Producten Ruimtes Inrichten Inspiratie Outlet

Shopping Awards Winnaar Wonen & Beste Webwinkel 2021

Waar let je op bij het kopen van een volautomatische espressomachine?
Volautomaten zijn er in alle soorten en maten: van standaard uitvoeringen tot de meest slimme en geavanceerde apparaten. De ruime keuze maakt het kiezen van een apparaat een lastige opgave. Lees hier alles over volautomaten!
Waarom een volautomatische espressomachine?

Beste van twee werelden
Volautomatische espressomachines bieden het beste van twee werelden: een optimale koffiekwaliteit én hoog gebruiksgemak. Ze verdienen de naam ‘volautomaat’ omdat ze het malen van de bonen tot het vullen van je kopje helemaal zelfstandig uitvoeren. Met één druk op de knop start je het brouwproces, dat je vaak met een paar simpele instellingen kunt aanpassen naar eigen wensen. Zo zet je ’s ochtends een lekkere cappuccino, zet je een krachtige espresso als je een oppepper kunt gebruiken en kun je ook jezelf of je gasten verwennen met een lekkere latte macchiato.

Aan te passen naar eigen smaak
‘Volautomatisch’ betekent niet ‘van te voren bepaald’ of ‘vastgesteld’. De koffie uit een volautomaat is vaak grotendeels of helemaal in te stellen naar eigen wensen. Dit begint al bij de bonenmelange: je kiest zelf met welke 

bonenmelange je het reservoir vult. Misschien is het wel bijzondere koffie die je meenam van een mooie reis of een bonenmelange van een voor jou vertrouwd merk. Het personalizen van je koffie gaat verder: op het apparaat kun je meestal de maalgraad, hoeveelheid water, koffiesterkte en soms zelfs de koffietemperatuur instellen.

Automatisch brouwproces
Het echte brouwproces kan nu beginnen: druk op de knop en het apparaat zal de bonen gaan malen. Na het malen van de verse koffiebonen belandt de maling in de filterhouder, waar het automatisch wordt aangedrukt en wordt er heet water onder hoge druk door de koffie heen gedrukt. Het resultaat: een heerlijk vers kopje koffie mét die o zo belangrijke cremalaag!

> Bekijk alle volautomaten

Wat voor koffie wil je kunnen zetten?

Ristretto, espresso en/of normale koffie
Met een volautomaat kun je espresso en normale koffie zetten van hoge kwaliteit. Heet water wordt onder hoge druk (vanaf 15 bar) door de verse koffiemaling gestuwd, zodat alle oliën, aroma’s en smaken uit de koffie gedrukt worden. 

Melkvarianten
Grofweg zijn er twee typen volautomaten met melkfunctie:

1. Met een automatische melkfunctie - Deze apparaten maken het melkschuim voor jou! 

 • Met één of enkele druk(ken) op de knop voegt het apparaat tijdens het zetten van je cappuccino of latte macchiato melkschuim toe aan je kopje.
 • De melk komt uit een ingebouwd (geïntegreerd) melkreservoir, een los melkreservoir of een melkpak (m.b.v. een melkslangetje).
 • Vaak kun je de hoeveelheid melk(schuim) zelf instellen. 
 • Bij veel apparaten hoef je je kopje niet eens te verplaatsen: de melkschuim- en koffieuitloop zitten vlak naast elkaar.
 • Kies je voor een apparaat met een cappuccinatore dan verplaats je het kopje naar de aparte melkuitloop, welke vaak naast de koffieuitloop zit. 

2. Met stoompijpje Je maakt zelf het melkschuim met behulp een stoompijpje (pannarello) en een melkkannetje. 

 • Het is misschien even oefenen, maar de consistentie van het melkschuim heb je helemaal zelf in de hand.
 • Je steekt het stoompijpje in de melk: uit het pijpje komt hete stoom waarmee je de melk zowel opwarmt als opschuimt. Wil je het helemaal goed aanpakken dan gebruik je een thermometer om de temperatuur van de melk te controleren.
 • Ook even oefenen, maar je kan helemaal losgaan met latte art! 
 • Maak na gebruik het stoompijpje schoon met een vochtige doek. 

 

TIP: Houd er rekening mee dat je met de meeste volautomaten niet twee kopjes van een melkvariant in één keer kunt zetten. Er zijn echter een paar modellen op de markt (Krups en Miele) die wel met twee kopjes cappuccino of latte macchiato tegelijk kunnen zetten, zonder het kopje te hoeven verwisselen of te verplaatsen.

