Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 22:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een afvalemmer?
Afvalemmers met een touch-deksel, hygiënisch pedaalsysteem of lekker luxe met een sensor. Rechthoekig of rond, tien of veertig liter en één of meerdere binnenemmers: de keuze is reuze! Wij helpen je graag met het uitzoeken van een afvalemmer die bij jouw wensen past.
Stap 1: welk formaat afvalemmer heb je nodig?

Eén van de eerste dingen waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een afvalemmer, is het aantal liters dat je nodig hebt. Dat hangt af van een aantal factoren: voor welke ruimte de afvalemmer is, of je afval gaat scheiden en hoe groot je huishouden is.

Waar komt de afvalemmer te staan?
Een afvalemmertje van tien liter in de keuken, daar heb je niet veel aan. Een enorm monster van vijftig liter in de badkamer: een béétje overdreven. Kies voor elke plaats het juiste formaat!


Wil je afval scheiden?
Goed bezig! Je hebt duo afvalbakken die speciaal ontworpen zijn om afval te scheiden. Deze afvalemmers beschikken over meerdere binnenemmers. Het is belangrijk om vooraf te bedenken welke soorten afval je allemaal wil scheiden. Als je veel soorten afval scheidt, is je prullenbak tenslotte minder snel vol dan wanneer je alleen GFT-afval apart houdt. 

 

Uit hoeveel personen bestaat je huishouden?
Woon je op jezelf, ben je met z’n tweeën of lopen er nog drie kinderen rond? Dat zegt uiteraard wat over hoe groot de prullenbak moet zijn: een gezin van vijf personen produceert meer afval dan een huishouden van twee personen.

In eerste instantie zou je denken dat een prullenbak van zestig liter ook prima geschikt is voor een huishouden van twee personen, maar niets is minder waar. Tegen de tijd dat de prullenbak vol is, is de stank ondraaglijk en heeft er zich een familie fruitvliegjes in verzameld!

Heb je toch liever een grotere afvalemmer, bijvoorbeeld omdat je niet te vaak van zak wil wisselen? Houd dan je GFT-afval gescheiden. Fruitvliegjes blijven weg en voor een ongewenste geur hoef je dan ook niet bang te zijn. Een klein afvalemmertje voor GFT is hiervoor ideaal. 

Hieronder vind je een goede indicatie van het aantal liters dat je ongeveer nodig zult hebben op basis van het aantal personen in je huishouden:

Stap 2: hoe wil je de afvalemmer openen?

Pedaalemmer

Wat zijn de voordelen?

  • Hygiënisch: je opent het deksel met het voetpedaal en niet met je handen.
  • Je hebt beide handen vrij om afval weg te gooien.

Wat zijn de nadelen?

  • Niet alle pedaalemmers hebben een afneembaar deksel.

Bekijk alle pedaalemmers

Touch-systeem

Wat zijn de voordelen?

  • Een lichte ‘touch’ is genoeg om het deksel te openen.
  • Het deksel blijft open staan, zodat je nog meer kunt weggooien en de zak makkelijk kunt verwisselen.

Wat zijn de nadelen?

  • Het deksel wordt sneller vies door vingerafdrukken.

Bekijk alle touch afvalemmers

Push-systeem

Wat zijn de voordelen?

  • Makkelijk om beheerst te openen en sluiten.
  • Ook met twee handen vol kun je je afval gemakkelijk kwijt door tegen het deksel te duwen.

Wat zijn de nadelen?

  • Het deksel wordt sneller vies door aanraking met afval.

Bekijk alle push afvalemmers

Sensor-systeem

Wat zijn de voordelen?

  • Super hygiënisch: de prullenbak gaat open zonder hem aan te hoeven raken.
  • Het deksel blijft altijd schoon en vrij van vingerafdrukken.
  • Je hebt beide handen vrij om afval weg te gooien.

Wat zijn de nadelen?

  • Let op waar je de afvalemmer plaatst zodat hij niet opent wanneer er iemand langsloopt.
  • Werkt in de meeste gevallen op batterijen welke af en toe vervangen moeten worden.

Bekijk alle sensor afvalemmers

Inbouwsysteem

Wat zijn de voordelen?

  • Bespaart veel ruimte in de keuken
  • Heeft vaak meerdere bakken voor afvalscheiding
  • Staat netjes uit het zicht

Wat zijn de nadelen?

