fonQ maakt gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om onze site persoonlijker te maken en je te voorzien van relevante advertenties. Met deze cookies kunnen wij en derden jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen. Als je verder gaat accepteer je onze cookies. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina of opt-out.

Vandaag tot € 30 korting!

Bekijk de actie
Terug naar Tips & advies
4 dingen die je moet weten over het koken op inductie
Met deze 4 adviezen voor koken op een inductiekookplaat kook jij een stuk efficiënter!

Gasloos wonen wordt steeds populairder. Daarom is inductiekoken hét nieuwe koken: het is energiezuiniger en efficiënter dan koken op gas. Ook overstappen op inductie? Kijk dan eens goed naar je pannencollectie. Want welke pannen heb je nodig? En hoe test je of pannen geschikt zijn voor inductie? Met deze 4 adviezen helpen we je een handje!

 

1. Test vooraf je pannen

Zoals je misschien wel weet, zijn niet alle pannen geschikt voor inductie. Maar hoe kom je daar achter? Neem een magneet en plak deze op de bodem van je pan: blijft deze kleven? Dan bevat de bodem magnetiseerbaar metaal en kun je hem gebruiken op een inductiekookplaat. Heb je je pannen al eens gebruikt op een gaskookplaat? Dan moet je je pannen helaas ook vervangen. Door de hitte van gas ontstaat er een kromming in de bodem waardoor de pan niet meer werkt op een inductiekookplaat.
 


2. Kies de juiste pan voor inductie

Blijkt je oude pan niet geschikt te zijn voor het koken op inductie? Dan is het helaas echt nodig om nieuwe inductiepannen aan te schaffen. Bij inductie wordt de warmtebron niet verwarmd door een vlam. De warmte ontstaat door een elektromagnetische werking op de bodem van de pan. Hierdoor wordt de pan verwarmd en de warmtebron niet. Een pan die geschikt is om te koken op inductie heeft daarom een bodem met een magnetisch veld nodig om verwarmd te worden.
 


3. Snel een lekkere maaltijd op tafel

Snel wat koken voor je gaat sporten? Met een pan speciaal voor een inductiekookplaat hoef je niet lang te wachten op je eten. De elektromagnetische straling verwarmt je pan snel en verkort daardoor de kooktijd. Kies een gemakkelijk en gezond gerecht, zo heb je binnen no-time een maaltijd op tafel en hou je meer tijd over om te sporten!
 


4. Inductiepannen schoonmaken

De meeste pannen voor inductie kunnen gewoon in de vaatwasser. Wil je langer genieten van je pannen? Verwijder vooraf etensresten en vet zodat de vaatwasser goed zijn werk kan doen. Koekenpannen kun je beter met de hand afwassen, zo verleng je de levensduur van de pannen aanzienlijk. Ook de inductiekookplaat is zo schoon. Aan wat heet water, afwasmiddel en een sponsje heb je genoeg.
 

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

4x buiten koken: voor welke manier ga jij?

Gek op buiten koken? Probeer eens iets anders dan een hamburger van de barbecue! Met deze vier manieren bereid je de lekkerste gerechten in je eigen tuin.


Lees verder...

3x de mooiste servies trends

De tijd dat servies maar bijzaak was, is voorbij. Van natuurlijke materialen tot een retro uitstraling: dit zijn de drie mooiste servies trends van dit moment.


Lees verder...

3x inspiratie voor een gedekte tafel met een wit servies

Een goed basisservies is een all-time favourite in elke kast. Wij laten je zien dat een wit servies bij elke gelegenheid van past komt! Ga jij voor een natuurlijke, stoere of chique stijl?


Lees verder...