Producten Ruimtes Inspiratie & advies Nieuw Outlet Interieuradvies
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een strijkplank?
Strijk jij bijna alles of juist heel weinig? Voor ieder strijkgebruik, wensen en budget is er een kwalitatieve strijkplank te vinden. Op deze pagina helpen we je met het kiezen van een strijkplank die het beste bij jou past.
Wat voor strijkijzer gebruik je of wil je gaan gebruiken?

Het begint allemaal met het type strijkijzer. Op een strijkplank zit een strijkijzerhouder die geschikt is voor een stoomstrijkijzer, stoomgenerator of strijksysteem. Wil je nog meer ruimte besparen en is een kleine strijkplank zonder strijkijzerhouder beter voor je? Neem dan een strijkplank met een siliconen strijkmatje of een hittebestendige zone.


Stoomstrijkijzer
Kies je voor een stoomstrijkijzer, dan heb je een strijkijzerhouder nodig die de matige stoom kan doorlaten. Met een strijkplank met strijkijzerhouder met beugel, kun je het strijkijzer rechtop laten rusten tegen de beugel aan. De beugel is vrijwel in alle gevallen omkeerbaar, waardoor deze voor link- en rechtshandigen te gebruiken is. Er zijn ook strijkijzerhouders zonder beugel. Hier laat je het strijkijzer plat op de houder rusten.


Stoomgenerator
Je hebt een sterke strijkijzerhouder nodig om de zware stoomgenerator op te plaatsen. Alle strijkplanken met een solide stoomunithouder, hebben de perfecte draagkracht, balans en stevigheid om veilig met je stoomgenerator te strijken.


Strijksysteem
Ben jij een veelgebruiker als het aankomt op je strijkijzer? Dan is een strijksysteem ideaal! Met deze complete set strijk je met alle gemak een rek vol overhemden en beddengoed weg. De solide apparaten hebben een ingebouwd waterreservoir, waardoor tussentijds bijvullen verleden tijd is. De strijksystemen lijken misschien wat log, maar zijn soepel en ruimtebesparend op te bergen.

3 handige tips waar je rekening mee kunt houden

Zittend of staand strijken?

Natuurlijk is zittend strijken een optie, zolang je maar rekening houdt met de minimale en maximale hoogte van de strijkplank. Je kunt een eigen stoel erbij pakken of een professionele strijkstoel die in hoogte verstelbaar is. Meet hoe hoog je zit met je stoel en kijk in de productomschrijving naar de “verstelbare werkhoogte”. 

Vooraf berekenen hoe hoog je strijkplank moet zijn om staand te kunnen strijken? Strijken doe je met matige kracht en gebeurt daarom 10 cm onder ellebooghoogte. Daarnaast houd je rekening met de grootte van het strijkijzer. Wij hebben hier 12 cm voor genomen, wat gemiddeld is. Start met het opmeten van de hoogte van je ellebogen wanneer je staat.


Bereken de juiste werkhoogte:
"Staande ellebooghoogte in cm + 3 cm voor de schoenzool - 10 cm werkhoogte - 12 cm strijkijzer = jouw ideale werkhoogte"

 

Zittend strijken
Kies dan een strijkplank met een verstelbare werkhoogte vanaf 63 cm. Je hand moet altijd 5 tot 10 cm onder je elleboog blijven tijdens het strijken. Zo strijk je altijd met lage schouders en voorkom je rug- of schouderpijn. 

Staand strijken
Let dan op de maximale werkhoogte en je eigen lengte. De maximale werkhoogte varieert vaak van 90 tot 102 cm. Het beste is om rechtop te staan tijdens het strijken, om rug- en nekklachten te voorkomen. 

Smal of breed werkblad?

Het ene werkblad is puntiger, ronder, breder of smaller dan het ander. Maar wat is handig voor jou? Als je voornamelijk overhemden en broeken strijkt, is een smal en puntig einde erg praktisch. Daarmee kun je de schouderstukken en de broekzakken goed gladstrijken. Strijk je voornamelijk beddengoed en tafellinnen? Dan is een breed en rond einde het prettigst. Zo strijk je grotere oppervlakken en hoef je het beddengoed minder vaak te verschuiven.

In de productomschrijving vind je de afmetingen van het strijkblad vermeld.


Met of zonder snoergeleider?

Zit het snoer je soms in de weg? Met een snoergeleider raak je nooit verstrengeld en voorkom je dat je per ongeluk over je snoer heen strijkt. Nu dat snoer uit de weg is, gaat het strijkwerk veel sneller! Die snoergeleider is dus een pluspunt aan je strijkplank.

Hoe lang gaat een strijkplankhoes mee?
  • De strijkplank strijkt pas echt fijn met een goede strijkplankhoes! Deze is vrijwel altijd van katoen met een schuimen onderlaag die de stoom goed doorlaat. Bovendien vormt dit een zachte ondergrond voor een glad resultaat. Wil je een natte vloer voorkomen? Let dan op de strijkplankhoezen met vilten laag. Deze laag vangt de stoom goed op en houdt je vloer droog. 
  • Enkele strijkplankhoezen zijn voorzien van een hittebestendige zone. De zone is vrijwel altijd hittebestendig tot maximaal 220°C. Je kunt het strijkijzer hier tijdelijk op laten staan.
  • Er zijn strijkplankhoezen waar een garantie van 5 of zelfs 10 jaar op zit. Het verschil zit in de kwaliteit en de prijs. Heb je het idee dat je oude strijkplankhoes geen stoom meer doorlaat, dun is geworden of de snelheid van het strijken verminderd? Of ben je gewoon toe aan een nieuw printje? Met een nieuwe strijkplankhoes of onderlaag strijk je weer als nieuw! 
     
  • Bekijk de losse strijkplankhoezen
De 10 populairste strijkplanken van dit moment
De populairste strijkplanken
Strijkplanken vergelijken

Van een stoomunit tot een compacte stoomstrijkijzer, een plank met een breed en rond strijkblad of een smal en puntig strijkblad. In de categorie strijkplanken vind je een duidelijk overzicht van alle strijkplanken en kun je deze met elkaar vergelijken. Ontdek op basis van specificaties, prijzen en jouw wensen welke strijkplank het beste bij jou past.

Heeft deze informatie jou geholpen?