Koffie geheel naar eigen wensen
Op veel automaten kun je de koffiesterkte, koffiehoeveelheid en soms zelfs de koffietemperatuur en melkschuimhoeveelheid instellen. Wanneer een apparaat daarnaast over instelbare gebruikersprofielen beschikt, kun je bijvoorbeeld per persoon of per moment van de dag een bepaalde samenstelling van een kopje koffie opslaan. Een volgende keer onthoudt het apparaat deze instellingen en maakt het jouw favoriete koffie gewoon opnieuw!

Of.. ook heet water
Met een espressomachine die over een ‘heetwaterfunctie’ beschikt kun je ook heel makkelijk heet water tappen. Zo kun je bijvoorbeeld je espresso aanvullen met heet water en een echte americano maken of heet water gebruiken voor thee, warme chocolademelk of soep. Goed om te weten is dat dit water (op wat uitzonderingen na) nooit echt doorgekookt heeft.

> Bekijk alle volautomaten met heetwaterfunctie

6 eigenschappen waar je op kunt letten

1. Verschillende soorten koffie

Een volautomaat is voorzien van verschillende koffierecepten. Zo zet de ene volautomaat alleen koffie en espresso en voegt een andere volautomaat daar nog melk aan toe. Ben je een gewoontedier? Dan is een volautomaat met veel koffierecepten wellicht helemaal niet nodig. Wissel je nog weleens van favoriete koffie? Kies er dan één met genoeg koffievariatie!

2. Warmhoudplaat of heetwaterfunctie

Een volautomaat met een warmhoudplaat heeft - vaak bovenop het apparaat - een plaat die de kopjes voorverwarmt. Een warm kopje heeft een aantal voordelen: de koffie koelt minder snel af, de aroma’s zijn intenser en kunnen zich blijven ontwikkelen in een warm kopje en de crèmelaag blijft langer behouden wat de smaak ten goede komt. Heeft een volautomaat geen kopjesverwarmer maar wel een functie voor heet water? Dan verwarm je jouw kopjes op deze manier!

3. Reservoir voor gemalen koffie

Naast een bonenreservoir beschikken sommige volautomaten ook over een los compartiment voor reeds gemalen koffie. Handig wanneer je eens wilt variëren van smaak, jouw favoriete koffie er alleen gemalen is of wanneer je bijvoorbeeld ook eens een decaf koffie wilt drinken.

 

4. Instelbare koffiesterkte

Een straffe bak of lekker met veel water. Hoe je 'm ook drinkt jouw koffie mag wel wat smaak (of niet) bevatten! En daar hebben veel volautomaten ook rekening mee gehouden. Zo heb je verschillende koffierecepten maar heb je ook invloed op de sterkte van je dagelijkse zwarte motor. Hoe meer boontjes of streepjes hoe sterker je koffie.

5. Geheugenfunctie

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kunnen veel volautomaten in een keer twee kopjes koffie tegelijk zetten. En die pas je waar nodig aan qua sterkte, temperatuur en maalgraad. Het perfecte koffierecept bedacht? Sla deze dan op jouw koffiemachine zodat je 'm de volgende keer snel weer bij de hand hebt!

> Bekijk hier de volautomatische espressomachines met geheugenfunctie

6. Prijs

De prijs van een volautomaat wordt bepaald door de functies, variatiemogelijkheden en de afwerking. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een apparaat dat geheel automatisch melkvarianten zet, een touch screen display heeft en meerdere gebruikersprofielen kan onthouden? Dan kun je over het algemeen verwachten dat ze apparaten wat duurder zijn. Dit geldt ook voor volautomaten met een RVS behuizing, deze zijn over het algemeen prijziger dan apparaten met een kunststof behuizing.  

Gebruik en onderhoud

Reinigen
Het schoonhouden van een volautomaat is erg belangrijk. Door het apparaat geregeld te reinigen zorg je dat de koffie niet bitter wordt, er geen oliën achterblijven in de leidingen en je apparaat nog langer meegaat. De meeste apparaten spoelen de leidingen van het apparaat automatisch door na elke zetbeurt en/of bij het inschakelen. Deze volautomaten beschikken over een zogeheten automatische reinigingsfunctie. 

Ontkalken
Naast het reinigen dienen volautomaten eens in de zoveel tijd ontkalkt te worden. Dit is ook mede afhankelijk van de hardheid van het water in jouw regio. Sommige volautomaten beschikken over een automatische ontkalkingsfunctie andere reinig je met reinigingstablet- of vloeistof.

waterhardheid in jouw regio. Veel apparaten geven netjes weer wanneer ze ontkalkt of gereinigd moeten worden. Dit gaat vaak middels een lampje of een melding op het display.  

