Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Beste online winkel in Wonen 2022
Inklappen
Voor 23:00 besteld, morgen in huis
Producten die op voorraad zijn, worden zo snel mogelijk verstuurd. Het is ook mogelijk om een specifieke bezorgdatum te kiezen.
Gratis retourneren binnen 30 dagen*
Niet tevreden? Je mag je producten kosteloos retourneren indien je binnen 30 dagen na ontvangst de retour bij ons aanmeldt.
Beste online winkel in Wonen 2022
fonQ is uitgeroepen tot beste webshop bij de Shopping Awards 2022 en ABN AMRO Retailer of the Year 2022 in de categorie ‘Wonen’.
Waar let je op bij het kopen van lichtbronnen?
Je hebt eindelijk jouw droomlamp gekocht, maar welke lichtbron moet er nu eigenlijk in? Waar staat kleurtemperatuur voor en wat is lumen? Wij zetten het voor je op een rijtje!
Hoe vind ik een geschikte lichtbron voor mijn lamp?

Welke fitting moet er in mijn lamp?

Het eerste waar je op let bij het aanschaffen van een lichtbron is de fitting. De fitting van de lamp moet overeenkomen met de fitting van de lichtbron. Wanneer jouw vloerlamp een E27-fitting heeft, moet er ook een lichtbron in met dezelfde fitting. De fitting staat aangegeven bij de specificaties van de lamp. De meest voorkomende fittingen zijn E27-fittingen en E14-fittingen. Bij opbouw- en inbouwspots zijn dat voornamelijk G9-fittingen en Gu10-fittingen.

Waar staat het maximale wattage voor?

Bij gloeilampen staat het aantal watt als indicatie voor de hoeveelheid uitgestraald licht. Sinds gloeilampen niet meer in omloop zijn en dit is overgenomen door LED-verlichting wordt de lichtintensiteit aangeduid door de hoeveelheid lumen. Watt staat dus voor de hoeveelheid stroom dat een lichtbron nodig heeft om te werken. Kies dus nooit voor een lichtbron met een hoger vermogen dan wordt aangegeven, want anders kan de lamp kapot gaan.

Verschillende kleuren en vormen lichtbronnen

Lichtbronnen heb in verschillende kleuren, soorten en maten. Heb je functioneel licht nodig, dan ga je voor een andere kleur dan wanneer je een echte sfeermaker wilt. Naast de kleuren zijn er ook verschillende vormen die veel impact kunnen hebben op jouw interieur. Welke kleur en vorm nu het beste in jouw armatuur past, is nog wel eens lastig te bepalen. Wat is essentieel voor in jouw interieur?

Welke kleur lichtbron past in mijn interieur?


Helder glas
Lichtbronnen met helder glas ogen fris en modern. Ze geven fel licht en hebben geen schaduwvorming waardoor ze geschikt zijn als werklicht of basisverlichting.


Wit glas
Wit glas zorgt voor diffuus licht. Het licht wordt gelijkmatig over de ruimte verdeeld. Deze lichtbronnen hebben geen reflectie of schaduwvorming en zijn daarmee perfect voor het verlichten van jouw werkplek.


Spiegelkop
De bovenkant van deze lichtbron heeft een spiegelende laag. Door de reflector schijnt de lichtbron met spiegelkop alleen naar de zijkant, maar wordt er toch voldoende licht verspreid. Handig bij lampen waar je recht in de lichtbron kijkt.


Antiek/amberkleurig glas
Meer warmte en sfeer? Dan zijn antieke of amberkleurige lichtbronnen ideaal! Deze lichtbronnen hebben een stralende gele kleur die zorgen voor een warm effect in jouw interieur.


Rookglas
rookglas lichtbronnen hebben een diepe kwikzilveren glans die zorgt voor een mooie, warme grijsbruine kleur. Het geeft prachtig warm licht en je wordt niet direct verblind wanneer je naar deze lichtbron kijkt.

Welke vorm lichtbronnen zijn er?


Globe
Dit zijn grote lichtbronnen en ook wel bekend als bollampen. Globe lichtbronnen zijn stijlvol en vallen, door hun formaat, goed op. Ze zijn daarmee perfect voor in een open armatuur.


Standaard
Lichtbronnen met een standaard vorm zijn qua uiterlijk te vergelijken met de klassieke gloeilamp. Ze hebben een ovalen vorm en zijn perfect voor in een gesloten/dichte armatuur.


Kogel
Kogellampen hebben een mooie ronde vorm die goed tot hun recht komen in kleine, decoratieve armaturen. Ook zijn kogellichtbronnen uitstekend voor in prikkabels.


Kaars
Kaarslichtbronnen zijn de echte sfeermakers. Ze komen het best tot hun recht in een open armatuur waarin hij goed opvalt, zoals open tafellampen, wandlampen en kroonluchters.


Spot
Heb jij speciale kunstwerken, ornamenten, foto’s of medailles die jij wil uitlichten? Zet deze pronkstukken in de spotlight met spot lichtbronnen. Inbouw- en opbouwspots zijn daarnaast handig voor in de badkamer of in de keuken!

Lichtsterkte en kleurtemperatuur

Lichtsterkte en lumen

Het aantal lumen zegt hoeveel licht de lichtbron geeft. Kies voor een lager aantal lumen als je de lichtbron in een open kap of aan een pendel wil plaatsen. Zo voorkom je dat je in een te felle lamp kijkt.