  • Neemt veel ruimte in je keukenkastje in beslag
  • Vanwege beperkte ruimte vaak niet al te veel liters

Bekijk alle inbouw afvalemmers

Swing-systeem

Wat zijn de voordelen?

  • Een lichte aanraking is voldoende om het deksel te openen.
  • Doordat het deksel afneembaar is, is het verwisselen van de afvalzak heel eenvoudig.

Wat zijn de nadelen?

  • Het deksel wordt sneller vies door aanraking met afval.

Bekijk alle swing afvalemmers

Open afvalemmer

Wat zijn de voordelen?

  • Makkelijke prullenbak; geen last van een deksel.
  • Ideaal voor op kantoor of in de slaapkamer.
  • Wedstrijdje prullen mikken: wie gooit er het meeste in?

Wat zijn de nadelen?

  • Moet sneller worden geleegd en is alleen geschikt voor papier.

Bekijk alle prullenmanden

Stap 3: welke eisen stel je aan een afvalemmer?

Ben je tevreden met een simpele afvalemmer, of ga je voor de Rolls-Royce onder de prullenbakken? Als je hebt besloten hoeveel liter je nodig hebt, van welk materiaal de afvalemmer moet zijn en welke vorm hij moet hebben, dan zijn er nog een aantal extra's om je afvalemmer mee te upgraden. 

Geruisloze sluiting
Erg fijn voor wie niet van lawaai houdt, maar ook beter voor de afvalemmer zelf. Materiaal dat niet met een harde klap dichtvalt, blijft tenslotte langer mooi. Afvalemmers met een geruisloze sluiting - softclose - gaan rustig en stil weer dicht. 

Reukdicht
Vieze geurtjes… liever niet en al helemaal niet in de keuken! Zeker wanneer je GFT-afval in de afvalemmer gooit, is een reukdichte afvalemmer geen overbodige luxe. Hier krijg je geen spijt van.

Fingerprint proof
Kies je voor een RVS afvalemmer? Let er dan zeker even op of hij een Fingerprint Proof-coating (FPP) heeft. Dit is een speciale laag op de afvalemmer waardoor je geen vingerafdrukken ziet. Altijd mooi meegenomen, zeker met kleine kinderen in huis!


Losse binnenemmer
Een afvalemmer met een losse binnenemmer is gemakkelijk schoon te houden. Haal simpelweg de binnenemmer eruit en je kunt overal eenvoudig bij! Ook handig bij het verwisselen van de vuilsnizak; de zak doe je over de binnenemmer heen, zodat hij niet uitsteekt en niet in het zicht zit. 


Vlamdovend
Niet zozeer een vereiste voor een prullenbak in huis, maar wel een zeer verantwoorde keuze voor een prullenbak voor op kantoor of in een openbare ruimte. Deze prullenbakken zijn voorzien van een vlamdover: mocht er iets in de afvalemmer vlam vatten, dan wordt het vuur gedoofd door de zuurstoftoevoer tegen te houden.

Handig om rekening mee te houden

Materiaal
Afvalemmers zijn er in vele soorten, maten en materialen. Bedenk vooraf goed welk materiaal voor jou het meest geschikt is. We zetten de belangrijkste materialen op een rijtje:

  • RVS: stijlvolle, strakke en tijdloze uitstraling en tegenwoordig vaak met een Fingerprint Proof-coating. Een RVS afvalemmer is bovendien makkelijk schoon te houden.
  • Kunststof: goedkoper dan RVS, licht van gewicht en dus makkelijk leeg te maken en eenvoudig te verplaatsen.
  • Metaal: metalen afvalemmers kunnen wel tegen een stootje! Ze zijn lekker stevig en gaan lang mee. Bovendien zijn ze tegen weer en wind bestand en dus ook geschikt om buiten te zetten.

Afvalemmerzakken
Op elk potje past een dekseltje en in elke afvalemmer past een zak. Veel afvalemmers, zoals die van Brabantia en Simplehuman, hebben een eigen kleur- of lettercode voor een perfect passende afvalzak. Zo weet je zeker dat de vuilniszak niet te groot of te klein is en niet uitsteekt. Natuurlijk zijn er ook universele afvalzakken die geschikt zijn voor elke afvalemmer. Ook bij fonQ kun je terecht voor afvalemmerzakken.  


