Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een mobiele airco?
Tijdens warme zomerdagen loopt de temperatuur in huis snel op. Om het binnen in huis weer op een aangename temperatuur te krijgen, heb je een mobiele airco nodig. Maar wat doet een airco nou precies?
Hoe werkt een mobiele airco?

Een airco onttrekt warmte aan de lucht. Deze warme lucht wordt door een gesloten systeem gehaald en komt in aanraking met koelvloeistof. De warme deeltjes koelen af en koude lucht wordt de kamer weer in geblazen. Bij het onttrekken van warme lucht wordt ook vocht uit de lucht gehaald. Een mobiele airco werkt dus ook als luchtontvochtiger. Door het koelen van de warme lucht ontstaat er condens. Dit voer je af middels een slang die via het raam naar buiten gaat.

Belangrijkste punten bij het aanschaffen van een mobiele airco

Hoe groot is de ruimte die je wil koelen?
Een mobiele airco heeft een koelvermogen dat wordt uitgedrukt in BTU. BTU staat voor: British Thermal Unit. De British Thermal Unit is een eenheid van energie die gebruikt wordt in de Verenigde Staten. 
Per 1 m³ heb je ongeveer 136 BTU koelvermogen nodig. Als je een kamer hebt van 65 m³, dan heb je dus een mobiele airco nodig met minimaal 8840 BTU. Koop je een mobiele airco met te weinig BTU voor jouw kamer, dan zal hij continu blijven koelen en niet het gewenste resultaat bereiken. De temperatuur zal dan niet genoeg dalen.

Hoe stil moet een airco zijn?
Een mobiele airco wordt voornamelijk in de slaapkamer gebruikt. Het is dan ook prettig dat hij niet te veel lawaai maakt als je slaapt. Als je de airco voornamelijk in de huiskamer of een andere ruimte gebruikt, is dit waarschijnlijk iets minder belangrijk. De mobiele airco’s die tegenwoordig gemaakt worden zijn vrij stil, maar als je een extra stille wil dan kies je voor een airco die maximaal 55 decibel produceert. Tot 55 dB wordt een zeer stille airco genoemd. Alles boven de 55 dB is een stille airco.

Waar let je nog meer op? Handige tips

Hoe energiezuinig is een mobiele airco?
Vrijwel alle mobiele airco's hebben energielabel A of A+. De airco's zijn dus energiezuinig. Echter wordt dit ook bepaald door het gebruik en het temperatuurverschil dat bereikt moet worden. Dus hoe langer en vaker de airco aanstaat, hoe meer energie de mobiele airco vebruikt om het gewenste resultaat te bereiken. 

 

Kan een mobiele airco de lucht ook verwarmen of zuiveren?
Bij de meeste airco's is de temperatuur instelbaar. Dit is afhankelijk van het merk, maar doorgaans kun je deze instellen tussen de 16°C en 30°C. Echter betekent dit niet dat een airco dan ook verwarmt. Als je een airco instelt op 30°C en de temperatuur in de ruimte is lager, dan koelt de airco niet. De ventilator blijft wel draaien en hij houdt de luchtvochtigheid en temperatuur in de gaten. Er zijn wel airco's die een verwarmingsfunctie hebben. Dat is handig voor wanneer de verwarming het niet doet, of wanneer je een ruimte niet warm genoeg krijgt. Let wel op dat je energierekening omhoog gaat als je de airco gebruikt om te koelen en te verwarmen. 

Daarnaast zijn er airco's die een ionisator hebben. Een ionisator zuivert de lucht van pollen, stof en allergenen. Heb je last van hooikoorts of een huisstofmijtallergie? Kies dan voor een mobiele airco met zuiveringsfunctie. (Mits je nog geen luchtreiniger hebt.)

Zijn er ook mobiele airco’s zonder afvoerslang?

Er bestaan geen mobiele airco's zonder afvoerslang. Een mobiele airco moet namelijk zijn condensvocht kwijt. Hiervoor heeft hij een afvoerslang nodig die het vocht naar buiten afvoert. Er bestaat wel een 'light’ versie van de airco: de aircooler. Een aircooler heeft geen slang naar buiten, maar brengt de temperatuur in de ruimte dan ook niet naar beneden. De warme lucht wordt bij een aircooler langs een koelmembraan of koelelement geblazen. Hierdoor verfrist de aircooler alleen. 

Mobiele airco's vergelijken

Een overzicht van alle mobiele airco's vind je in de categorie mobiele airco. Voordat je alle verschillende modellen gaat vergelijken, is het belangrijk om te weten wat beter bij jouw situatie past. 
Kom je er echt niet uit of heb je vragen? Onze specialisten helpen je graag, neem gerust contact met ons op!

Heeft deze informatie jou geholpen?