Producten Ruimtes Hulp bij inrichten Inspiratie Nieuw Outlet
Voor 21:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 21:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een luchtreiniger?
Heb je behoefte aan een schonere, gezondere lucht in huis of op kantoor en overweeg je een luchtreiniger te kopen? Grote kans dat je niet precies weet welke luchtreiniger je moet kiezen. Wij helpen je graag en vertellen je alles wat je moet weten!
Waarom kies je voor een luchtreiniger?

De kwaliteit van de lucht die we inademen, heeft veel invloed op onze gezondheid. Fijnstoffen zijn in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer. Deze fijnstoffen variëren in hoeveelheid, chemische samenstelling en herkomst. Je kunt dan denken aan natuurlijk fijnstof, zoals zout en stof, of aan uitstoot fijnstof zoals bijvoorbeeld roet. De lucht in huis of op kantoor kan snel een teveel aan fijnstoffen bevatten. Als gevolg hiervan kun je last krijgen van lichamelijke klachten als hoofdpijn, allergische reacties en verkoudheden.

Gezondheidsklachten
Wanneer je veel last hebt van gezondheidsklachten zoals astma, hooikoorts of allergieën, is de kans groot dat je behoefte hebt aan schone lucht in huis of op kantoor. Een goede luchtreiniger zorgt voor vermindering van klachten of zelfs verdwijning van klachten.

Huisdieren
Heb je een huisdier? De huidschilfers van huisdieren kunnen allergische reacties, kortademigheid of benauwdheid veroorzaken. Ook dan kan een luchtreiniger dé oplossing zijn voor gezondheidsklachten.

Schone lucht
Een luchtreiniger biedt de mogelijkheid om de lucht te ontdoen van verschillende verontreinigingen. Je ziet niet altijd wat er rondzweeft, maar over het algemeen is een luchtreiniger in staat om de lucht te reinigen van pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, micro-organismen, bacteriën, virussen (beperkt), schimmels, nare geurtjes en in de lucht zwevend stof. Het resultaat is een frisse lucht waardoor je beter ademt en slaapt.

Luchtvochtigheid
Veel luchtreinigers kunnen de lucht ook bevochtigen. Deze zogenaamde luchtwassers zorgen voor een optimale luchtvochtigheid in de ruimte, waardoor geïrriteerde luchtwegen en een zere keel verminderd kunnen worden. 

> Bekijk alle luchtreinigers

Waar moet ik op letten?

Luchtreinigers zijn verkrijgbaar in diverse typen en verschillen in prijs en filtertechnieken. De meest toegepaste combinatie techniek is: voorfilter, ionisatie- en een actief koolstoffilter en/of HEPA filter.

Voorfilter
Over het algemeen beschikt een luchtreiniger over een voorfilter welke grote, zichtbare stofdeeltjes uit de lucht filtert. Dit filter zorgt ook dat de andere filter, die fijnere deeltjes opvangen, niet snel verstopt raken. Het is aan te raden om, indien mogelijk, het voorfilter één keer per maand onder lauwwarm water schoon te maken. 

PM-waarde
Er zijn verschillende luchtreinigers die je informeren over de luchtkwaliteit. Luchtreinigers met zogenoemde PM-meters, monitoren de hoeveelheid fijnstof en de grootte van fijnstofdeeltjes in de lucht. Geeft de reiniger een PM-waarde van 2,5 weer, dan zit het over het algemeen goed en kun je spreken van een gezonde omgevingslucht. 

HEPA-filter
HEPA staat voor ‘High Efficiency Particulate Air’. Dit filter zorgt ervoor dat luchtverontreiniging van 0,3 micrometer of groter, voor 99,97% gefilterd wordt. De lucht wordt door dit filter heen geblazen en de pollen, schimmelsporen, bacteriën en uitwerpselen van huisstofmijt worden tegengehouden. Dit filter raakt langzaam vol met vervuiling en moet één of twee keer per jaar vervangen worden. Afwasbare HEPA-filters zijn helaas niet betrouwbaar genoeg; dit zou de werking niet ten goede komen.

> Bekijk alle luchtreinigers met een HEPA-filter

Ionisator
Een ion is een elektrisch geladen atoom. Een ionisator voegt negatieve ionen toe aan de lucht. Deze ionen binden zich aan de partikels (stof, allergenen, bacteriën etc.) in de lucht. Vervolgens slaan deze gebonden verontreinigingen neer op een metalen filter in de ionisator in de luchtreiniger. Tijdens het ionisatie-proces filtert de luchtreiniger de lucht om vervuiling en schadelijke stoffen, zoals huisstofmijt, pollen en ongewenste geuren, te bestrijden. 

> Bekijk alle luchtreinigers met een ionisator

Clean Air Delivery Rate
De Clean Air Delivery Rate, oftewel CADR, meet het volume schone lucht dat geproduceerd wordt. De CADR wordt berekend door de luchtstroom te vermenigvuldigen met de filterefficiëntie. Dit wordt vervolgens uitgedrukt in een CADR-waarde. Deze waarde focust op de drie meest voorkomende deeltjes in de binnenlucht: pollen, fijnstof en tabaksrook. De CADR-waarde wordt voor deze drie dingen afzonderlijk berekend. Hoe hoger de waarde, hoe effectiever de luchtreiniger is op het gebied van deze verontreiniging uit de lucht filteren. Let op: niet alle luchtreinigers zijn voorzien van een CADR-label. Dit label is namelijk niet verplicht.