Nare geurtjes
Naar bloemetjes zal je afvalemmer nooit gaan ruiken, maar met een goede geurfilter kom je een heel eind! Let er wel op dat je er eentje koopt die in je afvalemmer past; er zijn verschillende maten. 

Afval scheiden: de beste tips & tricks

Afval scheiden, steeds meer mensen doen het thuis. En dat is maar goed ook, want afval scheiden is heel waardevol voor het milieu. Waarom? Door afval te scheiden, kunnen materialen makkelijker gerecycled worden. Daarmee besparen we nieuwe grondstoffen en energie. Wanneer je afval scheidt, blijft er minder restafval over. Dat is positief, want het verwerken van restafval kost veel energie en dat stimuleert helaas het broeikaseffect.

Wil je ook een steentje bijdragen en thuis je afval scheiden? Of doe je het al, maar benieuwd hoe je het naar een hoger niveau tilt? We helpen je graag op weg!

De afvalbak

Afval scheiden begint natuurlijk bij de juiste afvalbak. Je kunt ervoor kiezen om verschillende afvalemmers neer te zetten. Zet bijvoorbeeld een aparte prullenmand neer voor karton. Heb je niet zoveel ruimte of verzamel je liever alles op één plek? Dan is een duo afvalbak ideaal. Deze afvalbakken bestaan uit meerdere compartimenten. Zo heb je al je afval in één afvalemmer, maar scheid je het toch gemakkelijk!

Een los afvalemmertje is ideaal voor je GFT-afval. Op deze manier heb je geen last van fruitvliegjes en hoef je niet bang te zijn voor ongewenste geurtjes. Ook handig; zet het afvalemmertje tijdens het koken op het aanrecht en gooi direct je schillen en restjes weg!  

Benieuwd naar meer tips, bijvoorbeeld over het inleveren van gescheiden afval? Lees dan eens dit artikel.

Hoe houd je een afvalemmer schoon?

Hoera, je hebt een afvalemmer uitgekozen, besteld en in gebruik genomen. Om je afvalemmer nu ook netjes en fris te houden, is het van belang om je afvalemmer met enige regelmaat schoon te maken. Met deze schoonmaaktips is dat een fluitje van een cent!

  • Lees de handleiding. Mocht je ergens specifiek rekening mee moeten houden, dan staat het hier sowieso in.
  • Is je afvalemmer van RVS? Gebruik dan een zachte doek voor de buitenkant; op RVS krijg je namelijk sneller krassen en dat zou natuurlijk zonde zijn! Bij fonQ vind je speciale reinigingsdoeken.
  • Etiketten of stickers met een schuursponsje en schuurmiddel verwijderen is een no-go! Gebruik een föhn om het etiket los te krijgen en verwijder daarna met lampenolie de lijmresten. 
  • Gek op blingbling? Druppel wat olie op een doek en wrijf er je RVS afvalemmer mee op! Voor dagelijks onderhoud is het beter om water en ontvettende zeep te gebruiken. 
  • Gebruik geen speciale kalkwerende producten voor je RVS afvalemmer; azijn werkt minstens zo goed en tast het materiaal niet aan.
  • GFT-afvalemmers kun je beter niet schoonmaken met chloorhoudende middelen. Een goed alternatief is groene zeep.
  • Een speciaal geurfilter werkt goed tegen ongewenste geurtjes. Mocht je dat niet in huis hebben, dan voldoet soda of kattenbakvulling ook.
  • Tijd voor een grondige aanpak? Neem dan de afvalemmer eens goed onder handen met een stoomreiniger. Heb je een metalen afvalemmer? Maak hem dan na het reinigen droog met een zachte doek, zodat de emmer niet gaat roesten.
De populairste afvalemmers van dit moment
De populairste pedaalemmers
De populairste touch afvalemmers
De populairste afvalscheiders
Afvalemmers vergelijken

Van retro pedaalemmers en luxe afvalemmers met een sensor, tot onopvallende prullenbakken en eenvoudige afvalemmers met swing-systeem. Bij fonQ vind je het grootste aanbod aan afvalemmers! In de categorie afvalemmers vind je een uitgebreid overzicht en kun je meerdere afvalemmers vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld drie dezelfde soort pedaalemmers van een ander merk en ontdek welke het best bij jouw wensen past!

Heeft deze informatie jou geholpen?