Onze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer. Voor een optimale gebruikservaring raden wij aan Chrome of Firefox te gebruiken.
inloggen

Nieuwe klant? Begin hier

Terug naar Tuin & balkon
Waar let je op bij het aanschaffen van een barbecue?
Het kopen van een barbecue is als het kiezen van je beste vriend. Zoveel soorten en maten met elk hun eigen voor- en nadelen. Wat voor type barbecues zijn er en waar let je op bij het kopen van een barbecue? Wij geven je graag meer informatie.

Tijdens lange zomeravonden en zelfs als er sneeuw in de tuin ligt, is het heerlijk om een paar spiesjes op het vuur te leggen. De aanschaf van een barbecue is vaak een lastige keuze: welke barbecues zijn er en waar let je op bij het kopen van een barbecue? Barbecues zijn grofweg te onderscheiden in vier types: houtskoolbarbecues, gasbarbecues, elektrische barbecues en buitenkeukens. Hieronder hebben we alle verschillen voor je op een rij gezet.

De voordelen van een houtskoolbarbecue:

 • Prijs - Een houtskoolbarbecue is vaak goedkoper dan andere barbecues. Je hebt al een houtskoolbarbecue vanaf 50 euro.
 • Ultiem barbecuegevoel - Het aansteken, de gloeiende kolen en de heerlijke vleesgeuren die de buren jaloers maken: dit is hoe velen barbecueën willen ervaren!
 • Gemakkelijk mee te nemen - Barbecueën doe je waar jij dat wilt, want de meeste houtskoolbarbecues kun je gemakkelijk meenemen. Met een buitenkeuken of elektrische barbecue is dit een stuk lastiger.
 • Indirecte grillmethode - Met een houtskoolbarbecue kun je ook indirect barbecueën. Dit heeft dezelfde werking als een heteluchtoven en voorkomt dat gerechten verbranden voordat de binnenkant gaar is.
 • Authentieke grillsmaak - Volgens echte barbecueliefhebbers gaat er niets boven de smaak van het vlees op een houtskoolbarbecue. Voeg houtsnippers toe tussen de briketten voor een extra smaakdimensie.

De nadelen van een houtskoolbarbecue:

 • Opwarmen duurt lang - Het duurt vrij lang voordat de kolen of briketten warm zijn.
 • Schoonmaken kost tijd - Het opruimen van de kolen en het schoonmaken van het rooster van een houtskoolbarbecue kost iets meer tijd.

 

Met een gasbarbecue is prutsen met briketten en verlengsnoeren verleden tijd. Een gasbarbecue is snel en gemakkelijk: een draai aan de knop en binnen no time is het apparaat barbecueklaar. Hierdoor kun je hem op elk gewenst moment gebruiken en kun je ook doordeweeks snel genieten van een heerlijk stuk vlees van de barbecue.

De voordelen van een gasbarbecue:

 • Snel opgewarmd - Binnen enkele minuten kan het vlees op de barbecue gelegd worden. Door de krachtige en gelijkmatige vlam is een gasbarbecue snel op temperatuur.
 • Verstelbare temperatuur - Met één draai aan de knop kun je de temperatuur hoger of lager zetten.
 • Overal toegestaan - Je kunt barbecueën waar en wanneer je wilt. Een gasbarbecue mag je bijna overal gebruiken, meestal ook in flats en appartementencomplexen.
 • Gemakkelijk schoonmaken - Een gasbarbecue is eenvoudig schoon te maken. Na het eten zet je de temperatuur 10 minuten op zijn hoogst, waardoor het aangekoekte vuil snel loslaat.
 • Geen last van rook en te korte elektriciteits-kabels - Met een gasbarbecue heb je nooit last van rokende kolen en te korte kabels, dus je kunt hem neerzetten waar jij wilt.

De nadelen van een gasbarbecue:

 • Gasfles - Een gasfles neemt veel ruimte in en kun je niet altijd netjes uit het zich opbergen. Gelukkig bestaan er passende gasfleshoezen!
 • Prijs - Gasbarbecues zijn over het algemeen iets duurder dan andere barbecues. 

 

Elektrische barbecues worden steeds populairder in Nederland. De kwaliteit van deze barbecues wordt steeds beter en ook ontdekken we steeds meer het gemak ervan. Dankzij het hoge vermogen, hebben elektrische barbecues evenveel power als compacte houtskool- en gasbarbecues.