Voorbeeld: de CADR-waarde is 350 m3/u. Dit houdt in dat de luchtreiniger de deeltjes zal verminderen tot hetzelfde concentratieniveau dat bereikt zou worden wanneer er 350m3 pure lucht zou worden toegevoegd aan de ruimte. In de meeste gevallen wordt ook nog de maximale grootte van de ruimte waarvoor de luchtreiniger geadviseerd wordt aangegeven.  

De CADR-waarde is dus een handige manier om de effectiviteit van een luchtreiniger af te lezen. Laat je hier echter niet volledig door leiden. De waarde houdt namelijk geen rekening met het filteren van de allerfijnste deeltjes en gasachtige luchtvervuiling. Ook wordt de waarde altijd berekend op basis van gebruik in de hoogste stand, welke je in huis wellicht niet altijd zal gebruiken. Let dus ook zeker op de efficiëntie van de filters, de kamergrootte, het verbruik en onderhoud en de capaciteit om de allerfijnste deeltjes en gassen te filteren. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken. Bekijk hieronder nog vier handige tips om rekening mee te houden.

 

 

4 handige tips om rekening mee te houden

Naast de filtertechniek en het label van de luchtreiniger, is het ook handig om te letten op de capaciteit, het geluidsniveau en de filters.

Capaciteit
Let op de grootte van de ruimte waar je de luchtreiniger gaat neerzetten. Is de luchtreiniger daarvoor geschikt? Als je de luchtreiniger alleen in een kleine slaapkamer wil gebruiken, zul je een andere nodig hebben dan wanneer je deze overdag ook in de woonkamer wil zetten.

Geluidsniveau
Wil je de luchtreiniger in de slaapkamer zetten? Let dan op het geluidsniveau en of de luchtreiniger eventueel een ‘slaapstand’ heeft. Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Je wil 's nachts natuurlijk niet wakker liggen van het geluid! 

Filters
Een luchtreiniger is vaak voorzien van diverse filters, zoals een HEPA-filter, koolstoffilter of geurfilter. Een HEPA-filter zuivert de lucht voor 99,99% van alle deeltjes van 0,3 micrometer of groter. Een HEPA-filter filtert ook pollen en uitwerpselen van huisstofmijt uit de lucht. Een koolstoffilter filter nare geurtjes uit de lucht. Het is dus goed om te bedenken welk filter bij jouw wensen past.

Kosten
De hierbovengenoemde filters zijn natuurlijk erg handig. Houd er wel rekening mee dat het reinigen van een filter noodzakelijk is voor een goede werking. Veel luchtreinigers zijn echter niet voorzien van een uitwasbaar filter. Je zult in dat geval de filters eens in de zoveel tijd moeten vervangen. Houd rekening met deze terugkerende kosten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

 

Handige extra functies

De lucht reinigen is waarschijnlijk je belangrijkste motivatie om een luchtreiniger aan te schaffen, maar er zijn ook luchtreinigers met extra functies waar je wellicht iets aan zult hebben.

Luchtwassers
Met een luchtwasser wordt de atmosfeer in een ruimte op twee manieren verbeterd: de lucht wordt gereinigd én bevochtigd. In huis en op kantoor is de luchtvochtigheid vaak erg laag, vooral in de winter. Ook isolatie heeft een negatief effect op de luchtvochtigheid. Droge lucht kan hoofdpijn, een verstopte neus, vermoeidheid en droge ogen veroorzaken. Een luchtwasser verhoogt de luchtvochtigheid door natuurlijke verdamping van water: de droge lucht wordt aangezogen en door water geleid, waardoor de lucht vocht opneemt. Grove verontreinigingen zoals stof en pollen, blijven in het water achter.

> Bekijk alle luchtwassers

Verkoeling
Ben je op zoek naar een luchtreiniger die ook als ventilator gebruikt kan worden? Dyson heeft een luchtreiniger ontwikkeld die niet alleen allergenen en de kleinste deeltjes uit de lucht filtert, maar ook koele lucht verspreidt. Zo heb je als het wat warmer wordt niet alleen een schone, maar ook een lekker koele lucht in huis. 

> Bekijk de Dyson Pure Cool

Lekker geurtje
Er zijn luchtreinigers die, naast het reinigen van de lucht, ook een lekker geurtje kunnen verspreiden. Deze luchtreinigers zijn uitgerust met een geurdispenser, waar je naar smaak een geurolie in kunt druppelen.

> Bekijk alle luchtreinigers met een geurdispenser

De populairste luchtreinigers van dit moment
De populairste luchtreinigers
De populairste luchtwassers
Reinig en bevochtig de lucht met één apparaat
Luchtreinigers vergelijken

Van luchtreinigers tot luchtbevochtigers en luchtwassers: in onze webshop vind je diverse apparaten voor een fijn en gezond klimaat in huis of op kantoor. In de categorie klimaatbeheersing vind je een uitgebreid overzicht en kun je meerdere luchtreinigers vergelijken. Ontdek op basis van specificaties, prijzen en jouw wensen welke luchtreiniger het beste bij jou past!

Heeft deze informatie jou geholpen?