  • 0 - 300 lumen: Zacht licht, voornamelijk geschikt als sfeerverlichting.
  • 301 - 600 lumen: Helder licht, geschikt als basisverlichting in huis.
  • 600 lumen of hoger: Geschikt als taakverlichting, dit licht is puur functioneel en zorgt ervoor dat je alles goed kunt zien.

De helderheid en warmte van het licht verschilt per type LED-lamp. In de basis is LED-licht vrij koel (blauw) van kleur maar dit wordt bijgekleurd door geel fosfor, zodat het licht zuinig én warm is. Dit gele fosfor houdt wel iets van de lichtsterkte tegen. Over het algemeen hebben LED-lampen met koel licht dus ook meer lichtopbrengst (meer lumen) dan LED-lampen met warm licht, ook al is het wattage hetzelfde! Let bij het kopen van een LED-lamp dus vooral op het aantal lumen.

Kleurtemperatuur

Het warme licht van de ouderwetse gloeilamp is ingeschaald op 2700 kelvin. Een lagere temperatuur betekent nog warmer (geel/oranje) licht, een hogere temperatuur betekent koeler (wit/blauw) licht.


  • Koud wit (>6500K): vergelijkbaar met daglicht en daarbij goed te gebruiken als taakverlichting. Met zijn blauwe gloed minder geschikt als sfeerverlichting. 
  • Warm wit (2700K-3000K): vergelijkbaar met de lichtkleur van een traditionele gloeilamp. Geschikt voor in de woonkamer.
  • Extra warm wit (<2700K): dit licht is ideaal als sfeerverlichting.

Tegenwoordig kunnen LED-lampen alle kleuren en warmtes licht creëren. Een goed voorbeeld hiervan is de smart verlichting, die kleuren zelfs paars en groen. De basis LED-lampen zijn vrij koel van kleur. Bij de specificaties van de lamp kun je precies lezen welke kleurtemperatuur een LED-lamp heeft.

Het meest realistische licht: Color Rendering Index

Zoals je misschien weet, bestaat wit licht eigenlijk uit een combinatie van alle kleuren van de regenboog. Vandaar ook dat een regenboog ontstaat als dit licht door een spiegeling (regendruppel) wordt opgesplitst. Om al deze kleuren zo helder mogelijk te zien heb je een lamp nodig met een zo hoog mogelijke Color Rendering Index (CRI). Daglicht heeft een CRI van 100. De CRI-index verschilt per LED-lamp, maar je kunt er vanuit gaan dat een score van 80 of hoger zeer goed, realistisch licht geeft. 

Lampen met ingebouwde LED-lichtbronnen

De ontwikkeling van de efficiënte en multifunctionele LED-lichtbron heeft geresulteerd in nieuwe, innovatieve lampen. Je hebt nu niet altijd meer een losse lichtbron bij jouw lamp nodig, omdat er inmiddels veel prachtige lampen worden ontworpen die een ingebouwde LED-lichtbron hebben. Op deze manier kunnen designers werken met de meest bijzondere vormen en materialen. The sky is the limit!

Ledverlichting brengt veel gemakken met zich mee, daarom staan hier de voor- en nadelen nog eens uitgelicht:

Voordelen:

  • LED-lampen zijn energiezuinig: ze zetten maar liefst 50% van de energie om in licht.
  • LED-lampen gaan langer mee: zo'n 50.000 uur!
  • LED-lampen geven direct 100% licht: bij spaar- en halogeenlampen duurt het even voordat hij opgewarmd is en vol licht kan geven.
  • LED-lampen zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren.

Nadelen:

  • LED-lampen dimmen niet goed op standaard dimmers: de meeste lampen werken alleen op een LED-dimmer. Dimmers voor halogeenlampen zijn niet geschikt, omdat die zijn afgestemd op een hoger voltage en watt. Hierdoor kan de lamp haperen of kapot gaan.
  • LED-lampen zijn duurder dan gewone lampen: het is zeker een investering, maar over het algemeen verdien je het door de jaren heen snel terug. Door de lange levensduur hoef je minder vaak nieuwe lichtbronnen te kopen.
  • LED-lampen kunnen niet goed tegen warmte: om lang te kunnen genieten van jouw verlichting, moeten de lamp zijn warmte goed kwijt kunnen. Lukt dit niet? Dan neemt de levensduur van de lamp snel af.
  • Ingebouwde LED-lichtbronnen zijn niet zelf te vervangen: wanneer de lichtbron van de lamp is doorgebrand of op is, is de lamp niet meer te gebruiken. De ledplaatjes die in het armatuur zitten zijn namelijk niet te vervangen.
Lichtbronnen vergelijken

Lichtbronnen zijn er in allemaal verschillende kleuren, maten en soorten. Van extra warm wit licht als echte sfeermaker voor jouw interieur tot helder koud licht om goed te kunnen zien waar je mee bezig bent. Je kan het zo wild niet bedenken. Na het lezen van deze koopgids er nog niet helemaal uit welke precies bij jou past? In de categorie lichtbronnen vind je een duidelijk overzicht van alle lichtbronnen en kun je deze met elkaar vergelijken. Vergelijk de lichtbron op basis van specificaties en prijzen en ontdek welke lichtbron het beste bij jouw lamp en interieur past!

Top 10 best verkochte lichtbronnen
Heeft deze informatie jou geholpen?