Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van een trampoline?
Je gaat de sprong wagen: een trampoline kopen! Maar waar moet je precies op letten? We helpen je graag om de allerbeste keuze te maken.
Wat past beter bij jou: een ingebouwde of een bovengrondse trampoline?

Welke trampoline je kiest, is in eerste instantie afhankelijk van wat voor tuin je hebt. Mag het een vast onderdeel van de tuin worden of heb je liever een rustig aanzicht? Je hebt de keuze uit een ingegraven trampoline en een trampoline die bovengronds op poten staat.

Bovengrondse trampolines

Voordelen:

+ Makkelijk te verplaatsen, doordat je 'm niet inbouwt kan je de trampoline ook nog eens verplaatsen
+ Goede springkwaliteit, omdat lucht kan zich goed verplaatsen onder de trampoline
+ Mogelijkheid om alsnog in te graven

Nadelen:  

-  Meer in het zicht, de trampoline heeft meer invloed op het algehele tuinbeeld
 Veiligheidsnet verplicht en dit valt meer op

 

Extra tip om rekening mee te houden:
Een bovengrondse trampoline heeft ook de mogelijkheid om ingegraven te worden. Dit geldt andersom echter niet. Een inground trampoline is namelijk speciaal ontworpen om ingebouwd te worden. Deze trampoline is daarom ook een stukje lager dan een bovengrondse trampoline. Wanneer je deze gewoon op de grond zet, is er te weinig ruimte onder het springdoek.

 

 

 

Ingebouwde trampolines

Voordelen:

+ Valt minder op in de tuin, hierdoor integreert deze mooi in het gazon en heeft het een strakke afwerking.
Veiliger, staat laag bij de grond en daarom veiliger, ook kunnen kinderen niet onder de trampoline kruipen og spullen neerleggen. 

Nadelen:  

- Iets minder goede springkwaliteit, omdat lucht zich minder goed kan verplaatsen onder de trampoline
- Eenmaal ingebouwd kan je deze niet meer verplaatsen Een inground trampoline is speciaal ontworpen om in te bouwen waardoor je deze niet later als een bovengrondse trampoline kan inzetten.
- Vergt meer werk en tijd: de aanleg van een inground trampoline vergt meer tijd en werk om bijvoorbeeld een kuil te graven.

Waar moet je opletten bij het installeren van een inbouwtrampoline? 

  • Zet altijd eerst het buitenframe van de trampoline in elkaar alvorens het graven, zo weet je precies de juiste afmetingen. Eenmaal fout ingegraven of te groot afgestoken, betekent dat de montage instabiel, of zelfs onmogelijk wordt.
  • Na het monteren van het frame kun je gemakkelijk met een schep de buitenrand van de trampoline afsteken, zodat je exact de buitenmaat van de trampoline weet.
  • Let hierna goed op dat het werkelijke gat altijd voldoende kleiner moet zijn dan de buitenmaat van de trampoline, ongeveer 20-25 cm naar binnen toe. Dit voorkomt instortgevaar en onnodig extra werk.
  • Zorg vervolgens na het installeren altijd dat de trampoline waterpas staat. Dit voorkomt extra belasting op bepaalde punten wat de duurzaamheid kan beïnvloeden, maar ook het springcomfort en het geluid!
Welke vorm trampoline is de beste keuze?

Rond of rechthoekig?
In principe maakt de vorm van een trampoline bijna niets uit voor de kwaliteit van de sprong. Wat is nu de beste keus voor jou? Dat hangt af van de grootte en vorm van je tuin. Wil je het oppervlak optimaal benutten en heb je een tuin met rechte lijnen? Dan is een rechthoekige trampoline aan te raden. Bij een grote tuin of een tuin met ronde vormen is een ronde trampoline een goede keus.

Ronde trampolines

Voordelen

+ Springt het fijnst, als je springt kom je eenvoudiger weer in het midden terecht
+ Meer ruimte om te springen doordat er overal dezelfde afstand tot de rand is

Nadelen: 

- Neemt in verhouding meer ruimte in beslag

Rechthoekige trampolines

Voordelen

+ Strakke vormgeving
+ Er past vaak een grotere trampoline in de tuin als deze rechthoekig is. 
+ Er wordt beter gebruik gemaakt van de ruimte in de tuin

Nadelen: 

- De springer kan het als minder prettig ervaren om op een rechthoekige trampoline te springen.

Handige tips om je trampoline schoon, netjes en van goede kwaliteit te houden

Omdat de trampoline buiten staat, komt hij natuurlijk continu in contact met zon, regen, sneeuw, wind en vuil. In principe is elke trampoline zodanig ontwikkeld dat het deze weersinvloeden kan doorstaan, maar het is altijd handig om een beschermhoes aan te schaffen; vooral als je de trampoline alle seizoenen buiten laat staan. Een hoes beschermt de springmat en het randkussen. Hierdoor ontstaat er minder snel slijtage en blijf je veilig springen.

