Vandaag besteld, maandag in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Vandaag besteld, maandag in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een koekenpan?
Het is zonder twijfel de meest populaire pan van Nederland en met een beetje liefde en aandacht, gaat deze topper jarenlang mee. Met welke koekenpan bak jij het perfecte eitje? Wij helpen je met het kiezen van een koekenpan die past bij jouw wensen!
Op welke warmtebron kook jij?

Je favoriete koekenpan jarenlang op gas gebruikt en ga je over op inductie? Dan moet je helaas toch afscheid nemen. Is het tijd voor een nieuwe koekenpan, let er dan op dat je er eentje aanschaft die geschikt is voor de warmtebron waarop je kookt.

Gasfornuis
All time favourite: het gasfornuis! Een groot voordeel van koken op gas is dat vrijwel iedere koekenpan geschikt is voor deze warmtebron. Waar je wel rekening mee moet houden:

  • Kies een koekenpan met een diameter die niet kleiner is dan die van het gebruikte pitje. Dit voorkomt een gloeiendheet handvat.
  • Na veelvuldig gebruik op gas, kan de bodem van een koekenpan kromtrekken of vervormen. Om dit zo veel mogelijk te voorkomen laat je de pan eerst helemaal afkoelen, voordat je hem afwast.
  • Pannen waarmee je een tijd op gas hebt gekookt en die mogelijk een vervormde bodem hebben, zijn niet meer geschikt om mee te bakken op inductie, een keramische of elektrische kookplaat. Een pannenbodem die niet helemaal vlak is maakt namelijk geen of slecht contact met de inductie-, keramische of elektrische plaat.

Inductie
Het ziet er strak uit en is makkelijk schoon te houden: ook koken op inductie heeft zijn voordelen! Let er wel op dat niet elke koekenpan geschikt is voor inductie:

  • Er moet staal verwerkt zijn in de pan. Zonder staal kan de pan geen contact maken met het magnetische veld.
  • Je hebt een pan nodig met een dikke bodem, waarin de warmte goed verdeeld wordt.
  • Plaatstalen koekenpannen hebben vaak een dunne bodem en zijn daarom minder ideaal voor gebruik op inductie.
  • Gietijzeren koekenpannen en koekenpannen waarvan de bodem is opgebouwd uit meerdere lagen (tri-ply) worden het meest gebruikt voor inductie, maar ook de meeste pannen van roestvrij staal zijn geschikt.
  • Let op de diameter van een koekenpan: is deze kleiner of veel groter dan de diameter van het deel van de inductiekookplaat waar je op kookt, dan kan er geen contact worden gemaakt en wordt er geen warmte opgewekt.
  • Heb je altijd op gas gekookt? Dan is het heel waarschijnlijk dat de bodem van je pannen licht vervormd is. Hierdoor zijn ze helaas niet meer bruikbaar voor inductie.
  • Met een (sterke) magneet test je eenvoudig of jouw koekenpan geschikt is voor gebruik op inductie. Blijft de magneet aan de bodem van de pan plakken, dan is je pan geschikt. Blijft de magneet niet plakken, dan kan het nog zo zijn dat de koekenpan het wel doet op inductie, maar weet je in ieder geval dat je niet de beste pan te pakken hebt.

Keramisch
De meeste koekenpannen zijn ‘geschikt’ voor een keramische kookplaat: ze worden warm en je kunt ermee bakken. Maar wat je natuurlijk wilt, is een koekenpan die ook echt goed wérkt op een keramische kookplaat. Houd rekening met de volgende zaken:

  • Ook bij keramisch geldt: pannen waar je eerder mee op gas hebt gekookt, doen het op een keramische kookplaat minder goed.
  • Een koekenpan met een dikke bodem (tri-ply) werkt beter dan een pan met een dunne bodem: de dikke bodem zorgt voor een goede warmtegeleiding.
  • Kies voor pannen met een gietijzeren of plaatstalen bodem die uit meerdere lagen bestaat.

Elektrisch
Op een elektrische kookplaat koken is in het begin even wennen: de warmte van de pannen is namelijk niet heel snel te regelen. Wel een groot voordeel is dat alle pannen geschikt zijn voor een elektrische kookplaat. Het enige puntje waar je rekening mee moet houden is dat de koekenpan een vlakke bodem moet hebben; zo wordt de warmte goed overgebracht.

Koekenpannen voor in de oven
Voor sommige recepten heb je zowel de oven als het fornuis nodig. Je begint op het vuur, later moet het gerecht de oven in om verder te garen. Ideaal in dit soort situaties: een koekenpan die ook in de oven kan. Zo hoef je de inhoud van de koekenpan niet eerst over te scheppen naar een ovenschaal. Scheelt weer afwas! Helemaal handig is een koekenpan met een afneembare handgreep, zoals de Woll Nowo pannen. Dat bespaart niet alleen ruimte in de kast, maar is ook heel fijn voor wanneer je een kleinere oven hebt, waar geen hele koekenpan in past.

