Nu € 10 korting bij minimale besteding van € 100. Gebruik de kortingscode: VAKANTIE

Actievoorwaarden
inloggen

Nieuwe klant? Begin hier

Waar let je op bij het aanschaffen van een luchtbevochtiger?
Het kiezen van een luchtbevochtiger kan best lastig zijn. Er zijn verschillende typen bevochtigers (zoals ultrasone vernevelaars, stoombevochtigers, luchtwassers en koudwaterverdampers), en er zijn allerlei verschillende functies waarmee je rekening kunt houden. Ook kun je je afvragen of een luchtbevochtiger een antwoord kan bieden op jouw problemen of klachten. We helpen je graag een handje. Op deze pagina vind je daarom informatie die je kan helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.

Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent, en vooral in de winter daalt dit peil vaak: wanneer je thuis de verwarming hoger zet, daalt de luchtvochtigheid. De juiste luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor je gezondheid, maar is ook van belang voor het onderhoud en het mooi houden van je houten meubels, vloeren en bijvoorbeeld je muziekinstrumenten. Om tot een ideaal ‘klimaat’ te komen, is een luchtbevochtiger een ideale uitkomst! 

Koude lucht in de winter
Koude lucht houdt minder vocht vast. Daarom daalt de luchtvochtigheid in huis in de winter, zeker als het buiten vriest. Daarnaast zorgt ook de verwarming voor het afnemen van de luchtvochtigheid. Het openen van een raam helpt vaak niet genoeg om de luchtvochtigheid in huis te verhogen: de buitenlucht is in de winter vaak kouder en droger. Het openen van een raam zorgt weliswaar voor meer zuurstof in huis, maar de droge lucht die binnenkomt zorgt weer voor een afname van het vochtpeil in huis.

Hoe herken je een droge lucht in huis?
De ‘symptomen’ die ontstaan door een te droge lucht zijn niet allemaal even makkelijk op te merken. Er zijn verschillende klachten die je kunt ondervinden, zonder dat je misschien direct denkt aan een lage luchtvochtigheid. Veelvoorkomende klachten bij een te lage luchtvochtigheid zijn:

 • Droge keel – zeker bij een luchtvochtigheid onder de 30 procent zul je misschien wat vaker last hebben van een kuchje of droge keel.
 • Vaak verkouden zijn – droge lucht zorgt voor een minder goede weerstand in de luchtpijp, waardoor infecties makkelijker hun gang kunnen gaan. Vaker verkouden zijn of vaker de griep hebben, kunnen symptomen zijn van een te droge lucht.
 • Droge of ‘gesprongen’ lippen
 • Geïrriteerde of droge ogen – wakker worden met ‘slaap’ in de ogen wordt ook veroorzaakt door droge lucht
 • Droge huid
 • Vermoeidheid of je wat minder fit voelen – het inademen van droge lucht zorgt ervoor dat je minder makkelijk zuurstof inneemt: je kan je daardoor minder energiek voelen
 • Hoofdpijn
 • Elektrostatische ladingen – het overspringen van vonkjes, het bekende statische wordt veroorzaakt door een te droge lucht in huis
 • Verminderde concentratie

Ben je van plan een luchtbevochtiger aan te schaffen? Bedenk dan eerst in welke ruimte je de luchtbevochtiger wil gaan gebruiken. Kies altijd een luchtbevochtiger die past bij de grootte van de kamer. Vaak hebben luchtbevochtigers een bepaalde bevochtigingscapaciteit in m3 die ze kunnen behalen. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken welke functies de luchtbevochtiger moet hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten luchtbevochtigers: ultrasone vernevelaars, stoombevochtigers, luchtwassers en koudwaterverdampers.

Ultrasone vernevelaars
Ultrasone vernevelaars zijn de stilste luchtbevochtigers en maken amper geluid als ze aan staan. Een ultrasone vernevelaar maakt gebruik van geluidsgolven die met behulp van een trilplaatje het water uit het reservoir vernevelen. Het resultaat is een ultrafijne mist. Een hoge luchtvochtigheid is snel bereikt, maar vooral in wat kleinere ruimtes. Wanneer je hem wat hoger zet, bijvoorbeeld op tafel, verspreidt de nevel zich makkelijker.

Pluspunten:
+ Ontzettend stil
+ Onderhoudsvriendelijk
+ Laag energieverbruik

Minpunten:
- Vooral geschikt voor kleinere kamers
- Bij kalkrijker water kan er een witte kalkneerslag neerdalen
 

Koudwaterverdampers
De koudwaterverdamper is de schoonste manier om de lucht te bevochtigen. De verdamper zuigt de lucht als het ware langs een nat element, waarna de lucht met behulp van een ventilator ook weer op een natuurlijke manier de ruimte wordt ingebracht. Overbevochtiging is niet mogelijk met een koudwaterverdamper.

