Zonwering is er in diverse soorten, voor elke buitenruimte is er wel een passend exemplaar te vinden. Ga jij voor een schaduwdoek, een stokparasol of een zweefparasol?
Met een schaduwdoek creëer je, naast een fijne schaduwplek ook een gezellige, decoratieve plek in je tuin. Een schaduwdoek is eenvoudig op te hangen aan een muur, een paal of een schutting, waardoor je de ruimte optimaal benut. Schaduwdoeken zijn er in diverse maten, waardoor er altijd een geschikt exemplaar is voor jouw tuin. ga je bijvoorbeeld voor vierkant, driehoekig, of rechthoekig? Over het algemeen zijn schaduwdoeken gemaakt van polyethyleen, wat een UV filter bevat. Hierdoor worden schadelijke UV stralen voor 95% tegengehouden. Het merk Nesling is gespecialiseerd in schaduwdoeken. Nesling schaduwdoeken zijn gemaakt van stevig geweven polyester en zijn prachtig en nauwkeurig afgwerkt.De bevestigingsmaterialen om het doek goed en veilig te kunnen installeren, zijn gemaakt van de beste RVS kwaliteit.
Lekker buiten eten is nóg fijner als je wat beschutting hebt. Hiervoor is een stokparasol ideaal. Deze geeft namelijk verkoeling, maar biedt vaak ook bescherming tegen UV straling. Heb je een tuintafel met een opening in het midden, dan plaats je de stokparasol hier makkelijk in. Anders is een parasolvoet een praktische oplossing. Deze zijn gemaakt van zwaar materiaal, waardoor de parasol stabiel staat en niet omwaait. Ook handig: je kunt hem flexibel in je hele tuin plaatsen en zit niet vast aan één plek. Sommige exemplaren dien je zelf te vullen met water en zand: ook deze staan als een huis! Veel stokparasols zijn voorzien van volant, een extra stuk doek dat naar beneden hangt. Dit geeft een klassieke uitstraling en geeft nét dat kleine beetje meer schaduw. Het merk Platinum heeft een ruime keuze aan stokparasols in diverse vormen, kleuren en maten, in verschillende prijscategorieën. Voor ieder wat wils!
Heerlijk genieten van de tuin en het mooie weer wordt nóg beter wanneer je een prettige schaduwplek kunt creën. Wel zo fijn als de zonwering niet meteen alle ruimte in jouw buitenruimte inneemt. Een zweefparasol is ideaal omdat hij relatief weinig ruimte in beslag neemt. Geniet je bijvoorbeeld graag van je tuin in een loungeset of op een ligbed? Een zweefparasol is hierbij handig omdat hij het zicht niet belemmerd, maar tegelijkertijd wel een groot oppervlak voorziet van schaduw. Ook is het fijn dat je flexibel bent in de plaatsing en je niet vastzit aan één plek. Heb je een fijne tuinset waaraan je graag buiten eet, maar beschikt deze niet over een parasol opening in het midden? Ook in dit geval is een zweefparasol fijn: deze laat je over de tafel heenhangen. Sommige zweefparasols hebben een kantelfunctie, zodat je zelf kunt kiezen of je meer of minder schaduw wilt.
Als je kiest voor een parasol, wil je deze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Een parasolhoes is daarom essentieel en zeker geen overbodige luxe om aan te schaffen. De parasolhoes heeft de volgende functies:
Deze functie is wellicht voor de hand liggend, maar we lichten hem graag nog even toe. Laat je je parasol zonder hoes buiten staan, dan wordt hij blootgesteld aan viezigheid zoals vogelpoep of regen, wat er vervolgens niet altijd even goed af te krijgen is. Zonde en onnodig!
Staat je parasol gesloten, maar zonder hoes buiten, dan hangt het doek los langs het parasolframe. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid voor wind om eronderdoor te schieten, waardoor het parasoldoek kan scheuren. Bij erg harde wind kan de parasol zelfs omwaaien. Gebruik je een hoes, dan gaat de wind als het ware langs de parasol, in plaats van eronderdoor.
Gedurende de winterperiode gebruik je je parasol niet en heb je hem waarschijnlijk binnen opgeborgen, bijvoorbeeld in een schuur of garage. Ook al staat hij binnen, een parasolhoes is ook hier erg belangrijk. Andere voorwerpen in de schuur kunnen de parasol namelijk vies- of kapot maken.
Je kunt gemakkelijk zelf berekenen hoe groot de parasolhoes moet zijn. Je neemt de langste zijde van het doek (of bij een ronde parasol de diameter) en deelt deze door twee. Zo lang moet de hoes minstens zijn. In sommige gevallen is het fijn om de hoes aan de onderkant dicht te knopen tegen opspattend regenwater; tel er dan ongeveer 30 cm bij op. Zo heb je voldoende ruimte voor een band of touw.
Aerocover is een merk dat gespecialiseerd is in hoezen voor onder andere parasols. De hoezen van Aerocover onderscheiden zich van andere hoezen, door de goede kwaliteit ribstop polyester en het membraam dat de parasol beschermd tegen weersinvloeden.
De gewenste grootte van je schaduwdoek heeft in eerste instantie te maken met de ruimte die je zelf beschikbaar hebt in jouw buitenruimte. Houd bij het opmeten in ieder geval rekening met voldoende speling voor de bevestigingsmaterialen. De zijden van het schaduwdoek moeten 40 cm korter zijn dan de beschikbare ruimte.
Met een bevestigingsketting kun je een eventueel teveel aan afstand overbruggen, van het doek naar het bevestigingspunt. Houd altijd aan: koop het doek liever iets te klein dan te groot, in verband met de speling die nodig is voor bevestiging.
Op zoek naar een schaduwdoek die het hele zomerseizoen kan blijven hangen en een goede bescherming geeft tegen UV-straling? Ga dan voor een schaduwdoek van hoge kwaliteit polyester, zoals de Coolfit doeken van Nesling. Dankzij hun open, luchtige structuur zijn de Coolfit doeken waterdoorlatend. Hierdoor kunnen deze niet dienen als afdakje wanneer het regent. Wil je zowel tijdens zonnige dagen bescherming tegen UV-straling, maar ook onder het doek kunnen zitten wanneer het regent? De Dreamsail doeken van Nesling zijn waterdicht dankzij de dikkere, fijn geweven stof. Geen zorgen als er een buitje valt, dus!
Schaduwdoeken kunnen bevestigd worden aan een paal, de muur of een schutting. De juiste bevestigingsmaterialen voor jouw schaduwdoek vind je hier.
Om je stok-of zweefparasol stevig te op zijn plek te laten staan, kun je hem in een parasolvoet plaatsen. Er zijn parasolvoeten die gemaakt zijn van een zwaar materiaal waardoor ze niet zullen om vallen- of waaien. Andere parasolvoeten moet je zelf vullen met water of zand voor hetzelfde effect. Heb je een ruime tuin en verplaats je jouw ligbedje én parasol graag met de zon mee? Kies dan voor een verrijdbare parasolvoet met wieltjes. Zo is het verplaatsen een fluitje van een cent en zit jij op ieder gewenst moment lekker in de schaduw.
Parasols zijn er in diverse soorten, vormen en kleuren. Ga je voor een felgekleurde, ronde stokparasol ? Of toch liever voor een vierkante, neutraal gekleurde zweefparasol? De mogelijkheden zijn eindeloos. In de categorie zonwering vind je een duidelijk overzicht van alle soorten zonwering en kun je deze met elkaar vergelijken. Vergelijk de zonwering op basis van specificaties en prijzen. Ontdek welke welke soort zonwering er het beste past bij jouw tuin of balkon.