Producten Ruimtes Inspiratie & advies Nieuw Outlet Interieuradvies
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een robotstofzuiger?
Tegenwoordig is iedereen druk en is er niet altijd tijd, of zin, om te stofzuigen. Een robotstofzuiger helpt je om de vloer schoon te houden. Welke robotstofzuiger je nodig hebt, hangt af van je wensen. In deze koopgids leggen we je alles uit!
Hoe werkt een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is snoer- en zakloos en doet het schoonmaakwerk alleen. Hoe de stofzuiger door je huis gaat en wat voor opties hij heeft, is afhankelijk van het model dat je kiest.

Instapmodellen:

  • Lagere aanschafprijs
  • Geen navigatiesysteem; gaat willekeurig door de kamer
  • Kan hierdoor plekken vergeten of vaker over één plek heen gaan dan nodig is
  • Gaat aan de slag op het moment dat je hem aanzet
  • Fijne hulp in huis voor als je minder zelf wilt stofzuigen

Geavanceerde modellen:

  • Duurder in de aanschaf
  • Vaak met navigatiesysteem; onthoudt waar hij geweest is en vergeet geen plekken
  • Speciale bots- en valsensoren
  • Programmeerbaar of in te stellen met je smartphone
  • Hoe geavanceerder model, hoe minder vaak jij nog stofzuigt

Wanneer je de robotstofzuiger af en toe als aanvuling op je gewone stofzuiger wil gebruiken, dan is een instapmodel voor jou voldoende. Wil je zelf zo min mogelijk stofzuigen? Ga dan voor een geavanceerder model. 

Vervangt de robotstofzuiger mijn normale stofzuiger?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee, een robotstofzuiger vervangt helaas niet je gewone stofzuiger. De robotstofzuiger maakt je vloer schoon, maar voor meubels, traptreden, plinten en kussens op de bank moet je toch je normale stofzuiger tevoorschijn halen. 

De vloer laat je wél helemaal over aan de robotstofzuiger. Ideaal wanneer je niet veel tijd hebt voor het huishouden of stofzuigen gewoonweg geen leuke klus vindt. Hoe geavanceerder de robotstofzuiger, hoe minder vaak jij nog de vloer hoeft te stofzuigen. En dat scheelt tijd! 

Is een robotstofzuiger geschikt voor alle vloeren?

Alle robotstofzuigers werken goed op harde en gladde vloeren, maar niet alle modellen zijn geschikt voor laagpolig tapijt en vloerbedekking. Ligt er bij jou een mooi tapijtje in de woonkamer? Houd daar dan rekening mee bij het uitzoeken van een robotstofzuiger. Er zijn ook robotstofzuigers die speciale borstels hebben om (dieren)haren te verwijderen; een must als je een harige viervoeter in huis hebt!

Naast gewone robotstofzuigers, zijn er ook speciale dweilrobots die met een microvezeldoek je vloeren schoonmaken, zowel nat als droog. Deze zijn alleen geschikt voor harde en gladde vloeren. Ideaal voor bijvoorbeeld de badkamer, woonkamer of keuken.

Hoe bedien je een robotstofzuiger?

Aan- en uitknop

Sommige robotstofzuigers hebben alleen een aan- en uitknop. Geen poespas: je drukt op de knop en hij gaat aan de slag. Simpel toch? Dit wordt dan ook wel een instapmodel genoemd. Bij deze robotstofzuigers weet je niet waar hij geweest is en als zijn accu leegraakt, moet je hem zelf zoeken en aansluiten op de lader. Maar daar is de prijs dan ook naar.

> Bekijk alle instapmodellen

Programmeerbaar

Heb jij het liefst dat de robotstofzuiger aan de slag gaat wanneer je aan het werkt bent? Kies dan voor een model waarbij je een starttijd kunt instellen. De meeste programmeerbare robotstofzuigers kunnen tot zeven dagen vooruit worden ingesteld. 

> Bekijk de programmeerbare robotstofzuigers

Smartphone

Ultiem gebruiksgemak, een robotstofzuiger die je bedient met je smartphone. Zet hem aan en uit of stuur hem naar een specifieke plek. Erg handig als je weet dat er in de keuken veel kruimels op de grond liggen. Ook bedien je de robotstofzuiger op afstand: je stelt hem vanaf je werk in en als je thuiskomt is de vloer weer schoon! 

> Bekijk de modellen met smartphone besturing

Hoe navigeert de robotstofzuiger door het huis?