Onderhoudskits & accessoires
In ons assortiment vind je allerlei producten die je helpen optimaal van je volautomaat te genieten. Denk bijvoorbeeld aan ontkalktabletten, reinigingstabletten, vloeibare ontkalker en speciale reinigingsmiddelen voor de melkleidingen van je apparaat. 

> Bekijk alle reinigingsaccessoires

Tot slot: de voor- en nadelen van een volautomaat op een rij

Voordelen:

 • Erg eenvoudig, schoon en snel in het gebruik
 • Altijd heerlijk versgemalen koffie dankzij de ingebouwde bonenmaler
 • Koffiesterkte en -smaak (en soms ook de hoeveelheid melkschuim) is volledig instelbaar
 • Vaak beschikken de apparaten over een automatisch reinigings- en/of ontkalkingssysteem
 • Kosten per kopje koffie zijn relatief laag, afhankelijk van de bonen die je gebruikt

Nadelen:

 • De bonenmaler maakt geluid bij het malen
 • Vaak een redelijk groot apparaat (wisselt per model)
 • De aanschaf van het apparaat is een investering
 • Regelmatig onderhoud is noodzakelijk
 • Werkt op een automatisch systeem en kan daardoor storingen ondervinden
De populairste volautomaten van dit moment

Populaire volautomaat: Melitta Caffeo Passione SST Volautomaat

De compacte Melitta Caffeo Passione SST volautomaat zet de lekkerste koffiespecialiteiten ook met melk en past makkelijk op een kleiner aanrecht.

 • Zet twee melkvariaties tegelijk met de Cappuccinatore
 • Het Best Aroma System bewaart de aroma’s in je bonen optimaal
 • Intuïtief bedieningspaneel met symbolendisplay voor het makkelijk instellen van je koffie
 • Het compacte formaat van H 32,5 x B25,3 x D 38 cm past ook op het kleinere aanrecht
 • Met in hoogte verstelbare koffieuitloop, zodat er ook grotere glazen en kopjes onder passen

Populair volautomaat: Krups EA8150 Automatic Espressomachine

Dit compacte apparaat heeft een melksysteem en functies waarmee je je kopje helemaal personaliseert!

 • Met LCD scherm en eenvoudig te bedienen
 • Instelbare maalgraad, koffiesterkte en -temperatuur
 • Met favorietenmenu voor opslaan favoriete kopjes
 • Maak heerlijk melkschuim met het stoompijpje
 • Energielabel A en dus energiezuinig

Populaire volautomaat: Miele CM6350 Espressomachine

De Miele CM6350 heeft een mooie design en slimme functies zoals een touch screen display. Ook zet hij twee kopjes latte of cappuccino in één keer!

 • Gebruikersgemak: zet twee voorverwarmde koppen koffie met 1 druk op de knop
 • Schuim melk op uit de roestvrijstalen cappuccinatore
 • Het AromaticSystem behoudt de intense smaak van de koffie
 • Word wakker met je favoriete kop koffie
 • Stel je favoriete koffie in op de machine

Populaire volautomaat: De'Longhi ECAM350.75.S Dinamica 

Naast een traditionele koffie maak je met het stoompijpje of het melkreservoir een caffé latte, flat white, cappuccino of espresso macchiato. Een goed begin van de dag!

 • Varieer met verschillende soorten koffie
 • Personaliseren mogelijk met de ‘My’ knop
 • Dertien maalstanden
 • Geschikt voor gemalen en ongemalen espressobonen
 • Automatisch ontkalking- en reinigingsprogramma

Populair volautomaat: Jura E8 Espressomachine

De Jura E8 volautomatische espressomachine is door de Consumentenbond uitgeroepen tot beste uit de test in december 2017!

 • Kies 1 van de 12 koffiespecialiteiten
 • Zero-Energy Switch, machine verbruikt dan geen energie
 • Aroma van de koffieboon blijft optimaal behouden
 • Zet latte macchiato, flat white, cappuccino, koffie, espresso, heet water en melkschuim
Volautomaten vergelijken

Heb je al zin in een heerlijk kopje koffie? Neem gerust een kijkje in de categorie volautomaten op onze site. Hier vind je talloze espressoapparaten van merken als Miele, Saeco, DeLonghi, Krups, Jura, Nivona Siemens en Melitta en kun je volautomaten vergelijken. Van hypermoderne volautomaten tot de wat eenvoudigere modellen: het assortiment biedt voor ieder wat wils. 

Heeft deze informatie jou geholpen?