Pluspunten:
+ Geschikt voor grotere ruimtes
+ Geen last van witte neerslag
+ Laag energieverbruik

Minpunten:
- Ventilator zorgt voor geluid
- Filters moeten elke 2-3 maanden vervangen worden

Stoombevochtigers
Het water in het reservoir van de stoombevochtiger wordt opgewarmd, waarna warme stoom de ruimte in stijgt. De temperatuur van de kamer kan door deze luchtbevochtiger iets stijgen. Doordat het water eerst gekookt wordt, heeft witte kalkaanslag geen kans bij deze stille luchtbevochtigers.

Pluspunten:
+ Stil in gebruik
+ Verhoogt de luchtvochtigheid zeer snel
+ Geen last van witte neerslag
+ Geen filters om te vervangen

Minpunten:
- Hoger energieverbruik
- Buiten bereik van kinderen en huisdieren houden: hete stoom


Luchtwassers
Luchtwassers bevochtigen de lucht door middel van natuurlijke verdamping. Naast de luchtbevochtiging, zorgen de luchtwassers ook voor een reiniging van de lucht. Overbevochtiging van de ruimte is niet mogelijk door de natuurlijke verdamping van het water. Luchtwassers kunnen continu aan blijven staan indien nodig.

Pluspunten:
+ Redelijk stil in gebruik 
+ Reinigt én bevochtigt de lucht tegelijkertijd
+ Filtert stof en bacteriën uit de lucht
+ Geen last van witte neerslag
+ Laag energieverbruik

Minpunten:
- Hogere aanschafprijs
- Vaak wat groter van formaat

Luchtbevochtiger met hygrostaat 
Zoals je hebt kunnen lezen, ligt een ideale luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent. Maar hoe weet je of de ideale luchtvochtigheid bereikt is? Sommige apparaten beschikken over een ingebouwde hygrostaat. Deze meter meet de luchtvochtigheid (en temperatuur) en koppelt deze aan de gewenste resultaten. Zijn de gewenste waarden behaald, dan schakelt het apparaat vanzelf uit. Wordt de lucht weer wat droger dan gewenst, dan schakelt het apparaat zichzelf weer in. Daarnaast zijn er ook losse hygrometers: deze meten de luchtvochtigheid, maar deze schakelen de luchtbevochtiger niet vanzelf in of uit. Dit moet je dan zelf in de gaten houden.

Luchtbevochtigers met ionisator en/of filters
Wil je echt de meest optimale luchtkwaliteit behalen, kies dan voor een luchtbevochtiger met ingebouwde ionisator en/of filters. De filters zorgen ervoor dat de meest kleine deeltjes, zoals stof en/of allergenen, achterblijven in het apparaat en dus uit de lucht gefilterd worden. Wil je ook echt afrekenen met de meest minuscule deeltjes zoals bacteriën, virussen en schimmels, kies dan voor een apparaat met een ingebouwde ionisator. De ionisator produceert negatief geladen ionen die zich hechten aan stof en ziektekiemen, waardoor deze zwaarder worden en naar beneden zullen vallen: klaar om opgezogen te worden met de stofzuiger!

> Bekijk alle luchtbevochtigers met ionisator

 

Philips HU4803/01 Luchtbevochtiger
De Philips HU4803/01 luchtbevochtiger houdt continu de luchtvochtigheid in de gaten en schakelt in wanneer dit nodig is. Je stelt zelf in of je de luchtvochtigheid op 40%, 50% of 60% wil en het apparaat doet de rest. De luchtbevochtiger is zeer stil en dus ook ideaal voor in de slaapkamer.

 • Voor ruimtes tot 25 m²
 • Afmetingen: B 24,9 x D 24,9 x H 33,9 cm
 • Inhoud watertank: 2 Liter
 • Inclusief geïntegreerde hygrostaat
 • Zeer stil: geluidsniveau van 26dB in stille modus

Stadler Form Oskar Little Luchtbevochtiger
De Stadler Form Oskar Little is klein maar krachtig. Deze luchtbevochtiger beschikt over twee standen en maakt weinig geluid, wat hem ideaal maakt voor gebruik in de slaapkamer. De watertank heeft een ruime inhoud van 2,5 liter en het apparaat schakelt zichzelf uit wanneer de tank leeg is. Ook te gebruiken als aromaverstuiver dankzij de geurdispenser.

