Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Vandaag besteld, maandag in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Cafetières: het waarom, hoe en onderhouden van je French Press.
Een heerlijk bakkie? Haal hem uit een cafetière! Lees hier over de voor- en nadelen van deze manier van Slow Coffee, hoe hij werkt en hoe je hem het best schoon kan maken. Zo word je een expert in een kannetje koffie zetten met de French Press!
Wat is dat eigenlijk, een cafetière?

Een French Press, press pot of een Cafetière: het is allemaal hetzelfde, maar dan met een andere naam. Een cafetière is een glazen pot met een metalen filter waar koffie in klaar wordt gemaakt. Het is een vorm van Slow Coffee waarbij je alleen water en gemalen koffiebonen nodig hebt. Waarom je juist een bakkie moet drinken uit een cafetière? De koffie is lang in contact geweest met het warme water, waardoor de smaak een vol karakter heeft. Daarnaast laat het filter het hete water in kleine beetjes door. Zo duurt het iets langer, maar wordt het nóg lekkerder!

> Bekijk hier alle cafetières

Voor- en nadelen van koffie zetten met een cafetière

Een kopje koffie is nooit meer hetzelfde als je jouw perfecte manier van koffiezetten hebt gevonden. Hoe je daar achter komt? Door te experimenteren! Natuurlijk kan je niet alles uitproberen, daarom zetten we hier de voor- en nadelen van het zetten van een bakkie met een cafetière op een rij. 

Voordelen

  • Heerlijke, smaakvolle koffie
  • Je bespaart ruimte op het aanrecht omdat je naast de cafetière geen extra apparaten nodig hebt voor een bakkie
  • Een kopje koffie hoeft zeker niet duur te zijn!
  • Jij bepaalt hoe sterk je koffie precies wordt
  • Je kan er ook thee of ijskoffie mee klaarmaken

Nadelen

  • Er kunnen hier en daar wat stukjes in je koffie zitten; hoe fijner de maling, hoe groter de kans
  • Vaak kunnen ze niet in de vaatwasser, maar maak je ze makkelijk schoon met een sopje
  • Sommige cafetières hebben geen kopjesaanduiding, waardoor je vooraf goed moet afmeten hoeveel water je bij de koffie doet
Hoe werkt een cafetière?

Het klaarmaken van een lekker bakkie is vrij simpel met een cafetière. Wanneer je cafetière warm en droog is, kan je beginnen. Doe droge, gemalen koffie in de glazen kan. Je kan er hierbij vanuit gaan dat je tien eetlepels rekent per liter. Schenk er water bij dat net gekookt heeft en roer het goed door. Let er op dat je ongeveer 2,5 centimeter overhoudt tot aan de rand, anders bestaat de kans dat de cafetière overstroomt wanneer je het filter naar beneden drukt.

Zet de deksel erop en laat de koffie een minuut of vier à vijf minuten trekken. Wanneer je een fijne maling gebruikt, kan je de koffie iets korter laten trekken. Je drukt daarna langzaam de zuiger naar beneden, waardoor de gemalen koffie achterblijft op de bodem. Schenk de koffie in glazen en geniet van een heerlijk bakkie.

 

Welke koffie gebruik ik in mijn cafetière?

In je cafetière gebruik je verse, gemalen koffie. Hier kan je aan komen door een pak losse koffie te kopen, maar je kan ook zelf koffiebonen malen. Daarvoor kan je een handige koffiemolen gebruiken, bijvoorbeeld handmatige koffiemolens of elektrische koffiemolens. Je maalt de bonen fijn en meet af hoeveel koffie je wilt klaarmaken in je cafetière. Ook leuk: je kan ook thee klaarmaken in je cafetière! Het werkt op precies dezelfde manier. Let er alleen wel op dat je niet te lang wacht, anders gaat je thee bitter smaken.

 

Hoe maak je een cafetière schoon?

Het schoonmaken van een cafetière is eenvoudig, maar kan iets meer tijd kosten. Wanneer je de koffie hebt ingeschonken, is het het beste om direct het filter uit elkaar te halen. Je houdt de onderkant vast en schroeft de andere onderdelen eenvoudig los. Tip: onthoud wel hoe hij in elkaar zat, zo is het eenvoudig om hem na het schoonmaken weer in elkaar te zetten.

Koffiedik is de Gebruik een sopje om je filter en de kan schoon te maken, zodat hij na die tijd niet meer naar koffie ruikt. Dat kan een volgende keer namelijk de smaak beïnvloeden. Spoel de cafetière om, maak hem droog en zet hem terug in de kast. Zo geniet je de volgende keer weer van een lekker bakkie!

 

Heeft deze informatie jou geholpen?