Andere onderhoudtips:

  • Spring nooit met schoenen of andere scherpe voorwerpen op de trampoline.
  • Laat geen huisdieren op de trampoline.
  • Kijk uit voor vonken van bijvoorbeeld een kampvuur, barbecue of sigaretten.
  • Heeft het gevroren? Gebruik de trampoline niet! Dit kan de springmat beschadigen.
  • Het randkussen houd je schoon met een sopje en natte doek. Gebruik hiervoor geen schuursponsjes.
  • In de winter is het aan te raden het randkussen van de trampoline te halen. Het kussen kan namelijk stug worden door vorst en zo scheurt het sneller.
  • Kijk elk jaar, of voordat je de trampoline sinds een tijd weer gebruikt, alle onderdelen van de trampoline goed na. Is er iets versleten? Vervang dit dan op tijd, zodat je veilig blijft springen. 

Veilig springen

Veiligheid staat voorop bij trampolinespringen. Houd hiervoor ook rekening met het volgende:

  • Minimumleeftijd: de meeste trampolines zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 á 4 jaar.
  • Laat jonge kinderen niet met meerdere tegelijk springen: dit kan botsingen veroorzaken.
  • Let er goed op dat de maximale belastbaarheid in kilo’s niet wordt overschreden.
  • Gebruik een veiligheidsnet (let wel: een net is niet gemaakt om opzettelijk tegenaan te springen).
  • Gebruik een framenet om te voorkomen dat er kinderen of dieren onder de trampoline kruipen (alleen geschikt voor trampolines op poten).
  • Installeer een trapje op trampolines op poten om opstappen makkelijker te maken.
  • Zorg altijd voor voldoende ruimte om de trampoline heen: kijk uit met bomen en laaghangende takken en houdt minstens een halve meter eromheen vrij.
Welke belangrijke onderdelen heeft een trampoline?

Een trampoline bestaat uit verschillende onderdelen, die elk van invloed zijn op de (spring)kwaliteit.

Frame
De kwaliteit van het frame is cruciaal voor de werking en het behoud van de trampoline. Het frame moet immers de heleboel staande houden. De meeste frames zijn goed behandeld om roestvorming tegen te gaan. Zo zit er vaak een poedercoating, een verzinkte laag of een gegalvaniseerde beschermlaag op. Omdat een trampoline buiten staat, is het belangrijk dat er een dergelijke coating op het frame zit.

 

Framenet
Loslopende huisdieren en kleine kinderen in een tuin met een bovengrondse trampoline? Met een framenet (ook wel safety skirt genoemd) voorkom je de mogelijkheid om onder de trampoline te kruipen. Wel zo veilig!

Veren
Een goede sprong heeft natuurlijk alles te maken met een goede vering! De soepelheid wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid veren. Meer en langere veren zorgen voor een soepele sprong, minder en kortere veren remmen de sprong.

Randkussen
Het randkussen bedekt de stalen veren en is daarmee een belangrijk onderdeel van de trampoline. Het voorkomt dat jij of je kind een sprong op de veren en/of het staalwerk maken. Let daarom altijd op dat je het juiste formaat beschermrand aanschaft. Zie je dat het randkussen beschadigd is of vertoont het slijtageplekken? Schaf dan altijd een nieuw exemplaar aan!   

> Bekijk alle randkussens

Springmat
De springmat is natuurlijk een essentiëel onderdeel van de trampoline: hier spring je immers op. De meeste springmatten zijn beschermd tegen UV-straling om lang mee te gaan. Hoe intensiever het gebruik, hoe sneller de slijtage om de hoek komt kijken. Controleer de trampoline dus geregeld op beschadigingen en slijtageplekken.

Veiligheidsnet
Maken jouw kids nog wel eens gekke sprongen? Gebruik een veiligheidsnet en houd de sprongen binnenboord! Niet alle trampolines beschikken standaard over een veiligheidsnet, maar het is altijd mogelijk deze los aan te schaffen. De meeste veiligheidsnetten zijn voorzien van een handige ingang in het net. Let op: een net is niet bedoeld om met opzet tegenaan te springen.

> Bekijk alle veiligheidsnetten

Trampolines vergelijken

Durf jij de sprong te wagen? Neem eens een kijkje in het uitgebreide overzicht van de categorie trampolines. Vergelijk de trampolines op basis van specificaties en prijzen en ontdek welke trampoline het beste bij jou past. Jump on!

De populairste trampolines van dit moment
Top 10 populairste trampolines
Met deze trampolines spring jij een gat in de lucht!
Top 10 populairste trampolines boven de grond
Hoog, hoger, hoogst! Durf jij de sprong te wagen?
Top 10 populairste inground trampolines
Vrij zicht in de tuin én optimaal springplezier? Ga voor een inground trampoline!
Heeft deze informatie jou geholpen?