fonQ maakt gebruik van cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om onze site persoonlijker te maken en je te voorzien van relevante advertenties. Met deze cookies kunnen wij en derden jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen. Als je verder gaat accepteer je onze cookies. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina of opt-out.

Shop nu met korting tot 50% tijdens de Summer Sale! 

Shop de sale
Terug naar Tips & advies
Etiquette: tafel dekken doe je zo
Handige tips voor een perfect gedekte tafel.

Als je je urenlang hebt uitgesloofd in de keuken mag een perfect gedekte tafel niet ontbreken. Tafel dekken is geen hogere wiskunde, maar hoe dek je de tafel volgens de etiquette? Print de printable en gebruik hem als geheugensteuntje bij het dekken van de tafel!

Welke borden gebruik ik?

De borden zet je recht voor de stoel neer, op 2 centimeter van de tafelrand. Begin met het onderbord - deze wordt vaak niet gebruikt - en stapel de borden van groot naar klein. Het kleinste bord dient voor het voorgerecht. Het hoofdgerecht kun je eventueel apart serveren op een verwarmd bord. Links bovenin staat een klein bordje met een botermesje voor het broodje vooraf.
 

Hoe leg ik het bestek neer?

Werk met het bestek van buiten naar binnen: het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst en dat de onderkanten van het bestek netjes op één lijn liggen. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd boven het bord. Leg het lepeltje met de onderkant naar rechts, en het vorkje met de onderkant naar links. Dan kan je het dessertbestek na het hoofdgerecht eenvoudig naar de juiste kant van het bord schuiven.
 

Waar zet ik de glazen neer?

Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas.
 

Het servet links of rechts?

Het servet leg je links naast de vorken neer. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook een plekje geven op het bord. Wees creatief: vouw het servet bijvoorbeeld in een waaier of rol hem in een servetring.
 

Maak het persoonlijk met een naambordje

Niet essentieel, maar wel leuk: naambordjes op tafel. Maak bijvoorbeeld zelf voor iedereen een persoonlijk naambordje dat past bij de stijl van de rest van de tafel.
 

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

3x de mooiste servies trends

De tijd dat servies maar bijzaak was, is voorbij. Van natuurlijke materialen tot een retro uitstraling: dit zijn de drie mooiste servies trends van dit moment.


Lees verder...

Shop de look: kleurrijke retro brunch

Een eetkamer sfeervol inrichten voor een brunch met familie of vrienden: hoe doe je dat? Met deze kleurrijke items maak jij het gezellig aan de eettafel!


Lees verder...

Brunch tips: zo dek je de tafel

Organiseer jij een brunch, maar kun je wel wat hulp gebruiken bij het dekken van de tafel? Met deze zes brunch tips kan het niet meer misgaan.


Lees verder...