtjes. De brackets monteer je in het kozijn, op het kozijn of in de muur. De afstand tussen de brackets is gelijk aan de bovenbalk van de jaloezie. Het is de bedoeling dat de uiteinden van de jaloezie in de brackets vallen. Schuif de jaloezie in de brackets en klik je deurtjes dicht. Voor een nette afwerking wordt er meestal een extra latje meegeleverd voor over de bovenbalk. Deze plak je op de bovenbalk door dubbelzijdig tape te gebruiken. Vaak wordt dit bij de jaloezie meegeleverd.

Bij plisségordijnen heb je vaak te maken met klemsteunen. Deze monteer je eerst in het kozijn, op het kozijn of in de muur. Zorg ervoor dat de ruimte tussen de klemsteunen goed verdeeld is, zodat het plisségordijn zo stevig mogelijk zal hangen. Klik het plisségordijn vervolgens in de klemsteunen. Je hangt de voorzijde schuin in de steunen en drukt het plisségordijn er als het ware in.

Cassette-systeem

Een cassette-systeem is ideaal te gebruiken bij een dak- of kiepraam. Je verwijdert de plakstrip van de cassette en plakt hem boven in het kozijn vast. Zorg dat de ondergrond van te voren schoon is en druk de cassette goed aan. Je schroeft de onderste schroeven in de cassette vast, zodat hij stevig hangt. De geleiders plaats je vervolgens aan de zijkanten. Plaats eerst de rechtergeleider in de cassette en maak hem onderaan vast met een schroef. Voor de linkerkant doe je hetzelfde. Via de lat aan de onderkant op het rolgordijn, doe je hem gemakkelijk open en dicht.

EasyClick

Kunststof kozijnen en dak- en kiepramen kunnen dankzij het EasyClick systeem voorzien worden van raamdecoratie, zonder te moeten boren of schroeven. EasyClick is een aluminium frame dat via een magneetband of klikband op het kozijn geplaatst wordt. Je hoeft je raamdecoratie er alleen nog maar aan vast te klikken!

Hoe houd ik mijn raamdecoratie schoon?

Belangrijk bij het reinigen van je raamdecoratie is om te veel water en schoonmaakmiddelen te vermijden. Voorkom onnodige vlekken of beschadigingen. We leggen je hieronder uit hoe je je raamdecoratie het beste kunt schoonmaken. Reinig met mate om zo lang mogelijk van je raamdecoratie te genieten.

Gordijnen

Wil je de kwaliteit van je gordijnen het beste behouden? Dan is het verstandig om je gordijnen te laten reinigen bij een stomerij. Zij weten precies hoe ze de stof moeten behandelen. Doe je het liever zelf? Gordijnen worden meestal geleverd met een wasvoorschrift.

Rolgordijnen en duo rolgordijnen

Rolgordijnen en duo rolgordijnen zijn een duurzaam type decoratie die maar weinig onderhoud vereisen. Om ze eens in de zoveel tijd schoon te maken, rol je de gordijnen helemaal uit en stof je zowel de voorkant als de achterkant af met een plumeau of een microvezeldoek.

Plisségordijnen

Doordat de stof bij plisségordijnen nogal isolerend is, kunnen ze best wat stof vangen. Je maakt je plisségordijnen het beste schoon door er op te blazen of door ze met een zachte stofzuigerborstel voorzichtig uit te zuigen.

Jaloezieën

Begin met het verwijderen van stof op je jaloezieën door de latjes af te nemen met een plumeau of een niet-statische droge doek. Ook kun je net als bij plisségordijnen voorzichtig met een zachte stofzuigerborstel de stofdeeltjes opzuigen.

Heeft deze informatie jou geholpen?