Onze website is niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer. Voor een optimale gebruikservaring raden wij aan Chrome of Firefox te gebruiken.

Beat the Monday Blues! Trakteer jezelf op iets moois en ontvang tot € 30 korting.

Bekijk de voorwaarden
Terug naar Tips & advies
Etiquette: tafel dekken doe je zo
Alles wat je moet weten voor een stijlvol diner.

De vorken links, messen rechts en de lepels... Eh, hoe moet het ook alweer? Het dekken van de tafel is geen hogere wiskunde, maar je moet maar net weten waar het bestek moet liggen en waar de glazen horen te staan. Als je je urenlang hebt uitgesloofd in de keuken mag een perfect gedekte tafel natuurlijk niet ontbreken. Zo scoor je zeker punten als je (schoon)familie over de vloer komt of je je date uitnodigt voor een romantisch diner voor twee. Print de printable en gebruik hem als geheugensteuntje bij het dekken van de tafel!
 


Download de printable hier.
 

Borden

De borden zet je recht voor de stoel neer, op 2 centimeter van de tafelrand. Begin met het onderbord - deze wordt vaak niet gebruikt - en stapel de borden van groot naar klein. Het kleinste bord dient voor het voorgerecht. Het hoofdgerecht kun je eventueel apart serveren op een verwarmd bord. Links bovenin staat een klein bordje met een botermesje voor het broodje vooraf.

Bestek

Werk met het bestek van buiten naar binnen: het bestek dat je eerst nodig hebt ligt aan de buitenkant. De vorken liggen aan de linkerkant, messen en lepels aan de rechterkant. Zorg dat de snijzijde van het mes naar binnen wijst en dat de onderkanten van het bestek netjes op één lijn liggen. Het bestek voor het nagerecht ligt altijd boven het bord. Door het lepeltje met de onderkant naar rechts en het vorkje juist met de onderkant naar links neer te leggen, kan na het hoofdgerecht het dessertbestek eenvoudig naar de juiste kant naast het bord geschoven worden.

Glazen

Rechts boven het bord zet je de glazen in een schuine lijn naar beneden neer. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en onderaan het witte wijnglas. 

Servet

Het servet leg je links naast de vorken neer. Als je geen soep serveert, kun het servet ook een plekje geven op het bord. Wees creatief: vouw het servet bijvoorbeeld in een waaier of rol hem in een servetring.

Naambordje

Niet essentieel, maar wel leuk: naambordjes op tafel. Maak bijvoorbeeld zelf voor iedereen een persoonlijk naambordje dat past bij de stijl van de rest van de tafel.

 
€ 63,90 € 84,95
Op voorraad
Vandaag besteld, maandag in huis
 
€ 80,65
Op voorraad
Voor 23:59 besteld, uiterlijk woensdag in huis
 
€ 198,- € 239,-
Op voorraad
Vandaag besteld, maandag in huis
 
€ 189,95
Op voorraad
Vandaag besteld, maandag in huis

Deel dit inspiratieartikel:

Meer inspiratie

Tips om je wijnglazen schoon en glanzend te houden

Vette vingerafdrukken en vieze vlekken: het schoonhouden van wijnglazen is vaak een lastige taak. Met deze handige tips heb je levenslang plezier van je wijnglazen.


Lees verder...