 • Geschikt voor ruimtes tot 30 m²
 • Afmetingen: B 29 x D 24,6 x H 17,5 cm
 • Inhoud watertank: 2,5 liter
 • Inclusief geurdispenser
 • Ideaal voor op de slaapkamer dankzij de nachtstand

Duux Tag Ultrasone Luchtbevochtiger
De stijlvolle Duux Tag Ultrasone Luchtbevochtiger staat niet alleen mooi in huis, maar zorgt ook voor een optimale luchtvochtigheid. Aan de onderkant zit een LED-licht, dat zorgt voor een sfeervolle verlichting. De luchtbevochtiger is niet alleen erg stil, maar verbruikt ook nog eens tot 80% minder stroom dan traditionele stoombevochtigers.

 • Voor ruimtes tot 30 m²
 • Afmetingen: B 21 x D 17 x H 32 cm
 • Inhoud watertank: 2,5 liter
 • Modern design en ingebouwd sfeerlicht
 • Geruisloos en zeer energiezuinig

Welke luchtbevochtiger is het meest stil? 
Over het algemeen zijn de ultrasone luchtbevochtigers de meest stille luchtbevochtigers. Dit type bevochtiger is de ideale keuze wanneer je de luchtbevochtiger in de slaapkamer wil plaatsen, zeker voor lichte slapers. De warmwaterbevochtigers zijn ook zeer stil omdat deze types geen ventilator nodig hebben om de waterdamp te verspreiden. De koudwaterbevochtigers maken wel gebruik van een ventilator. Afhankelijk van het formaat hiervan en het vermogen en/of het aantal standen, is dit soort luchtbevochtiger het meest hoorbaar. Echter, op de laagste stand zijn deze apparaten ook redelijk geruisloos. 

Ik heb last van wit stof in mijn kamer, komt dit door mijn luchtbevochtiger? 
Dit witte stof is een bijproduct van de mineralen die van nature in water te vinden zijn. Deze stof komt vrij bij het proces vóór de bevochtiging. De witte aanslag is niet schadelijk en kan gemakkelijk schoon worden gemaakt met bijvoorbeeld een vochtige doek. Gedestilleerd water zal geen tot weinig wit stof achter laten. Met name ultrasone bevochtigers kunnen wat witte neerslag produceren. Een speciaal filter voor deze luchtbevochtigers (niet voor ieder type verkrijgbaar) kan deze neerslag verhelpen. 

Hoe vaak moet ik mijn luchtbevochtiger schoonmaken? 
Probeer de luchtbevochtiger ongeveer elke twee weken, maar zeker maandelijks, even schoon te maken. Dit voorkomt de groei van schimmels en bacteriën die zich graag nestelen in oud, stilstaand water. Ook om dit feit is het raadzaam om de luchtbevochtiger na gebruik helemaal te legen en elke keer vers water te gebruiken. Raadpleeg de handleiding van de luchtbevochtiger voor meer informatie over het schoonmaken van de luchtbevochtiger. 

Welke type luchtbevochtiger garandeert de beste luchtkwaliteit in de ruimte?
Vrijwel alle luchtbevochtigers geven een gemiddelde waarde aan, tot welk aantal m2 of m3 ze geschikt zijn. Deze aangegeven maat is geen vaste garantie dat de luchtvochtigheid in die kamer ook zal toenemen, omdat er veel meer factoren meespelen luchtvochtigheid van een ruimte. De binnen- en buitentemperatuur, het type verwarming in huis, de ventilatie in de kamer, plaatsing van deuren en ramen, de hoogte van het plafond: al deze factoren en meer spelen mee in de bevochtiging van de ruimte. Neem de door de fabrikant aangegeven richtlijn voor maximum aantal m2/m3 daarom als richtlijn. Met een hygrometer of hygrostaat, zorg je dat je een oogje kunt houden op de luchtvochtigheid.

Kan ik een aroma toevoegen aan het water?
Dat kan inderdaad bij sommige luchtbevochtigers. Voeg 2 - 3 druppels per volle tank toe voor een aangename geur in de kamer. Let er op dat je een geur op waterbasis kiest, niet op oliebasis! Gebruik ook geen aroma's bij luchtbevochtigers die hier niet geschikt voor zijn. Raadpleeg bij twijfel de gebruiksaanwijzing. 

Van ultrasone vernevelaars, stoombevochtigers tot luchtwassers: in onze webshop vind je diverse apparaten voor een prettig en gezond klimaat in huis of op kantoor. In de categorie klimaatbeheersing vind je een uitgebreid overzicht en kun je meerdere luchtbevochtigers vergelijken. Ontdek op basis van specificaties, prijzen en jouw wensen welke luchtbevochtiger het beste bij jou past!


Heeft deze informatie jou geholpen?

Heb je vragen over je bestelling of de status daarvan, neem dan contact op via het contactformulier.