Welk formaat koekenpan heb je nodig?

Houd jij een groot huishouden draaiende of zit je 's avonds rustig met z'n tweeën aan tafel? Wanneer je een geschikte koekenpan hebt gevonden, is het ook belangrijk dat je kiest voor de juiste diameter. Houd er wel rekening mee dat het genoemde formaat (meestal) om de diameter van de bovenkant van de pan gaat. 

Van welk materiaal is jouw perfecte koekenpan?

Pannen zijn er in allerlei vormen én van allerlei verschillende materialen. Maar welk materiaal past het best bij jouw kookwensen? Hier lees je de basis. Wil je meer weten over materialen van pannen en hoe je deze moet onderhouden? Bekijk dan de koopgids Pannen: materialen, gebruik en onderhoud.

Koperen koekenpan
Een koperen koekenpan laat het hart van een topchef sneller kloppen. De pannen hebben een fantastisch snelle warmtegeleiding waardoor je de volledige controle hebt over de temperatuur. Ze vragen wel wat extra zorg en liefde, omdat ze niet in de vaatwasser kunnen. Je maakt ze schoon met een sopje en af en toe met een beetje citroensap of citroenzuur. Zo is hij weer spikslinternieuw!

> Bekijk alle koperen koekenpannen
 

Gietijzeren koekenpan
Met een robuuste, gietijzeren pan haal je een sterke partner in crime in huis. Deze pan is heel duurzaam en houdt warmte lang vast. Wanneer je hem af en toe behandelt met plantaardige olie, gaat hij jarenlang mee. Hij kan hoge temperaturen aan en is dus perfect om je biefstukje mee dicht te schroeien. Ook fijn, het gietijzer roest niet. Je maakt deze pannen makkelijk schoon met een sopje.

> Bekijk alle gietijzeren koekenpannen


Roestvrijstalen koekenpan
Bijna onverwoestbaar, makkelijk in gebruik én in onderhoud. Daar worden we blij van! Veel pannen zijn gemaakt van RVS (roestvrij staal), vaak in combinatie met een laag aluminium in de bodem. Dit zorgt voor een goede warmtegeleiding en maakt de pannen geschikt voor gebruik op inductie. Deze pannen zijn makkelijk schoon te maken, want ze mogen gewoon in de vaatwasser.

> Bekijk alle pannen van roestvrij staal

Aluminium koekenpan
Je hebt koekenpannen van onbewerkt aluminium of van geanodiseerd (gehard) aluminium. Een pan van onbewerkt aluminium zal niet je hele leven bij je blijven, maar met een koekenpan van geanodiseerd aluminium ben je wel een tijdje zoet. Ze zijn lekker licht, maar wel sterk. Hij is snel op temperatuur en geleidt warmte goed.

> Bekijk alle aluminium koekenpannen

Keramische koekenpannen
Keramische koekenpannen zijn gezond en duurzaam, maar ze vragen wel om een beetje extra zorg, aandacht en liefde. Dat allemaal voor jarenlange trouwe dienst in de keuken! Door de gladde baklaag hoef je bijna geen olie of boter te gebruiken, waardoor je een stuk gezonder kookt.

> Bekijk alle keramische koekenpannen

Plaatstalen koekenpannen
Je hebt pannen van onbekleed plaatstaal en van geëmailleerd plaatstaal. Beide soorten zijn lichtgewicht, goed betaalbaar en bestand tegen hoge temperaturen. Ze zijn kwetsbaar, maar wanneer je ze goed verzorgt is hij onverwoestbaar!

> Bekijk alle plaatstalen koekenpannen

 

Wanneer kies je voor een antiaanbaklaag?

Met maar een klein beetje vet bak je alles snel gaar, zonder dat de boel aan de pan blijft plakken. Pannen met een antiaanbaklaag zijn bij de Nederlandse thuiskok razend populair. Maar ben jij dol op aardappeltjes met een perfect goudbruin korstje? Laat die antiaanbakpan dan maar staan.

Bij eiwitrijke producten waarvan je niet wil dat ze aan de pan blijven plakken, zoals vis en eieren, is een koekenpan met antiaanbaklaag ideaal. Geef jij de voorkeur aan een knapperig korstje? Kies dan voor een pan zonder antiaanbaklaag. Dat korstje ontstaat namelijk door het ‘plakken’ aan de pan, wat met een antiaanbaklaag niet gaat lukken. Ook als je vlees en gevogelte wil dichtschroeien, wat het best gaat op een hoge temperatuur, gebruik je liever een pan zonder antiaanbaklaag.

