Voor 20:00 besteld, morgen in huis
Gratis retourneren binnen 30 dagen
Beste online winkel in Wonen 2024

Als je je urenlang hebt uitgesloofd in de keuken mag een perfect gedekte tafel niet ontbreken. Tafel dekken is geen hogere wiskunde, maar hoe dek je deze dan volgens de etiquette? Gebruik onze gedekte tafel als geheugensteuntje bij het dekken van de tafel. Zo heb jij straks een eettafel om door een ringetje te halen en smaakt het diner nóg lekkerder.

Welke borden gebruik ik?

De borden zet je recht voor de stoel neer, op 2 centimeter van de tafelrand. Begin met het onderbord - deze wordt vaak niet gebruikt - en stapel de borden van groot naar klein. Het kleinste bord dient voor het voorgerecht. Het hoofdgerecht kun je eventueel apart serveren op een verwarmd bord. Links bovenin staat een klein bordje met een botermesje voor het broodje vooraf.
 

Hoe leg ik het bestek neer volgens de etiquette?

Werk met het bestek van buiten naar binnen: het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd horizontaal boven het bord. Het lepeltje wijst dan met de bovenkant naar links, terwijl het vorkje met de bovenkant juist naar rechts wijst. Zo schuif je het dessertbestek na het hoofdgerecht eenvoudig naar de juiste kant van het bord.
 

Waar zet ik de glazen neer?

Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas.
 

Het servet links of rechts?

Het servet leg je links naast de vorken neer. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook een plekje geven op het bord. Wees creatief: vouw het servet bijvoorbeeld in een waaier of rol hem in een servetring.
 

Maak de gedekte tafel persoonlijk met een naambordje

Niet essentieel, maar wel leuk: naambordjes op tafel. Maak bijvoorbeeld zelf voor iedereen een persoonlijk naambordje dat past bij de stijl van de rest van de tafel.
 

De mooiste items

Om de tafel te dekken volgens de etiquette.
Meer inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de fonQ nieuwsbrief. Ontvang inspiratie, persoonlijke acties en eenmalig tot 5% korting!*

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

Shop de look: kerstdiner in bruintinten

Maak je kerstdiner extra feestelijk en dek de eettafel volgens de laatste trends. Dit jaar kiezen we voor natuurlijke materialen en bruintinten. Ontdek de look!


Lees verder...

De 10 leukste cadeaus voor foodies

Ben je op zoek naar een cadeau inspiratie voor iemand die gek is op eten en alles wat daarmee te maken heeft? Met deze 10 cadeaus maak je een foodie blij!


Lees verder...

3x de mooiste servies trends

De tijd dat servies maar bijzaak was, is voorbij. Van natuurlijke materialen tot een retro uitstraling: dit zijn de drie mooiste servies trends van dit moment.


Lees verder...