Robotstofzuigers navigeren op verschillende manieren door je huis. De instapmodellen hebben over het algemeen geen navigatiemethode; deze stofzuigers rijden willekeurig door de ruimte. Hierdoor kan het zijn dat hij plekken overslaat en je hem wat langer moet laten stofzuigen voor een perfect resultaat. Sommige robotstofzuiger maken systematisch schoon; deze hebben geen sensoren voor routebepaling, maar door slimme software weten ze wel hun weg te vinden. De meest geavanceerde modellen hebben een uitgebreid navigatiesysteem. Deze robots tasten de ruimte af, bijvoorbeeld met lasers of een camera, en brengen deze in kaart zodat ze precies weten waar ze moeten schoonmaken. Vervolgens navigeren ze snel en efficiënt door de ruimte. Kortom; hoe geavanceerder het model, hoe beter de navigatie en hoe sneller jouw huis helemaal schoon is!

 

Hoe wordt de robotstofzuiger opgeladen?

Robotstofzuigers worden opgeladen door middel van een oplaadkabel of door middel van een laadstation.

Oplaadkabel
Je laadt de robotstofzuiger op via een losse kabel. Als hij leeg is, keert hij niet automatisch terug om opgeladen te worden. Je moet de robot zelf zoeken en aan de oplaadkabel leggen. Wanneer de robotstofzuiger is opgeladen, dien je hem ook zelf weer op de plek te leggen waar hij gebleven was.

Laadstation
Je laadt de robotstofzuiger op aan een laadstation. Dit is gelijk de plek waar je hem bewaart wanneer hij niet aan het werk is. Er zijn verschillende mogelijkheden: 

1. De robotstofzuiger zet je zelf op het laadstation en daarna weer terug op de plek waar hij gebleven was.
2. De robotstofzuiger keert zelf terug naar het laadstation zodra hij leeg raakt, maar onthoudt niet waar hij gebleven was.
3. De robotstofzuiger keert zelf terug naar het laadstation én rijdt vervolgens terug naar de plek waar hij gebleven was om door te gaan met schoonmaken.

Hoe geavanceerder het model, hoe minder jij zelf hoeft te doen!

Gebied afbakenen en sensoren

Een dure lamp in de eetkamer of een breekbaar erfstuk in de woonkamer; misschien zijn er ruimtes in huis waarvan je liever niet hebt dat de robotstofzuiger daar komt. Deze gebieden baken je af. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en dit is afhankelijk van het model dat je kiest.

Virtuele muur
Dit is een onzichtbare muur waar de robotstofzuiger niet langs gaat. Hoe de virtuele muur precies tot stand wordt gebracht, is afhankelijk van het merk en model van de stofzuiger. In de meeste gevallen zet je een klein apparaatje, werkend op batterijen, langs de plek die je wil afbakenen. Op deze manier weer de robotstofzuiger dat hij niet langs deze virtuele muur mag rijden. Bij sommige modellen kun je een virtuele muur instellen via een app op je telefoon.

Magneetstrip
Deze magnetische strip leg je op de vloer, bijvoorbeeld onder een vloerkleed. De robotstofzuiger herkent de strip en zal deze niet passeren. 

Geen
Er zijn ook robotstofzuiger die geen gebiedsafbakening hebben. Dit betekent niet dat deze stofzuigers minder goed zijn. Een plek afbakenen is heel handig voor als deze ruimte niet afgesloten kan worden, maar misschien is het voor jou helemaal niet nodig en mag hij in elke ruimte komen. De geavanceerdere modellen hebben bovendien speciale sensoren, waardoor ze al voorzichtig omgaan met kabels, meubels en andere obstakels. In dat geval is het afbakenen van gebieden niet per se nodig. Als een robotstofzuiger sensoren heeft om afgronden te herkennen, laat je hem ook boven schoonmaken. Hij kan dan niet van de trap vallen. 

Heb je last van allergieën?

Wanneer je last hebt van allergieën, is het belangrijk dat de lucht in huis schoon is. Een stofzuiger met een allergie- of HEPA-filter is dan erg handig. Deze filters halen pollen, stofjes en andere allergenen uit de lucht en houden ze in de stofzuiger. De lucht die uitgeblazen wordt, is dan helemaal schoon. Zo haal jij weer opgelucht adem!

De populairste robotstofzuigers van dit moment
De populairste robotstofzuigers
Accessoires en vergelijken

Zoals bij veel apparaten, moeten er ook bij robotstofzuigers weleens onderdelen worden vervangen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld batterijen, filters en borstels. Op deze manier heb je langer plezier van je handige huishoudhulp. Of je wil juist wat toevoegen, zoals een extra magneetstrip. Deze accessoires vind je vaak als bundelactie op de productpagina, maar ook los in de categorie stofzuigeraccessoires.

Op onze pagina robotstofzuigers vergelijk je makkelijk alle modellen om tot de beste keuze te komen. Heb je toch nog vragen, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. 

Heeft deze informatie jou geholpen?