Gewone antiaanbaklaag

De ‘gewone antiaanbaklaag’, ook wel bekend als de Teflon-laag, is een zeer sterke laag met als voordeel dat ingrediënten in een pan met antiaanbaklaag écht niet aanbakken. Een nadeel is dat deze laag niet krasbestendig is. Pas dus op met metalen spatels! Ook niet onbelangrijk: Teflon is hittebestendig tot 327 graden Celsius. Dat wil zeggen dat de antiaanbaklaag gaat smelten wanneer deze temperatuur bereikt is. Bij een temperatuur van 150 graden wordt de antiaanbaklaag al wat brozer en is er kans dat de laag beschadigd raakt. Let er dus op dat je bij het gebruik van een Teflon-pan het vuur niet te hoog zet!

Keramische antiaanbaklaag

Koekenpannen met een keramische antiaanbaklaag, ook wel een Thermolon-laag, worden steeds populairder. Deze laag is sterker dan koekenpannen met een Teflon-laag en kan dus hogere temperaturen (smeltpunt van 450 graden Celsius) aan. Zo heeft de keramische antiaanbaklaag de voordelen van een Teflon-laag, maar niet de nadelen. Ondanks dat deze laag sterker is dan Teflon, heeft ook een koekenpan met keramische laag niet het eeuwige leven.

6 handige tips om rekening mee te houden

Verschillende materialen, wel of niet geschikt voor inductie, een antiaanbaklaag of juist niet… Heb je al een keuze kunnen maken? Lees dan ook nog even deze tips!


1. Beginnende hobby-kok of chef-kok in spe?
Sta je al jaren met veel plezier in de keuken en draai jij je hand niet om voor een perféct gebakken biefstukje? Overweeg dan zeker een koperen koekenpan. Het kost je misschien een paar ribben uit je lijf, maar dan ben je ook voor de rest van je leven voorzien van een uitstekende pan. Ben je wat minder vaak in de keuken te vinden en weet je net het verschil tussen een koekenpan en een hapjespan? Laat die luxe pan met een bodem van zeven lagen dan nog even voor wat het is. Een fijne roestvrij stalen koekenpan is een goed begin!


2. Putjes en ribbels
Haal het maximale uit je koekenpan en schaf er eentje aan met een ‘geribbelde’ bodem of bodem met ‘putjes’. Deze ribbels en putjes zorgen voor een wisselende temperatuur: daar waar het vlees direct de bodem raakt, is de temperatuur wat hoger. Dit zorgt voor een grilleffect tijdens het bakken! Minpuntje is dat een koekenpan met zo’n geribbelde bodem wat lastiger schoon te maken is.


3. De bloemtest
Wil je de warmtegeleiding van je koekenpan testen? Zet de pan op middelhoog vuur en verdeel wat bloem over de bodem van de pan. Verkleurt de bloem heel gelijkmatig? Dan heeft de pan een goede warmtegeleiding. Kleurt de bloem op sommige plekken donker en blijft het op andere plekken wit? Dan heeft de pan een slechte warmtegeleiding.

4. Hotspots
Vergeet tijdens het afwassen niet de onderkant van de pan: aangekoekt vet dat zich daar verzamelt verandert in een ‘hotspot’ wanneer de pan op het vuur staat. Dat wil zeggen dat de bodem op die plek een stuk warmer wordt dan de rest van de plan. Dan heb je helemaal voor niks een pan met een fantastische warmtegeleiding gekocht!


5. Diameter koekenpan
Het is aan te raden om twee koekenpannen aan te schaffen met verschillende diameters: een met een diameter van 24 cm en een wat grotere met een diameter van 28 cm. Let er op dat bij veel pannen de diameter van de bovenkant van de pan wordt vermeld en niet van de onderkant. Kook je op inductie? Dan is het belangrijk om ook de diameter van de onderkant van de pan te weten. Als de diameter te klein is, kan het zijn dat de pan geen magnetisch contact kan maken met de inductieplaat.


6. Koudgrepen
Een koekenpan met een koudgreep: een handvat dat tijdens het bakken niet warm wordt. Klinkt ideaal, maar de kracht van een koudgreep wordt soms wel wat overschat. Kook je op gas? Let er dan op dat de vlam echt ónder de pan ligt, anders wordt die koudgreep toch gloeiendheet.

Koekenpannen vergelijken

Met of zonder antiaanbaklaag, voor gas of voor inductie, robuust en zwaar van gietijzer of lekker licht van aluminium! In de categorie koekenpannen vind je een uitgebreid overzicht en kun je verschillende koekenpannen met elkaar vergelijken. Ontdek op basis van specificaties, prijzen en jouw wensen welke koekenpan het best bij jou past!

De populairste koekenpannen van dit moment
10x koekenpannen
De best verkochte koekenpannen van dit moment
Heeft deze informatie jou geholpen?