De voordelen van een elektrische barbecue:

 • Geen last van rook - Bij een elektrische barbecue hoef je, in tegenstelling tot een houtskoolbarbecue, geen rekening te houden met de windrichting.
 • Goedkoop in gebruik - Je hoeft geen dure briketten of gasbussen aan te schaffen. Haal als je klaar bent met grillen wel meteen de barbecue uit het stopcontact.
 • Huisregels zijn geen probleem - Woon je in een appartementencomplex of flat, dan mag je in vrijwel alle gevallen gewoon barbecueën met een elektrische barbecue.
 • Snel opgewarmd - Stekker in het stopcontact en grillen maar! Binnen een paar minuten is de barbecue op temperatuur.
 • Gemakkelijk schoonmaken - Zet je elektrische barbecue na het eten 5 à 10 minuten aan op de hoogste stand en de etensresten laten vanzelf los.

De nadelen van een elektrische barbecue:

 • Stroom is noodzakelijk - Er moet altijd een stroompunt in de buurt zijn als je wilt barbecueën.
 • Klein formaat - Elektrische barbecues zijn over het algemeen wat kleiner dan andere barbecues en daarmee minder geschikt voor grote groepen.

 

Is koken je passie, heb je een grote tuin en houd je van het buitenleven? Dan is het de moeite waard om de aanschaf van een buitenkeuken te overwegen. Dankzij zijn veelzijdigheid is een buitenkeuken echt een aanwinst voor je tuin of dakterras.

De voordelen van een buitenkeuken:

 • Heerlijk buiten koken - Als je een buitenkeuken hebt ga je hem ook zeker gebruiken! En zeg nu zelf, wat is er lekkerder dan buiten koken én eten? 
 • Meerdere gerechten tegelijk - De meeste buitenkeukens zijn voorzien van zijbranders waarop je bijgerechten kunt klaarmaken. 
 • Snel opgewarmd - Een buitenkeuken werkt op gas, waardoor hij snel op temperatuur is. Met één draai aan de knop zorg je dat de branders de roosters snel op temperatuur krijgen. 
 • Verstelbare temperatuur - Als je buitenkeuken meerdere branders heeft, kun je de temperatuur over het gehele kookoppervlak perfect instellen.
 • Koken in het bijzijn van familie en vrienden - Door het grote kookoppervlak en de zijbranders hoef je voor bijgerechten nooit meer alleen de keuken in. 

De nadelen van een buitenkeuken:

 • Neemt veel ruimte in - Een buitenkeuken neemt meer ruimte in dan een gewone barbecue.
 • Lastig mee te nemen - Je neemt een buitenkeuken niet gemakkelijk ergens mee naartoe, bijvoorbeeld op vakantie.

 

Naast het type barbecue kun je ook nog letten op specifieke eigenschappen en wensen. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

Waar wil je barbecueën?
Bedenk goed of je de barbecue op één of meerdere plekken wilt gebruiken. Als je de barbecue bijvoorbeeld wilt meenemen op vakantie of naar het park, kun je beter voor een compacte houtskool- of gasbarbecue kiezen.

Wat is je woonsituatie?
Woon je in een appartement of flat en wil je graag op het balkon barbecueën, dan is het belangrijk om in het huisregelement na te gaan of dit mag met alle soorten barbecues. Een houtskoolbarbecue is vaak niet toegestaan.

Wil je zelf de temperatuur van het kookoppervlak regelen?
Dit kan gemakkelijk met een gas- of elektrische barbecue. Bij een houtskoolbarbecue is dit lastiger. 

Houd je niet van schoonmaken?
De schoonmaak van een houtskoolbarbecue vergt meer tijd dan het schoonmaken van een gas- of elektrische barbecue. Bij de laatste twee hoef je geen houtskool op te ruimen. Ook komen de vleesresten vanzelf los als je de barbecue 10 minuten op zijn heetst aanzet met de klep dicht.

10x populairste houtskoolbarbecues
om te grillen als een echte BBQ-master
10x populairste buitenkeukens
Alle gemakken van grillen op een echte buitenkeuken
Top 5 populairste gasbarbecue
Voor thuis of op vakantie

Van houtskoolbarbecues tot gasbarbecues en van buitenkeukens tot elektrische barbecues: in onze webshop vind je meer dan 350 verschillende barbecues. Een overzicht van alle barbecues vind je in de categorie barbecues. Hier kun je alle barbecues vergelijken, onder andere op basis van specificaties en prijzen. Dit is handig wanneer je voor jezelf meerdere modellen op een rij hebt gezet die voldoen aan je voorkeuren. Kom je er echt niet uit? Vul dan de barbecue keuzehulp in en vind in 5 stappen de barbecue die het beste bij jou past!


Heeft deze informatie jou geholpen?

Heb je vragen over je bestelling of de status daarvan, neem dan contact op via het contactformulier.