Voor hoeveel mensen wil je barbecueën?
Voor hoeveel mensen wil je barbecueën?
Wil je regelmatig barbecueën voor een grote groep vrienden of barbecue je eigenlijk alleen met je eigen gezin? Dat is een cruciale vraag om te bepalen welk formaat buitenkeuken goed bij je past. Het formaat van een buitenkeuken kan je aflezen aan de buitenafmetingen of het kookoppervlak, maar ook aan het aantal branders.
Twee branders; barbecueën met een kleine groep
Een buitenkeuken met twee branders is erg compact en kan ook prima gebruikt worden in kleine tuinen. Ze zijn snel op temperatuur en verbruiken weinig gas, ze zijn over het algemeen prima om voor groepen tot ongeveer tien personen eten te bereiden.
Drie branders; geschikt voor barbecues tot 15 personen
De meeste middenklasse buitenkeukens beschikken over drie branders. Deze buitenkeukens hebben genoeg kookoppervlak voor groepen tot ongeveer vijftien mensen en zijn vaak ook nog uitgerust met een warmhoudrek, wat het bruikbare oppervlak groter maakt.
Vier of meer branders; voor grote tuinen en grote groepen
Heb je een grote tuin tot je beschikking en wil je regelmatig voor grote groepen barbecueën? Kies dan voor een buitenkeuken met vier branders of meer. De branders zijn afzonderlijk te bedienen en daardoor ook geschikt voor het indirect grillen van grotere stukken vlees.
Welk soort grillrooster past bij jou?
De grillroosters maken (vaak) direct contact met het eten en hebben daardoor een grote invloed op het resultaat. Het materiaal van de roosters is daardoor erg belangrijk.
Staal (emaille)
Solide en hygiënische roosters door de beschermlaag van gesmolten glas. Ze houden de warmte redelijk goed vast. Ideaal wanneer je vooral op zoek bent naar gebruiksgemak.
Gietijzer
Gietijzeren roosters geven je echte grillmarks in het vlees! Ze worden heter dan geëmailleerde roosters en geleiden de warmte beter waardoor ze voor betere grillresultaten zorgen. Ideaal voor de liefhebbers van een onvervalste barbecuesmaak.
Roestvaststaal
Roestvaststalen roosters zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en roestbestendig, jarenlang barbecueplezier dus!
Waar moet de buitenkeuken verder over beschikken?
Sommige buitenkeukens zijn van alle gemakken voorzien, maar misschien zijn een paar gemakken voor jou al meer dan genoeg. Wij hebben de belangrijkste functies van een buitenkeuken op een rijtje gezet zodat je weet waar je op moet letten.
Warmhoudrek
Als je voor een groter gezelschap kookt, dan is het wel fijn als je voor iedereen tegelijk het eten warm kan opdienen. Een warmhoudrek biedt dan uitkomst. Maar ook het meebakken van een stokbroodje kan prima op zo’n handig rooster!
Dekselthermometer
Een buitenkeuken is voorzien van een deksel en daardoor te gebruiken als een volwaardige oven. Net als bij een gewone oven is de temperatuur dan heel belangrijk, een dekselthermometer is daarom ideaal. Zo gaar je langzaam een hele kip op je buitenkeuken zonder deze te laten aanbranden.
Werkbladen
Werkbladen geven je extra werkruimte. Ze zijn ideaal om het eten op te bereiden of je barbecuegereedschap op te laten rusten. De meeste buitenkeukens zijn voorzien van vaste werkbladen, maar een aantal beschikt ook over inklapbare bladen. Als je de buitenkeuken niet gebruikt klap je de werkbladen in zodat hij minder ruimte in beslag neemt.
Ontsteking
Om de branders van de buitenkeuken te activeren, maak je gebruik van een ontsteker. Met piëzo ontsteking ontsteek je de branders mechanisch door vaak een aantal keer achter elkaar te drukken. Met elektronische ontsteking gaat dit met één druk de knop. Bij een aantal luxere buitenkeukens kan je na het ontsteken van de eerste brander de andere branders ook activeren zonder opnieuw te hoeven ontsteken.
Bakplaat
Bij veel barbecues is het een los bij te bestellen accessoire, maar bij sommige buitenkeukens ontvang je standaard al een bakplaat. Vaak bestaat uit het kookoppervlak dan voor een deel uit een grillrooster en voor een ander deel uit een bakplaat waardoor je tegelijk kan bakken en grillen. Een bakplaat is ideaal om groenten, eieren, spek of sandwiches op te bakken.
Zijbrander
Soepen en sauzen opwarmen of een bijgerecht klaarmaken? Dan is een zijbrander echt ideaal. Deze extra brander is verwerkt in één van de werkbladen en je kan er direct een pan op plaatsen. Als deze brander voldoende vermogen heeft dan kan je er zelfs een heerlijke pasta op klaar maken. Echt buiten koken dus!
Accessoires
Ook niet onbelangrijk: welke accessoires zijn er beschikbaar voor de buitenkeuken? Misschien heb je daar op dit moment geen interesse voor, maar komt dit op een later moment wanneer je meer ervaring hebt met je buitenkeuken. Zo zijn sommige barbecues voorzien van een speciaal grillrooster met een uitneembaar middenstuk waar een accessoire precies in past. De accessoires kunnen de mogelijkheden van je buitenkeuken enorm vergroten.
Inbouw
Droom jij er altijd al van om een buitenkeuken in te bouwen in je eigen tuininterieur? Er bestaan gelukkig ook buitenkeukens zonder onderstel die je perfect kan integreren in je tuin.
De populairste buitenkeukens van dit moment
10x populairste buitenkeukens
Alle gemakken van grillen op een echte buitenkeuken
Heeft deze informatie jou geholpen?