Producten Ruimtes Inrichten Inspiratie Sale
Waar let je op bij het kopen van een melkopschuimer?
Een cappuccino met een heerlijke schuimkraag? Daarvoor schuim je je melk op met een handige melkopschuimer! Maar wat voor soorten zijn er? En welke past perfect bij jou? We vertellen je hier meer.
Wat is een melkopschuimer?

Met een melkopschuimer krijg je het voor elkaar om een heerlijke, zachte maar stevige melklaag op je kopje koffie te krijgen. Het recept voor een perfecte cappuccino of latte macchiato is voor jou dan geen geheim meer! Een melkopschuimer zorgt ervoor dat er kleine luchtbelletjes in de melk komen. Hierdoor wordt de melk opgeklopt en dus luchtig, waardoor de melk als het ware op je koffie blijft drijven. Vind je dat opkloppen met de hand veel tijd kost? Met de hulp van een melkopschuimer is het zo gepiept!

Soorten melkopschuimers

Sommige espressoapparaten of volautomaten hebben een stoompijpje of andere functie waarmee je met één druk op de knop een mooie melklaag op je koffie legt. Heeft jouw koffiezetapparaat niet zo’n ingebouwde functie? Een melkopschuimer kan jou dan helpen om die perfecte cappuccino of latte macchiato te maken. De eerste stap? Kijken wat voor melkopschuimer je nodig hebt!

Handmatige melkopschuimers met spiraal
Met deze melkopschuimers ga je zelf aan de slag: het spiraaltje maakt de bewegingen om de melk op te kloppen en jij zorgt dat hij in alle hoeken komt. Zo wordt alle melk meegenomen. Deze opschuimers werken vaak op batterijen, waardoor je geen last hebt van snoertjes. Zo kan je vrij bewegen terwijl je de melk aan het opkloppen bent.

Elektrische melkopschuimers met kan
Met een druk op de knop je melk opschuimen? Kies dan voor een melkopschuimer met kan! Vul de kan met melk en het wordt in een mum van tijd voor je opgeschuimd door het elektrische apparaat. Let er wel op dat je de kan niet te vol doet, want dat zorgt ervoor dat de kan makkelijk overstroomt. Laat hem ook niet met te weinig aan het werk gaan, want dan bestaat de kans op verbrande melk of droogkoken.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een melkopschuimer?

Antikleeflaag
Een antikleeflaag in een melkopschuimer met kan zorgt ervoor dat je melk niet aankoekt wanneer het verwarmd wordt. Ook fijn: door die laag is hij makkelijk schoon te maken nadat hij zijn werk heeft gedaan.

Automatische afslag
Te weinig melk in je opschuimer? Maak je geen zorgen! Door de automatische afslagfunctie kookt hij niet droog. Hij gaat dan automatisch uit en zo scheelt het veel schoonmaakwerk.

Melkopwarmfunctie
Warm de melk op om hem gewoon door de koffie te gieten: naast melk opschuimen hebben veel opschuimers ook de functie waarmee je melk warm maakt. Zo koelt je cappuccino niet direct af.

Inhoud van het apparaat
Ga je voor één bakkie of komt de hele familie op bezoek? De inhoud van je melkopschuimer is belangrijk om bij stil te staan. Je wil niet dat hij overstroomt, maar ook niet dat er niet genoeg in past.

Materiaal
Een opschuimer van roestvrijstaal, metaal of kunststof? Het kan allemaal!

 

Tips voor de perfecte schuimlaag
  • Gebruik houdbare, volle melk voor de mooiste schuimlaag. Deze wordt vaak het mooist door het hoge vetgehalte in de melk. Hierdoor bindt de melk sneller en maken ze een stabiele schuimkraag. Magere of verse melk valt snel uit elkaar, waardoor je geen stevige laag krijgt.
  • Zorg dat de melk die je gaat opschuimen koud is. Zo krijg je een nog betere schuimkraag!
  • Heb je een opschuimer met melkkan? Schoonmaken is een eitje! Doe er direct na het opschuimen koud water in en zet hem kort aan. Voilà!
  • Er is één simpele truc waarmee je de stevigheid van de schuimlaag controleert: je legt heel eenvoudig een lepeltje op het schuim. Zakt hij er doorheen? Dan is ergens iets mis gegaan. Blijft hij liggen? Yes, dan is het gelukt!
Heeft deze informatie jou geholpen?